MÁLEM ZKAŽENÁ VÁNOČNÍ BESÍDKA

MÁLEM ZKAŽENÁ VÁNOČNÍ BESÍDKA

Potvrdily se předpoklady a poslední zápas roku byl velice těžký a pouze maximální možné nasazení ve druhém poločasu nám pomohlo k utržení třináctého jablíčka vítězství letošní sezony. DSK Nymburk : Kara Trutnov 66:61.

„Nikdy bych nevěřil, že s dvaceti ztrátami a úspěšností střelby z pole 36% se dá vyhrát zápas,“ kroutil hlavou ještě dlouho po utkání náš trenér. V pozápasovém rozhovoru mu v podstatě kouč hostů Jozef Rešetár odpověděl: „Soupeř nás výrazně předčil na doskoku, měl spoustu útočných doskoků.“ Ano, v této disciplíně se nám opravu výrazně dařilo. Celkem devatenáctkrát jsme získali odražený míč pod trutnovským košem a získali jsme z druhé šance celkem 17 bodů oproti čtyřem hostů. A díky útočnému doskoku jsme měli o 17 střeleckých pokusů z pole více.

 

Trutnov začal zápas velice těsnou obranou a naše hráčky ani ne 48 hodin po náročném zápasu v Eurocup proti Basket Landes se nemohly vyrovnat. Až příliš odstupovaly od hráček soupeře a díky tomu byl obrovský rozdíl v jednoduchosti střelby. Zatímco každý náš koš přišel z těžké pozice, trutnovské byly o poznání ze snazších pozic. Však také rozdíl v úspěšnosti střelby po prvních deseti minutách nevěstil nic dobrého. Domácí stříleli s procentem 37,5 a hosté 53. Když se k tomu přidá i poměr ztracených míčů 6:3 a doskoků 5:11, nemohlo svítit na tabuli jiné skóre než naše průběžná prohra o devět bodů 13:22.

 

Ani ve druhé čtvrtině se obraz hry příliš nezměnil. Brzy po jejím začátku se rozdíl ve skóre vyšplhal na deset bodů. O pár procent se zvýšila naše účinnost střelby, ale to samé se stalo i u Trutnova. Vyrovnali jsme počet doskoků, například koš Saši Chomenčuk upravující na 17:25 přišel po čtyřech útočných doskocích v řadě, ale stále to bylo trápení, které gradovalo v několika nevynucených ztrátách. V jeden okamžik se rozdíl ve skóre vyšplhal až na 14 bodů (17:31), ještěže jsme v útoku zahráli pěknou akci, která vyústila v jeden z mála lehkých košů. Za dva body se trefila Lenka Šípová. Nepomohlo ani nasazení dvou nejvyšších hráček. Trutnov si rychle přihrával a střelba ze střední vzdálenosti se jim dařila. I když i nám se několik útoků povedlo, dokázali jsme ztratit i několik snadných nájezdů. Stále se nám nedařilo stlačit náskok pod deset bodů a hostům takový vývoj zápasu pochopitelně vyhovoval. Na přestávku se šlo se ztrátou dvanácti bodů (27:39).

 

Druhý poločas jsme začali už lépe. Jednak jsme přitvrdili v obraně, nebyli jsme už metr od své hráčky, ale lepili jsme se na ní těsně. V útoku jsme také stavěli tvrději clony, bojovali o každý míč. Třetí čtvrtinu otevřela trojka Lenky Šípové, kterou na oblouku hráčky Trutnova trestuhodně nechaly dlouho samotnou. Z dalšího našeho útoku přišly další tři body, když Jessica Kuster proměnila koš s faulem po svém útočném doskoku. Hosté se v útoku trápili, za 24 vteřin nemohli najít volnou pozici a devětatřicítka na ukazateli skóre jim zamrzla na dlouhé čtyři minuty. My jsme po jednom z mála rychlých protiútoků stáhli rozdíl už na čtyři body (35:39). Po ztrátě Trutnova a rychlém přenesení hry dala dva body Kuster. Teprve potom se poprvé ve druhém poločase prosadila Ovsíková. Jenže pak hráčky Trutnova udělaly stejnou chybu jako před prvním košem druhého poločasu. Nechaly Šípu volnou na úplně stejném místě a ta se opět nemýlila (38:41).  Už to vypadalo, že zápas dostane ten správný směr, ale po ztrátě a rychlém protiútoku navýšila Russell na 38:44 a poté košem s faulem, za což sklidila Egle pár ostrých slov od trenéra Kurucze, navýšila vedení Trutnova Pazderová na 47:38. „V tomhle čase už jsem se o vítězství nebál, viděl jsem na hráčkách, že máme dost energie na to, abychom byli schopní utkání vyhrát,“ glosoval Dan Kurucz. Střídající Saša přerušila z čáry trestných hodů šňůru hostů jen jedním košem, ale na druhé straně si připsala nádherný blok. Jenže o možnost rychle dotáhnout skóre nás připravily dvě ztráty v řadě a pak i hodně zbrklá a neúspěšná střelba. Ovšem ani Trutnov na tom nebyl střelecky lépe. Když pak dala Saša koš s faulem, vyskakoval naštvaný trenér Rešetár hodně impulsivně. Skóre se posunulo na 42:49. Na straně Trutnova byla aktivní především Pazderová, která si chodila pro trestné hody (ve třetí čtvrtině 5/5). Po jedněch z nich upravila na 42:51, ale z protiútoku střídající Tee Taylor vystřelila při prvním kontaktu s míčem úspěšně za tři body.

