BASKET LANDES NÁS PROVĚŘÍ

BASKET LANDES NÁS PROVĚŘÍ

Nymburské hráčky završí ve čtvrtek 17.prosince od sedmi večer v nymburském Sportovním centru svou pouť základní částí Eurocupu utkáním s francouzským favoritem Basket Landes.

Bude to souboj dvou najisto postupujících týmů, ale přesto nečekejme žádné odpočinkové utkání. Může za to systém druhého kola LAST 16. Všechny postupující se totiž podle výsledků základní části seřadí od nejlepšího po nejhoršího. V lednové fázi LAST 16 se utkají dvojice 1-16, 2-15, 3-14 … a tedy šanci na nejlehčího soupeře má ten nejlepší. Tomu odpovídá i nahlášená sestava hostů, kterým nebude chybět ani jedna z klíčových hráček.
 

„Při poměru vítězství a porážek 3/3 by nás zřejmě čekal velmi silný soupeř například Spartak Moskva, Besiktas nebo Universita Istanbul či nepříjemné týmy typu Chevakaty Vologda, Jenisej Krasnojarsk, portugalský tým z Azorských ostrovů anebo tým z  maďarského Miskolce. Naopak při poměru 4/2 bychom mohli zajet třeba jen do Bavorska do Wasserburgu, což by se mi líbilo mnohem víc,“ probírá se seznamem postupujících týmů trenér Daniel Kurucz.    

 

Zápas se rozhodně nedá očekávat snadný. Týmu z jihofrancouzského kraje Landes se v domácí soutěži daří. Jeho hráčky dokázaly porazit euroligový Bourges 72:64 a dalším euroligistou Villeneuve Lille prohrály o pouhý bod 59:60. Nymburk je však letos také silný a dokázal to i v prvním zápase ve Francii, který prohrál o pouhé tři body 59:62.

 

Soupiska soupeře je přitom naplněná šikovnými hráčkami. „Na rozehrávce je výborně střílející Plagnard, na pozici dvě hráčka z Dominikánské republiky Guzman, která vyniká v rychlém protiútoku a umí též skvěle spolupracovat s pivoty. Zkušená lotyšská internacionálka Basko-Melnbarde na pozici tři umí výborně střílet ze střední vzdálenosti a má nebezpečný nájezd pod koš. Je také nepříjemná v obraně. Vyhlášenou obránkyni je ale především Aurelie Bonnan na čtyřce. Má ohromnou sílu a k tomu velké zkušenosti. Je tak nejen nejlépe doskakující hráčkou hostí, ale také hráčkou s největším počtem asistencí na zápas! Na pozici pět hraje buď Srbka Sliškovič, která umí hrát zády ke koši a je silná na doskoku anebo kanadská reprezentantka Aiym, hráčka s vynikající dynamikou a střelou ze střední vzdálenosti,“ vyjmenoval kouč Středočešek Kurucz předpokládanou základní sestavu. Na straně domácích hráček by neměla chybět žádná z opor. S lehkými zdravotními problémy se potýká Theairra Taylor a Lenka Šípová. „Obě jsou tvrdé hráčky a ve čtvrtek chtějí nastoupit,“ potvrdil kouč odhodlání svých hráček.

 

Kouč domácího týmu ví, kde se bude vařit kaše vítězství: „Potřebujeme velmi dobře a tvrdě bránit, příliš neodstupovat od svých hráček a především skvěle doskakovat. Řekl bych, že kdo vyhraje doskoky, vyhraje celý zápas. Také věřím na štěstí při střelbě na "domácí" koše a samozřejmě si přeju, aby přišlo co nejvíce lidí a aby byli hodně hlasití. Ve Francii byl vyprodaný dům dvou tisícovek fanoušků a padesátičlenný žesťový orchestr. Podpora diváků je pro nás moc důležitá.“

 

Daniel Kurucz, náš kouč ještě přidal další odpovědi na otázky, které se před čtvrtečním utkáním nabízejí.  

 

Jaké jsou vaše cíle do zápasu s Basketem Landes, již jistým vítězem skupiny?

Naším cílem je podat co nejlepší sportovní výkon a pokusit se hostům vrátit porážku z prvního zápasu. Tým Landes opravdu nejde podcenit a my to rozhodně neuděláme. Čeká nás hodně těžký zápas, ale také zcela určitě opravdu pohledný basketbal. 

 

Projeví se nějak na strategii zápasu fakt, že jednak do play-off Eurocupu postupují oba týmy a jednak to, že nás hned v sobotu čeká těžký ligový zápas s Trutnovem?

Je pravda, že o postupujících z naší skupiny je už rozhodnuto a jsme rádi, že do této dvojice patříme také my. Taktizovat se sestavou ale příliš nechci, protože v sázce je lepší umístění pro nasazení do prvního kola play-off. My můžeme mít po základní skupině vítězství/porážky 4-2 anebo 3-3. To je pro nás sakra rozdíl! už jen proto, že naše skóre,  vzhledem k výprasku v Maďarsku, není zrovna růžové

Pokusíme se tedy hrát na vítězství, i když to bude nesmírně těžké. O sobotním zápase s Trutnovem zatím ještě nepřemýšlím vůbec. Teď nás zajímá jediné - Basket Landes a jak na něj. 

 

Věříme, že si diváci nenechají takový zápas ujít... ale co naše hráčky, jsou všechny zdrávy?

Po skoro pěti měsících tvrdé práce se nějaká zranění již logicky objevují. Kromě Veroniky Rybové, která je kvůli přetrhaným vazům v kotníku mimo hru od prvního zápasu ŽBL mají určité zdravotní komplikace také Theiarra Taylor a Lenka Šípová. Pevně však věřím, že budou ve čtvrtek připraveny do hry

 

Theairra Taylor odehrála proti VŠ pouhých 8 minut. O jaké zranění se konkrétně jedná?

Tee se srazila se soupeřkou koleny, bolelo jí to a vzhledem k vývoji zápasu nebylo nutné ji dále na hřišti držet. Máme naplánovanou návštěvu u lékaře, ale Tee chce ve čtvrtek hrát, bolí jí to, ale Tee rozhodně není žádné "ořezávátko", takže věřím, že do zápasu naskočí. 

 

Chystáte na Landes nějaké překvapení do základní pětky tak, jako jste to udělal například v posledním domácím zápase proti Friburgu?

Zatím to nemám v plánu... ale.. kdoví? Nechte se překvapit a přijďte se podívat. 

 
vloženo: 16.12.2015 02:47 / přečteno: 30096x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.