KRŮČEK OD BRONZU

KRŮČEK OD BRONZU

Týmy mužů i žen vybojovaly v pátek v Opavě a Trutnově mečbol svých sérií. Muži po vítězství 87:70 vedou v semifinále 2:0 nad Opavou, ženy po infarktovém utkání v Trutnově, které urvaly v poměru 59:57 jsou jedno vítězství od bronzu. 

Většina domácích hráček se pomalovala válečnými bílo modrými barvami a do zápasu vstoupily bojovně. Po bloku na střílející Peklovou se domácí přesunuli bleskurychle do přečíslení a snadný koš zastavila Bortelová jen za cenu faulu. Ovsíková dala jen jednu šestku. Do bodového vyjádření jsme nedovedli ani druhý útok, kdy střela z těžké pozice neměla moc šancí na úspěch a navíc jsme neměli ani útočný doskok. Trest přišel vzápětí. Domácí hráčky rychlým ťukesem dostali po perimetru míč na volnou Ovsíkovou a ta trojkou rozradostnila solidně zaplněnou halu. Odvahu sebrala jako správná kapitánka Veronika Bortelová a trojkou z vrcholu oblouku nás uklidnila. Po koši Ivy Peklové jsme se dostali do vedení my, ale jen na chvíli. Domácí dvěma koši upravili na 8:5, ale pak nepochopitelně znervózněli. Za první čtvrtinu se dopustili pěti ztrát, nechali nám 4 útočné doskoky, které ve třech čtvrtinách případů skončily košem a nechali nám vystřelit o deset střel z pole více. Není divu, že si domácí trenér minutu před koncem první čtvrtiny vzal oddechový čas. Opařené domácí hráčky prohrávaly o deset a moc dobře to s nimi nevypadalo.

 

Druhou čtvrtinu začal Trutnov k velké nelibosti našeho trenéra trojkou Pazderové, která snížila na 18:23, a když stejná hráčka přidala poměrně snadno další dva body, volal hráčky k poradě kouč Nymburka. Z desetibodového vedení se stalo jen jednobodové a domácí cítili šanci vývoj zápasu otočit. To se jim také povedlo po naší nevýrazné hře v obraně i útoku. Vedli však jen o dva body a navíc Taylor trojkou poměrně brzy otočila kormidlo dějin zápasu v náš prospěch. Domácí už do konce prvního poločasu ve vedení nebyli. Nervózní hra obou týmů ve snaze nepřicházet se ztrátami se v prvním poločase minula účinkem. My jsme ztratili pět míč, domácí devět. Společně s lepším doskokem to byly rozhodující prvky našeho téměř stálého vedení v prvním poločase. Od 11.minuty nedisponoval ani jeden tým větším než pětibodovým náskokem. Oba týmy věděly, že vítězem bude tým, který udělá méně chyb. Hráčky byly obětavé, vrhaly se po odražených míčích i bojovnost byla veliká, ale body přibývaly pomalu.

 

Druhý poločas už byla bitva o každý bod, těch ale moc nepadlo. Celkové skóre druhého poločasu bylo 24:25. Všichni si byli vědomi, že při pomalém bodovém růstu může mít každý koš cenu zlata a většinu sil vrhly hráčky do obrany. Na první koš třetí čtvrtiny se čekalo dvě minuty. Po třech útočných doskocích ho dala Peklová. Až do poloviny třetí čtvrtiny se oba týmy pravidelně střídaly ve dvoubodových akcích, a tak rozdíl ve skóre byl buď tři nebo jeden bod v náš prospěch. Pravidlo porušil až Trutnov, když dal dva koše za sebou a tím se ujal vedení (41:40). Pak do vývoje zápasu zasáhly trojky. První z nich dala Véra Bortelová, když domácí nechali trestuhodně doskočit Veroniku Rybovou její vlastní neúspěšnou trojku, ta pak rozehrála na Véru a jak to dopadlo, už víte. Vzápětí vyrovnala Ostrarello (43:43) a po naší ztrátě poslala Trutnov do vedení Ovsíková. Alena Huňková kontrovala cennou trojkou. Vedení domácím vrátila po naší chybě v obraně trojkou Andrea Vacková. Poslední koš třetí čtvrtiny si zapsala Monika Verlíková a srovnala na 48:48.

