VYHRÁL ŠŤASTNĚJŠÍ

VYHRÁL ŠŤASTNĚJŠÍ

Dnes jsme rozehráli prvním zápasem proti Trutnovu sérii o konečné třetí místo v letošním ročníku ŽBL. Ve vyrovnaném utkání jsme na konci neměli dostatek štěstí, abychom zápas dotáhli do vítězného konce. Z prvního bodu se raduje Trutnov po vítězství 81:80.

Hostujícímu týmu se povedl vstup do utkání. V první čtvrtině zaznamenala deset bodů pivotka hostujícího týmu Ostarello, která několikrát využila okénka v naší obraně a zůstala pod košem osamocená a lehko tak mohla proměnit svoje střelecké pokusy. Bohužel na naší straně jsme nedali dva šoupáky, které by nám držely ve vyrovnaném průběhu. Postupem času se na sebe vzaly střeleckou zodpovědnost především hráčky na perimetru, z nich osm bodů dala Darina Mišurová. Do tempa se nemohla dostat Tee Taylor (střelba 0/4) ani Waltia Rolle, která vystřelila pouze jednou, ale připsala si dva fauly. Hosté dokázali svoje vedení navýšit na devět bodů v polovině první čtvrtiny, než konečně zasáhla naše obrana a rozdíl ve skóre se začal vracet k nule.     

 

Do jednobodového vedení jsme se dostali až na začátku druhé čtvrtiny, kdy jsme využili dvou ztrát hráček Trutnova a bodová přetahovaná trvala ještě dalších pět minut. Byl to však i úsek, který hodně zasáhl do zdraví našich hráček. Na palubovku nastoupila Monika Hamplová. Uvedla se hned výborným předskočením a ziskem v obraně. Po minutě a sedmi vteřinách pobytu na palubovce se však musela s krví na ruce odporoučet ze hřiště. 

Monika Hamplová

Co se stalo? Z pravého rohu vystřelila na koš Lenka Pazderová, netrefila. Volný prostor využila k doskoku Monique Mann a míč i přes faul Ivy Peklové dostala do koše. Radostí poskakovala tak vehementně, až se hlavou srazila s Monikou Hamplovou. Ta se hned chytla za hlavu a odešla na lavičku. Když se pak na konci zápasu vrátila z nemocnice, měla nad okem deset stehů. Od nedobrovolného odchodu Hamplové z palubovky neuplynula snad ani minuta a na palubovku se skácela Veronika Rybová, která uklouzla v prostoru šestky a tvrdě dopadla na loket a hlavu. Po přerušení hry pak v náručí trenéra opustila palubovku další hráčka, která dokáže být velice účinná v obraně i útoku. Ztráty naší koncentrace dokázaly hostující hráčky využít a opět si vypracovaly téměř desetibodový náskok. Poslední útok se však vydařil nám a Veronika Bortelová tři vteřiny před konce čtvrtiny upravila na 37:41.

Veronika Rybová
 

O naše body se v prvním poločase starala dvojice nejmenších hráček Bortelová – Mišurová, dohromady daly 22 bodů, stejný počet bodů na druhé straně do koše doručily Ostarello a Ovsíková. Ve statistice jsme měli lepší střelbu za dva body, horší za tři body a rozdílové čtyři body vznikly při střelbě trestných hodů. Zatímco my jsme proměnili tři ze šesti pokusů, hosté dvanáct z patnácti pokusů. Počet osobních chyb však byl téměř vyrovnaný 10:8, ale jejich rozložení bylo pro nás velice nevýhodné. Dva fauly měla Rolle a dokonce čtyři Peklová. Nakolik byly čtyři fauly správně odpískané, přenecháme svědomí rozhodčích.   

