NARAZILI JSME NA TVRDOU VODU

NARAZILI JSME NA TVRDOU VODU

V odvetném zápase FIBA EuroCupu jsme v Maďarsku narazili na velice tvrdou obranu domácích, se kterou jsme se nedokázali popasovat a prohráli jsme s týmem PEAC Pécs vysoko 43:84.

Domácí tým hrál o všechno a chtěl-li si udržet naději na postup, musel bezpodmínečně zvítězit. Svému cíli podřídil všechno. Prezentoval se maximální intenzitou obrany, kterou rozhodčí povolí a ti v utkání povolili hodně. „Rozhodčí toho mnoho neodpískali, ale ani na jedné straně, takže na rozhodčí se vymlouvat nemůžeme. Naší největší chybou bylo, že jsme na agresivitu nedokázali odpovědět stejnou mincí,“ vypíchl trenér Kurucz největší kámen úrazu. Naše hráčky se nedokázali uvolnit bez míče. „Domácí naše hráčky v podstatě izolovali od míče. Vůbec neodstupovali a vlastně nebylo komu nahrát,“ popsal většinu našich útoku trenér. „Ultimátní“ hra Varů, to byl jen odvar maďarské agresivity.
 

Z takového způsobu hry, kdy hráčka nemá komu nahrát, je už jen krůček ke ztrátě míče. A těchto mínusových bodů jsme nasbírali také do sytosti. Celkem 29 ztracených míčů je číslo, které straší každého trenéra. Celkem třicet bodů do našeho koše padlo po našich ztrátách, což je více než třetina všech inkasovaných bodů. Celkem 7 ztrát si připsala Lenka Bartáková, které se proti Maďarkám moc nedařilo. Jednak byl na ní vyvíjen značný tlak a za druhé často hledala, komu by mohla vůbec nahrát. „Lenka musela hrát, i když se jí nedařilo. Bohužel chyběla Veronika Bortelová i Anežka Skokanová,“ jen pokrčil rameny trenér Kurucz.

 

S agresivitou obrany soupeře pochopitelně klesá i účinnost střelby. Šestadvacetiprocentní střelba z pole vysvětluje pouze 43 nastřílených bodů. Oba týmy vyslaly na koš zhruba stejně střel, ale našich se ujala jen polovina z těch, které propadly Pécsi. „Domácí byli v laufu a obroučkou jim propadl i míč jenom zahozený směrem ke koši a třeba i v pádu,“ kroutil hlavou Dan Kurucz. Velice nám chyběly body podkošových hráček. Z vymezeného území jsme doručili pouze 10 bodů. Způsobeno to bylo jednak tím, že se k našim pivotkám přihrávky ani nedostaly, a když už se nějaký míč propletl houštinou rukou, bylo jednoznačným úkolem domácích hráček zamezit lehké střele i za cenu osobní chyby. Jessica nalapala sice pět faulů, ale z čáry trestných hodů byl její poměr 2/6.  

 

Utkání se lámalo ve druhé čtvrtině. V prvních deseti minutách se hrálo vyrovnaně. Pár minut jsme byli i ve vedení, Egle si připsala šest bodů, ujala se trojka Bartákové a na konci první čtvrtiny jsme ztráceli jen dva body. Tee dokonce na úvod druhé desetiminutovky vyrovnala na 14:14. Pak ale přišly dvě ztráty, dva neproměněné střelecké pokusy a domácí poprvé vystrčili růžky. Za stavu 20:14 si vzal náš kouč oddechový čas, ale po další minele přišla trojka Parker. Vodu, která už směřovala na domácí mlýn, pozdržela Monika Verlíková, která trojkou v 15.minutě upravila na 23:19. Pak se ale stavidla protrhla a domácí nalili do našeho koše 15 bodů v řadě. „Snažili jsme se změnit obranu, zkoušeli jsme zónu, změnili styl bránění clon, ale nepomohlo nic,“ postěžoval si trenér Kurucz a jeho tým pomalu zapadal do bahna beznaděje. „Nedá se říct, že bychom se vzdali, ale nedokázali jsme agresivitu oplácet agresivitou,“ trápilo našeho kouče.

 

Do třetí čtvrtiny jsme nastupovali už se ztrátou devatenácti bodů. Zmrtvýchvstání se však nekonalo, i když alespoň zpočátku jsme se i díky trojce Bartákové a Hamplové drželi se stejným odstupem kolem dvaceti bodů. Na straně domácích se prosazovala především Stanković. V posledních dvou minutách třetí čtvrtiny však přišel opět další výpadek a domácí svůj náskok zvýšili ještě o deset bodů na 66:32. Stejně tak jako druhá a třetí čtvrtina, začala košem Tee Taylor i poslední desetiminutovka. Díky tomuto koši se naše křídelnice jako první a zároveň jediná dostala na dvouciferný počet nastřílených bodů. Dvě minuty před koncem už byl náskok domácích 40 bodů. Na palubovce svoje první evropské minuty v životě sbírala Daniela Hlaváčová, která si na konci zapsala také svůj první koš z čáry trestných hodů. Paradoxně tak má záznam ve střelecké listině druhé nejvyšší evropské soutěže dříve, než v nejvyšší české lize. Na palubovce byla i Monika Verlíková, která jako jedna z mála hrála nebojácně a dokázala se o míče porvat.

 

Zápas skončil naší velkou prohrou, která nemusí nic znamenat, protože stále máme postup ve svých rukách. Musíme ale na evropské scéně odložit sametové rukavičky a obléknout rukavice Vladimíra Klička. Možná nám trochu ubližuje měkčí výklad pravidel v české lize, kde se píská hodně kontaktů jako nedovolený zákrok. Nic méně je to naše první zkušenost v evropské soutěži a jen tým, který se dokáže poučit z každého zápasu, buduje svoje místo na slunci. Pochopitelně je neméně důležitý poctivý trénink. "V Maďarsku jsme dostali zasloužený výprask po velmi slabém výkonu, pro nějž nemám slova omluvy a výmluvy. Věřím, že si hráčky uvědomily situaci a že to bude hned od příštího tréninku patrné," apeluje na své svěřenkyně trenér Daniel Kurucz. 

 

Body: Pedrals a Furesz 16, Parks 10, Kaposi 9, Bozoki a Stanković 8, Raksanyi 7, Zele 6, Gorjanacz 4 -   Taylor 10, Bartáková 8, Kuster a Šikšniute 6, Šípová 4, Hamplová a Verlíková 3, Huňková 2, Hlaváčová 1, střelba za 2 body: 49/26:43/12, trojky: 17/6:18/4, TH: 20/14:13/7, doskoky: 44:41, asistence 19:10, ztráty: 19:29, zisky: 13:8, fauly: 21:22, čtvrtiny: 14:12, 24:7, 28:13, 18:11

 
vloženo: 04.12.2015 04:43 / přečteno: 30771x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.