V HRADCI MŮŽEME JEN PŘEKVAPIT

V HRADCI MŮŽEME JEN PŘEKVAPIT

Kdy Romana Ptáčková neměla v utkání dobrý pocit, jak si trenér Kurucz vysvětluje velké bodové rozdíly v poslední čtvrthodině obou zápasů a jak vidí šance v posledním duelu nymburské hráčky. To jsou náměty, na které najdete odpovědi v pozápasových rozhovorech.

Romana Ptáčková – trenérka Sokola Hradec Králové

Čekala jste dnes vyrovnanější duel?

Pokaždé byl průběh zápasu v Nymburce vyrovnaný. Neměli jsme tak vysoké sebevědomí, abychom si mysleli, že tedy zvítězíme jednoduše.

Co bylo důvodem dnešního výrazného vítězství?  

My bojujeme celých čtyřicet minut a snažíme se eliminovat hluchá místa. I když by se v naší hře našly, nebylo jich moc. Snažíme se o dobrou obranu, přechod do rychlého protiútoku a snažíme se v tom nedat soupeři mnoho šancí.

Připravovali jste se na dnešní zápas jinak než na předchozí?

Udělali jsme jen jednu malou změnu. Po vydařeném utkání nebyl důvod toho moc měnit a nějak překopávat taktiku.  

Mrazilo vás, když si Klára Pochobradská, hlavní obránce Waltie Rolle, udělala třetí faul a musela nastoupit Rosenbaumová?

Ony jsou na tom obě Kláry podobně, obě jsou aktivní v obraně. Horší bylo, že problémy s fauly měly obě hráčky. Když se vrátím k otázce, tak to nebyl dobrý pocit. Kdyby Nymburk v té době hrál každý útok přes Rolle, měli bychom asi větší problémy.

Věříte, že semifinále je už hotové?

Budeme trochu klidnější, ale nesmíme takovému pocitu podlehnout.  

 

Daniel Kurucz (trenér Nymburka)

Co nás v zápase s Hradcem nejvíce trápilo?

Na první pohled je vidět, že to byla střelba. Nám se proti Hradci nedařilo ani v prvním zápase. Pravdou je, že Hradec dobře brání, je agresivní a tím nám střelbu hodně ztěžuje. Jejich obrana je tvrdá i bez míče. Hrají na hranici pravidel, protože pokud by hráli za hranicí, rozhodčí by to pískli jako faul. Díky stylu jejich hry, máme problémy rychle přihrávat a máme problémy s doskokem.   

Naše střelba z perimetru je ve dvou zápasech dohromady 36/2. Kde je zakopaný pes?

My máme na křídlech výrazně nižší hráčky než Hradec a těžko se pak přes ně střílí na koš. Pokud my hrajeme s nižší sestavou s Bortelová, Mišurová a Taylor, oni nasazují striktně se Zavázalovou a dvěma vyššími křídly. Tím jsou na všech pozicích jedna až tři vyšší než my.  

Jak se s tím vyrovnat?

Do posledního zápasu nastoupíme pravděpodobně s nějakými změnami v sestavě. I když prohráváme 0:2, sérii nebalíme. Je to semifinále a v něm musíme bojovat do poslední minuty.

Další analogie z minulých dvou zápasů je ve skóre posledních 15 minut. V prvním utkání 21:41 a ve druhém 16:38. Je to zapříčiněno větším rozložením minut hráček Hradce a s tím související únavou?

Při pohledu na technický zápis je vidět, že základní pětka Hradce odehrála více minut než naše základní pětice. Problém je asi v něčem jiném. Hradec spotřebuje méně sil na útok, protože my nehrajeme tak tvrdě, jako oni. Řeknu to tak: Oni hrají v obraně s maximálním nasazením, a jestli někde odpočívají, tak v útoku. Díky jejich nasazení v obraně, si my v útoku neodpočineme a v našem útoku nám chybí síla.

Poučení?

Musíme přitvrdit. Trend při posuzování hry více nahrává těm, kteří to „brousí“ až na hranici faulů.  

Je Hradec něčím jiný než ostatní týmy?

Je to tým, který spolu hraje dlouho, umí si dobře půjčit míč. Druhu silnou zbraní je už mnohokrát citovaná schopnost všech hráček střílet za tři body. To je obrovská zbraň. Pivoti Hradce si vytahují obránce soupeře ven a ten pak chybí na výpomoc při průniku křídel. To navíc v  v kombinaci, že naše křídla jsou nižší, a tedy pod košem mnohem zranitelnější, ještě umocňuje jejich převahu.

