NEČITELNÝ SOUPEŘ

NEČITELNÝ SOUPEŘ

První letošní zápas svede proti sobě dva týmy Eurocupu, které měly po základní části shodnou bilanci dvou proher a čtyř vítězství - DSK Basketball Nymburk a turecký Orduspor Sportif Faaliyetler AS.

Ve formátu soutěže čekají na hráčky po šestikolové základní skupině už vyřazovací zápasy, které se hrají v každém kole pouze dva. O postupujícím do další fáze tak bude rozhodovat lepší skóre z obou utkání. O pořadí utkání doma - venku rozhoduje lepší postavení mezi šestnácti postupujícími týmy ze základní skupiny. První zápas se hraje na palubovce toho týmu, který byl v bilanci horší. Naše děvčata se umístila na 10.místě. Při deseti bodech jsme měli skóre +36 bodů. Sedmý Orduspor měl také při deseti bodech rozdíl ve skóre +43 bodů, což bylo stejně jako osmé italské Benátky, ale počet nastřílených bodů Turkyň byl vyšší než Italek a to rozhodlo o jejich vzájemném pořadí.

 

Zpočátku vedení našeho týmu smutnilo, že musí vážit tak dlouhou cestu až na pobřeží Černého moře více než hodinu letu za Istanbulem, když k cestě do města gondol stačil jediný bod, který by musely dát Benátky navíc, aby si pořadí s Ordusporem vyměnily. Na druhou stranu stačilo dát o čtyři body méně nebo mít o čtyři body děravější obranu a cesta za soupeřem se mohla o tisíce kilometrů protáhnout. Na šestém místě se totiž umístil Jenisej Krasnojarsk, jenž pojede do francouzského Nantes.      

 

Oba dva týmy Nymburk a Ordu jsou na odlišné startovní pozici. Zatímco my se v Bonver ŽBL dělíme o první místo, Orduspor okupuje opačný pól tabulky domácí soutěže. „Turecká liga patří společně s ruskou a francouzskou mezi tři nejkvalitnější v Evropě,“ mírní optimismus kouč Kurucz. Rozdílně také obě dvě družstva strávila uplynulé dva týdny. Zatímco naše hráčky slavily Vánoce, v Turecku se liga kolem Nového roku nepřerušuje. Muslimské národy Vánoce neslaví.

 

Orduspor v době našich vánočních „dovolených“ odehrál celkem pět zápasů. Z nich však vyhrál jen ten první, ostatní čtyři skončily porážkou. „Obě skutečnosti jako počet vyhraných zápasů i vánoční pohoda strávená v kruhu rodinném, hrají v náš prospěch. Myslím, že zvlášť pro ženy je příjemnější strávit Vánoce doma se svými přáteli a rodinou,“ domnívá se Dan Kurucz.  

 

Přestože Orduspor hraje bez vánoční přestávky, došlo v jeho kádru k velkému zemětřesení. Díky tomu bude družstvo soupeře hůře čitelné a více se v jeho hře budou uplatňovat individuální dovednosti hráček než souhra. Z týmu odešly obě Američanky, nejdříve atletické křídlo D´Andra Moss do konkurenčního Botasu a těsně před Štědrým dnem i klíčová rozehrávačka Courtney Vandersloot (nejlepší v počtu asistencí na zápas v celém Eurocupu) do dalšího konkurenčního klubu Gelistirenler. Na soupisce chybí i Jelena Milovanović, srbská mistryně Evropy 2015, která posílila na přelomu roku Besiktas. Odchod tří klíčových hráček u týmu, který do zápasu zapojoval zpravidla šest, sedm hráček musel vyvolat reakci na druhé straně. Na břeh Černého moře zamířila elitní švédská rozehrávačka Elin Eldebrink, která přestoupila z euroligového týmu Castors Braine a kterou možná pamatují čeští fanoušci z jejího působení v USK Praha. Z nejprestižnější americké soutěže WNBA, která na podzim skončila, koupil Orduspor skvělou rozehrávačku ze základní pětky Washingtonu, Tierru Ruffin-Pratt.

 Pratt
Tierra Ruffin Pratt (#14)  v zápase WNBA proti New Yorku

Z původní sestavy zůstala křídelnice Tijana Krivačević, další mistryně Evropy. Do základní pětky musíme zařadit velezkušenou osmatřicetiletou bývalou reprezentantku Turecka Gulsah Akkay a také bez dvanácti centimetrů dvoumetrovou Ozge Kavurmacioglu se skvělým doskokem a nájezdem. Z lavičky stojí za pozornost druhá rozehrávačka Damun,  jež přestoupila z euroligového Galatasaray Istanbul a křídlo Yldiz.

 

„Základní pětka i po hráčských rošádách budí respekt a slibuje kvalitní podívanou. Na druhé straně lavička Ordusporu se už nezdá být tak silná. Jsem přesvědčen, že naše lavička je kvalitnější a to by mohla být naše výhoda, které přizpůsobíme taktiku boje v prvním utkání,“ plánuje trenér Daniel Kurucz.

 

O minimálním střídání svědčí technický zápis posledního ligového utkání proti Gelistirenleru. Do zápasu se zapojilo pouze šest hráček - 39 minut pro Krivačevič, 38 pro Ruffin-Pratt a Eldebring, 34 pro Kavurmacioglu, 29 minut odehrála Duman a 19 minut Yldiz.  

 

I přes nespornou kvalitu individualit soupeře bychom měli dlouhé minuty hrající hráčky soupeře „uhonit“ a v ideálním případě si vytvořit významný náskok do odvety příští týden. Věříme a doufáme, že nás z hlediště podpoří nymburští fanoušci. O time outových přestávkách a pauzách mezi čtvrtinami se budou o jejich zábavu starat opět cheerleaders z nymburské taneční školy Easy Dance Terezy Tomanové. 

Cheerleaders Easy Dance

 
vloženo: 06.01.2016 03:10 / přečteno: 29535x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.