CESTA BUDE JEŠTĚ TRNITÁ

CESTA BUDE JEŠTĚ TRNITÁ

Bonver ŽBL dospěla před reprezentační přestávkou do své poloviny a na postřehy z prvních dvou měsíců soutěže jsme se zeptali trenéra Daniela Kurucze.

S jakými pocity se ohlížíte na uplynulou dobu?

Když máme jako tým poměr vítězství 10:0, je samozřejmě pohled příznivý. Dosavadní průběh je také důležitý pro budování sebevědomí. Radost mám nejen z výsledků v zápasech, ale také z přístupu k tréninku.

 

To vypadá jako ideální stav. Nic vás tedy netrápí?

Stále se dá pracovat na odstraňování drobných nedostatků. Nejvíce mě asi trápí snižování výkonu v průběhu zápasu, když narůstá skóre v náš prospěch. Je to dáno jednak střídáním, aby prostor dostaly pokud možno všechny hráčky, ale také se snižuje koncentrace a tady vidím prostor pro další práci. Přál bych si do druhé půlky sezony, abychom byli jako mašina, kterou nic nepřibrzdí.

 

Které vítězství Vás nejvíce potěšilo?

Asi to na Žabinách, kde se utkání nevyvíjelo vůbec dobře. Přestože byl zápas hodně upracovaný, podařilo se nám ho zlomit famózním závěrem. Ukázalo se, že když zapneme, můžeme porazit každého.

 

Kterou výhru považujete za nejcennější?

Tu v Trutnově. Předvedli jsme skvělý výkon, vyhráli jsme o třicet a hráli jsme dobře po celý zápas. Těší mě i vítězství nad Hradcem, i když je škoda, že jsme neudrželi kvalitu hry až do konce a zvítězili jsme jen o tři body. A pochopitelně si cením i výhry nad eurocupovým Valosunem. Tyhle tři týmy považuji za naši největší konkurenci. S odstupem času a s ohledem na jejich výsledky si hodně považuji vítězství nad Slávií o 11 bodů. Tehdy jsem si říkal, že jsme mohli vyhrát o více bodů podle toho, jaký jsme předvedli výkon. Ale ve světle prohry Valosunu o padesát má výhra o jedenáct jinou hodnotu.

 

Je los druhé půlky příznivější?

Ve druhé půlce máme USK a pak máme venku Hradec a Valosun. Doma budeme hrát s Trutnovem i se Slávií. Asi nejtěžší zápas se dá očekávat s Hradcem. Věřím, že se nám povede vyhrát. V Nymburce jsme si to trochu zkomplikovali druhým poločasem, ve kterém soupeř dotáhl náš náskok až na tři body. Hradec určitě udělá všechno, aby vyhrál.

 

V čem udělal letošní tým pokrok ve srovnání s minulou sezonou?

Já vidím posun v týmovém pojetí. Je to dáno zahraničními hráčkami, které nejsou sobecké a vzájemně si hodně pomáhají. Při tréninku se mezi sebou řežou, ale pochválí se i za dobrou akci. Také si myslím, že letos máme vyrovnanější soupisku. Kromě základní pětky máme výraznou lavičku. Ať už je to Saša Chomenčuk se skvělými bloky, nebo Lenka Bartáková, která zvládla na výbornou několik těžkých zápasů místo nepřítomné Veroniky Bortelové. Nelze si nevšimnout vzestupu výkonu Moniky Hamplové, která je skvělá v obraně. Zlepšila se Alena Huňková. Prostě kvalita je v průměru vyšší než vloni.

 

Trochu se po loňském odchodu Waltie spekulovalo, co to s týmem udělá. Teď se zdá, že ztráta není tak citelná…

Waltie je jako individualita těžko nahraditelná, ale tým jako celek tuhle ránu dokázal zacelit. Teď máme dvě vyrovnané podkošové hráčky, které netrpí žádnými zdravotními neduhy. Vloni totiž po odchodu Monroe bylo soustředění obrany soupeře na Waltii extrémně vysoké.

 

Jaké jsou naše cíle pro druhou půlku základní části?

Když máme vítězství a porážky 10:0, nemůžeme mít jiný cíl než skončit na 2.místě. Předsezonním cílem bylo semifinále a vylepšení loňského umístění. I když je cesta k cíli dobře nastavená, může být trnitá. Máme před sebou ještě hodně práce.

 

Máte i jiný cíl než umístění na druhém místě po základní části?

Krátkodobým cílem je oslavit Vánoce pouze s jedinou porážkou z Francie, což znamená všechny zápasy v ŽBL i Eurocupu vyhrát. Je to v našich silách, ale samo to nepřijde. Pravdou je, že holky jsou ohromně motivované a to je radost s nimi pracovat. Nemůžeme ale mít hlavu v oblacích a ke každému soupeři musíme přistupovat s respektem a pokorou.

 

V tabulce se můžeme pyšnit dobrou obranou. Souhlasíte, že obrana je dobrá?

Ano, pracovali jsme na ní. Máme pro letošek vyšší hráčky na dvou pozicích. Jessica Kuster umožňuje přebírání na pozici pivota a Lenka Bartáková na pozici rozehrávače. To nám pak v defenzívě dává nové možnosti.  

 

Je dvaašedesát obdržených bodů na zápas dobré číslo?

Já bych se chtěl dostat pod šedesát, i když ani aktuální hodnota není špatná. Možná, kdybych v závěru zápasů déle podržel klíčové hráčky, mohlo to být už teď. Podívejme se ale na minutáž našich hráček. Mezi prvními třiceti nejvytíženějšími je jen dvacátá Jessica Kuster.

 

Myslíte, že je už vykrystalizovaná čtveřice týmů po základní části?

Určitě ještě není. USK je jasné a věřím, že i my máme dobře našlápnuto. Dalšími adepty na čtyřku jsou Hradec Králové, Valosun Brno, Slavie Praha a Kara Trutnov. Nahoru půjdou i Žabiny. Za USK je dalších šest týmů, které si mají ambice skončit v první čtyřce. Rád bych nás také oddělil, ale zůstávám raději nohama na zemi. 

 
vloženo: 29.11.2015 16:22 / přečteno: 31050x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.