 

Jestli body v prvních třech čtvrtinách přibývaly pomalu, v poslední části si každá číslice na ukazateli skóre pobyla poměrně dlouhou dobu. Každému v hale bylo jasné, že jakýkoliv náskok větší než pět bodů už by mohl být osudný, a tak obrana hrála prim. Na začátku čtvrtiny vedl Trutnov, košem s faulem poslala Nymburk do vedení Mišurová. Další dva body přidala Peklová (50:53) a pak v obraně lehký dotek hráčky soupeře poslal s pěti fauly Ivu na lavičku. To byla nepříjemná situace, protože kromě klasicky výborné obrany, Iva dávala i důležité koše. And one Pazderové znamenal vyrovnání. Do vedení nás poslala košem Rybová a pak se ani nadvakrát Trutnov neprosadil a Veronika Bortelová z jumpu vykouzlila důležité čtyřbodové vedení (53:57).  Po snížení Ovsíkové další dva body přidala Véra Bortelová, která v době, kdy se ostatní hráčky obávaly střílet, vzala jako správná kapitánka tíhu odpovědnosti na sebe. Necelou minutu před koncem za stavu 55:59 dvakrát za sebou selhala na čáře trestných hodů Ostarello. Jenže při skrumáži pod košem se míč od těla Rolle dokoulet za čáru a vhazovali domácí. Naďa Salačová ve snaze zabránit za každou cenu koši Ostarello podle rozhodčích střílející hráčku faulovala. Klidně to mohli posoudit i jako dovolený blok. Tentokrát Samantha obě šestky dala. Na druhé straně se do divokého průniku hnala Bortelová, ale faul si nevymodlila a míč utekl z jejích rukou do autu.

 

Dvacet dvě sekundy před koncem si bere trenér Rešetár oddechový čas, kterým posouvá hru na naši polovinu. Rozdíl ve skóre je stále dva body 57:59. My máme na svém kontě pět týmových faulů, domácí tři, trenér domácích už vyčerpal všechny tři time outy. Po vyhození si míč bere rozehrávačka domácích Mann, za těsné přítomnosti Mišurové dribluje poblíž půlící čáry a rozhlíží se, kdo je volný. Při cloně ji přebírá Rolle a Mann dlouhou přihrávkou posílá míč na neobsazenou Ovsíkovou, nejlepší střelkyni domácích. Ta dlouho nepřemýšlí a před dobíhající Bortelovou posílá míč zpoza trojkového oblouku na koš. Míč plachtí, ale ke koši nedoletí a mizí za čárou. Do konce zápasu zbývají 3,2 sekundy a trenér Kurucz si bere oddechový čas, ještěže si ho ušetřil. Do rozehrávky se však vloudí chybička a domácí dostávají 0,2 sekundy před koncem míč po porušení pravidla přes půl. Domácím se povedlo rozehrát míč na Ostarello, která číhala na trojce. Míč z jejich rukou se jen otřel o spodní stranu síťky a výbuch nadšení na naší lavičce na sebe nenechal dlouho čekat.

 

Vítězství a mečbol na medailii!!! Hejáááá Nymburk!!!!!


Jozef Rešetár (Trutnov): „Nešla nám střelba, ani soupeři a tomu také odpovídá nízké skóre. Některé hráčky, na které se spoléháme, nám dnes prostě nezahrály, což je v takovémto zápase citelně znát. Bohužel, po celou dobu utkání jsme zbytečně ztráceli míče. Určitě v tom svou roli sehrála i nervozita. Doufám, že to z hráček před zítřejším utkáním spadne a počítám s tím, že to bude lepší. Ještě není nic ztraceného, nevzdáváme se.“

Daniel Kurucz (Nymburk): „Získali jsme dnes zpět, co jsme ztratili doma v prvním zápase. Je to skvělá série, která se musí divákům líbit. Jsou to vyhecované zápasy. Trutnov je skvělý soupeř. Já už jsem to říkal před prvním zápasem, že by bylo nejlepší, kdyby se dostávaly dvě bronzové medaile jako třeba v boxu nebo volejbale. Je strašně těžké soustředit se na tři vítězná utkání. Vždyť i chlapi hrají o třetí místo na dvě utkání. Dnes to bylo opět vyrovnané utkání a my jsme měli jen víc štěstí.“
 
vloženo: 24.04.2015 22:57 / aktualizováno: 25.04.2015 09:36 / přečteno: 33132x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.