Na začátku třetí čtvrtiny se zdálo, že cesta k úspěchu by mohla vést přes hru Waltie jedna na jedna pod košem. Proč se takový způsob aplikoval jen tak krátce?

Aby Waltie dostávala míč do prostoru pod košem a byla úspěšná, je závislá na rychlých přihrávkách buď při rychlém protiútoku nebo ve druhé fázi rychlého protiútoku. Pokud jsme dokázali míč rychle rozhodit, jako to bylo na začátku třetí čtvrtiny, pak Wal skórovala snadno, protože ji obránci nestačili zdvojit.

S čím jste byl v dnešním zápase spokojený?

Pětadvacet minut jsme hráli dobře. V obraně jsme hráli s nasazením a bojovali jsme o neutrální míče. Škoda, že jsme to neudrželi celý zápas. Lépe než v prvním zápase jsme hráli zónu. Bylo to ale na Hradec stále málo.

S kterými hráčkami jste byl spokojený?

Líbila se mi Monika Hamplová v obraně. Bohužel nastřádala pět faulů už za 17 minut zápasu. V momentě vyfaulování však měla na svém kontě čtyři body a Křížová šest (nakonec nastřílela 18 bodů – pozn.) a v tom vidím největší pozitivum hry Moniky. Možná je někdy škoda, že se jmenuje Hamplová a její jméno není v basketbale tak známé…. Dobře zahrála i Anežka Skokanová, která tím, že je po nemoci nedostala tolik minut, než které by si zasloužila.

 

Tereza Kuthanová (Sokol Hradec Králové)

Byl to podobný průběh jako v prvním utkání v Hradci. Na začátku přetahovaná o každý balón a na konci se možná projevilo, že jsme na tom lépe fyzicky a že jsme schopné odběhat zápas až do konce. Nymburk i dneska na konci trochu odpadl.

Jak si vysvětlujete, že se Nymburku proti vám nedaří střelecky?

(úsměv) Snažíme se hrát těsnou obranu a snažíme se jim nenechávat lehké pozice.

Jak jste se připravovali na tento, pro obě družstva důležitý, zápas?

Vzali jsme si z minulého zápasu to pozitivní a zapracovali na tom, co se nám nevedlo… a vyšlo to…

Co bylo hlavním úkolem od vašich trenérů před tímto utkáním?

Měli jsme za úkol co nejlépe ubránit podkošovou hráčku Rolle a eliminovat střelce za tři body.

Jak moc si věříte za stavu 2:0 do posledního zápasu?

Určitě je to lepší, než kdyby to bylo 1:1, ale pořád se dá série otočit. Dokud nezískáme v sérii třetí bod, je stále o co hrát. Nic není platné, že to máme s Nymburkem už 5:0 na zápasy.

 
Anežka Skokanová

Dneska to bylo až příliš podobné minulém zápasu. Opět nás přeskákali, měli jsme špatnou střelbu… nějak se nám nedařilo celkově.

Je na tom soupeři něco typického, že se nám proti němu nedaří?

Hradec má všechny hráčky schopné střílet za tři body, ať je to pivot, křídlo nebo rozehrávač. Asi mají hodně nastříleno, když jim to tolik padá. Jsou také hodně běhavé a v obraně i útoku jsou hodně agresivní.

Co se stalo, že naše střelba byla tak špatná?

Nevím. Nedá se říct, že bychom na střelbu neměli prostor nebo že bychom neměli příležitosti ke skórování. Doufám, že jsme měli jen dvakrát za sebou špatný den. Teď musíme doufat, že to v úterý bude lepší.   

 
Naďa Salačová

Hradec spolu hraje už delší dobu, takže hráčky o sobě dobře vědí, dokáží se dobře zastoupit v obraně. Hostující hráčky opět vyhráli na doskoku, i když jsou pod košem nižší. V útoku jsou rychlejší než my.

Jak je možné, že se střelba nepovede ve dvou zápasech po sobě?

To vůbec nedokážu říct. Nevím, co se našim střelkyním honí hlavou. Jestli je to nějaký blok, že zrovna proti Hradci bychom měli nastřílet a ono se zrovna nedaří….

Hraje Hradec nějakou těsnější obranu na perimetru?

Když je Waltia Rolle pod košem, ony se spíše shluknou kolem koše a vždycky zůstává někdo na perimetru volný.

S jakou náladou půjdete do posledního zápasu?

V třetím zápase v Hradci můžeme jenom překvapit. Bude to těžké, protože v jejich hale je opět poženou fanoušci.  

 
 
vloženo: 13.04.2015 02:33 / přečteno: 29120x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.