 

Poslední čtvrtinu začala košem po útočném doskoku Saša (51:53) a vyrovnat se podařilo hned z následujícího útoku opět po útočném doskoku Jessice Kuster. A hned poté získala Veronika Bortelová míč a svoje sólo od vlastní střídačky zakončila dvěma body. Po necelých dvou minutách jsme se dostali, nepočítaje úplný začátek zápasu, poprvé do vedení. Následující minuty byly úpornou snahou o dobývání koše, ve kterém oběma týmům bránila intenzivní obrana soupeře. Dva body z čáry trestných hodů přidala Saša, ale na druhé straně se za tři prosadila Pazderová (57:56). Po dvou bodech Bortelové, přišla nesportovní chyba Šípové, která poslala na čáru trestných hodů neomylnou Pazderovou a následný útok zastavila podle rozhodčích faulem Taylor na Fall. Pivotka Trutnova proměnila jen jeden trestný hod a vyrovnala (59:59). Urputný boj pokračoval. Každému týmu bylo jasné, že při tak nízkém skóre může být každá chyba v obraně fatální. Hosté se ujali po jedné proměněné šestce Milošev (59:60). Po perfektní akci Taylor-Chomenčuk byl stav 61:60. Tři minuty před koncem zápasu vyrovnala Fall z čáry trestných hodů na 61:61. Od té doby jsme už koš nedostali. Trutnov se dopustil dvou ztrát, nedal trojku a Ovsíková, byť se výborně uvolnila, nedala ani z bezprostřední blízkosti koše. Náš poslední útok se vyhnul snaze soupeře faulovat. Pod košem zůstala volná Lenka Šípová, které na koš přihrávala Saša a Lenka nabídnutou šancí nepohrdla. „No, bála jsem se hodně, abych proměnila,“ přiznala po utkání Šípa. Do konce už zbývalo jen 15 vteřin. Hostující kouč si vzal oddechový za stavu 65:61 čas a posunul vhazování na naši polovinu. Ovšem ztráta míče číslo deset na vrcholu trojkového oblouku vzala definitivně Trutnovu naději na vítězství. My mohli slavit třinácté vítězství v ŽBL v řadě a s dobou náladou se odebrat na vánoční posezení.

 Výhra číslo 13
Výhru číslo 13 ukazuje trenér Kurucz s Alenou Huňkovou

Body: Chomenčuk 21 (17 doskoků!!, 7 získaných faulů, 2 asistence, 2 bloky, 2 zisky), Kuster 13 (6 doskoků), Šípová 10 (trojky 2/2, dvojky 2/2), Bortelová 9, Šikšniute 6, Taylor 5, Verlíková 2 - Pazderová 16 (7 získaných faulů, TH 9/9), Russell 14, Ovsíková 10, Cady 8, Fall a Vondráčková 5, Nagyová 2, Milošev 1, střelba za 2 body: 54/20:38/17, trojky: 12/4:11/3, TH: 16/14:22/18, doskoky: 42:31, asistence 10:10, ztráty: 20:16, zisky: 9:14, fauly: 21:22, čtvrtiny: 13:22, 14:17, 22:14, 17:8

 
 
 
 
 
 
vloženo: 20.12.2015 09:06 / přečteno: 29075x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.