PROBUZENÁ VÉRA

PROBUZENÁ VÉRA

Po vyrovnané první polovině utkání jsme ve druhé přitáhli šrouby v obraně, lépe přihrávali míče a rozstřílela Veronika Bortelová. Všechny tyto faktory se zasloužily o poměrně jasné vítězství nad Karlovými Vary v 15.kole ŽBL.

V prvním poločase se Karlovy Vary snažily hrát rychle dopředu, což byla při naší výškové převaze jedna z možných zbraní proti našemu týmu. Rychlý přechod jsme soupeři trochu usnadňovali málo úspěšnou střelbou především z dvoubodové vzdálenosti. Z patnácti střel jsme dali jen šest košů, domácím na stejný počet kosů stačilo 11 pokusů. K tomu se navíc přidal horší útočný doskok a oboje dohromady dávalo domácím větší šanci na rychlý přechod do útoku. Především v první čtvrtině jsme mnohdy stříleli, aniž by pod košem byly naše hráčky připravené na doskok. Brzdil nás také pomalý pohyb míče a tak snaha domácích zdvojovat podkošové hráčky nepřinesla pro nás benefit volných střelkyň na obvodu. Na obranné polovině se nám tolik nedařilo ani v soubojích jedna na jednu, kdy domácí hráčky až příliš snadno pronikaly do vymezeného území, odkud se prosazovala především Švédka Holmqvist. „Vázla také výpomoc ze slabé strany při nájezdu pod koš,“ doplnil trenér Kurucz. O vyrovnané skóre první čtvrtiny jsme se postarali hlavně třemi trojkami. Trenér Kurucz poslal už během první čtvrtiny do boje 9 hráček. Dílem proto, aby pošetřil ne zcela zdravé Waltii a Jacintu, ale i proto, aby našel tu nejlepší sestavu.

 

První čtvrtina nakonec skončila smírně, když domácí v závěru první čtvrtiny dotáhli náš pětibodový náskok na remízu. I proto vrátil trenér Kurucz na úvod druhé čtvrtiny úspěšnou základní pětku a během necelých dvou minut jsme vedli o pět bodů 27:22. Pak ale přišlo velké střelecké trápení. Za zbylých osm minut jsme trefili jednu střelu z pole a dvě šestky. K tomu připočítejme třináct nepřesných střel za dva body a pět neúspěšných trojek.  Úspěšnost u pole klesla na 30% a ve druhé čtvrtině byla dokonce pouhých 15%. Po dvaceti střeleckých pokusech jsme dali jen tři koše a k tomu tři šestky z pěti pokusů. Ještěže ani domácí na tom nebyli se střelbou příliš dobře. Ze 14 pokusů z pole dali jen čtyři koše, z toho jednu trojku a pak přidali jeden trestný hod ze dvou pokusů. Skóre Varů se za druhou polovinu posunulo o deset, naše pouze o devět bodů, a tak jsme před druhým poločasem prohrávali jen o bod.

 

Druhý poločas jsme však začali excelentně. První čtyři střely našly svůj cíl, přičemž první tři byly trojky. Za půldruhé minuty jsme dali stejně bodů jako za celou druhou čtvrtinu. První velice důležitou trojkou dala Monika Verlíková a pak dvě v těsném sledu proměnila Bortelová.  „O poločase jsme si s Vérou (Bortelová – pozn.) říkali, že by měla trochu zakončovat a ne jen nahrávat,“ prozradil z poločasové porady trenér Kurucz. Veronika vzala jeho slova vážně a za druhou polovinu nastřílela celkem 21 bodů. Rychlé šestibodové vedení jsme pak už tak rychle nenavyšovali, ale stejně se dvě a půl minuty před koncem čtvrtiny dostal rozdíl poprvé v zápase do dvouciferné hodnoty (45:55).  Domácí dokázali díky Halasz a Kušlitové snížit na rozdíl dvou bodů, ale trojka Bortelové vrátila klid na naše ruce.

 

Na začátku poslední čtvrtiny jsme opět přidali dvě trojky (Rybová a Bortelová) a náskok byl zpátky desetibodový. Ve čtvrté čtvrtině jsme ještě trochu více ucpali vnitřní prostor, v němž vládla v obraně především Iva Peklová. Trenéra Kurucze tak nemuselo ani mrzet, že krátce po začátku čtvrtiny si Waltie udělala čtvrtý faul. „Neměl jsem už strach. Jednak jsme vedli o deset a za druhé se chytla v obraně Peklí,“ poznamenal Daniel Kurucz. Ve čtvrté čtvrtině se třikrát v krátkém časovém sledu vyznamenala naše obrana. Po zisku vyslala kolmou přihrávku, za kterou vysprintovala Veronika Bortelová a lehce skórovala. „Ano, koše Veroniky byly lehké, ale předcházela jim tvrdá obrana,“ glosoval rychlé protiútoky trenér hostů. Od 32.minuty, kdy se náskok vyšplhal na deset bodů, už ani jednou neklesl pod tuto hranici a dá se říct, že jsme si vedení a dva body do tabulky už s přehledem kontrolovali.

  

„Výhra v Karlových Varech je cenná, protože jsme potvrdili roli favorita a udrželi jsme čtvrté místo v ligové tabulce. Spokojenější jsem pochopitelně s druhou polovinou utkání, kdy jsme svou převahu vyjádřili i bodově. Líbilo se mi, že jsme hráli kolektivně, dobře jsme si půjčovali míč a především ve druhé půli jsme dobře využívali zdvojování Waltie v podkošovém prostoru. Kromě Waltie a Veroniky Bortelové se dnes dařilo Ivě Peklové na obranné polovině, dobré minuty odehrála Veronika Rybová a spokojený jsem byl s distribucí míčů od Tee Taylor,“ shrnul zápas trenér Kurucz. 


celkový přehled

 
vloženo: 02.02.2015 09:11 / přečteno: 30052x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.