 

Ve třetí čtvrtině se nám podařilo dotáhnout skóre na 40:41 a při útoku odpískal rozhodčí Kučera kontakt Rolle s Ostarello jako nedovolený zákrok. Kolik ale takových kontaktů prošlo před tím!? Waltia se pocitem křivdy nedokázala popasovat a místo do rukou rozhodčího hodila míč na zem (jen aby nevznikl špatný pohled na věc, nepraštila s míčem o zem!), což rozhodčí Blahout považoval za nesportovní chování a přidal k tomu ještě technickou chybu. Koš s faulem by se dal oželet, konečně i ta technická chyba, ale v pořadí čtvrtý faul už byla komplikace jako hrom, zvlášť když čtyři fauly měla i Peklová, která se nakonec na palubovku místo Rolle vrátila. Ostarello dala jen jednu šestku, ale z útoku Trutnov zvýšil na 40:46.

 

Od toho stavu se naše sestava ve složení Mišurová, Bortelová, Taylor, Peklová a Salačová skvěle rozjela a začala z náskoku Trutnova rychle ukrajovat bod za bodem. Výborným blokem a košem s faulem se blýskla Naďa Salačová, dvěma trojkami Mišurová a rázem jsme vedli 53:48. Naše hra byla v ten časový úsek velice rychlá v útoku a precizní v obraně. Nepřekvapil oddechový čas hostujícího trenéra Rešetára. „Nezískali jsme žádnou výhodu z toho, že Rolle není na hřišti,“ hřmělo z úst trenéra, který ještě nabádal k lépe organizované hře v útoku. Náš náskok po šňůře 15:2 narostl na 7 bodů, ale do poslední čtvrtiny se nám ho v takové výši nepovedlo přenést.


Přesto jsme i v poslední desetiminutovce byli ve vedení, po zisku a úniku Dariny Mišurové to bylo 67:62. Na druhé straně po faulu Mann na Darinu, která inkasovala ránu ramenem do brady, si rozhodčí Jeřáb vybral jako faulujícího naši rozehrávačku. Jenže díky zbrklé střelbě Trutnova se náš náskok stále zvyšoval, až se pět minut před koncem čtvrtiny dostal na 71:62. To už se ale blížila další „morová“ rána. Čtyři minuty a devět vteřin před koncem při našem útoku se Andrea Vacková šikovně natlačila kolem clonící Waltie, hrající se čtyřmi fauly, a poblíž stojící rozhodčí Kučera situaci posoudil jako útočnou chybu. Po time outu začala stíhací jízda Trutnova. Po trojce Prokešové byl stav 71:69. Verlíková po skvělé přihrávce Bortelové dala dva body a pak Véra Bortelová přidala koš s faulem (76:69) necelé tři minuty před koncem. Pak ale Véra nezvolila trojkový pokus zrovna šťastně a na druhé straně kontrovala Mann (76:74). Trutnov se dostal do vedení košem Pazderové půl minuty před koncem. Za posledních 8,66 sekundy padlo 8 bodů, ale bohužel rovnoměrně rozdělených na obě strany. To znamenalo, že v prvním utkání série o třetí místo jsme prohráli o jediný bod. „Klobouk dolů, za to jak děvčata zvládla závěr zápasu. Jak fyzicky, psychicky, tak takticky,“ chválil Jozef Rešetár.

 
Body: Bortelová 23, Mišurová 18, Rolle 14, Peklová a Rybová 6, Salačová 5, Taylor 4, Huňková a Verlíková 2 - Ostarello 25, Mann 17, Pazderová 15, Ovsíková 12, Prokešová 5, Vondráčková 3, A. Vacková a Adams 2. Rozhodčí: Kučera, Jeřáb, Blahout. Fauly: 22:17. 5 osobních chyb: 2:0 (29. Peklová, 36. Rolle). Technické chyby: 1:0 (22. Rolle). Trestné hody: 17/12 - 29/23. Trojky: 4:6. Stav série: 0:1.
 
vloženo: 21.04.2015 02:36 / přečteno: 31398x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.