SEMIFINÁLE ZA DVEŘMI

SEMIFINÁLE ZA DVEŘMI

Závěrečné boje o pořadí na stupních vítězů v ŽBL se scvrklo na souboj pouze českých týmů. Bývalá bašta basketbalu Brno bylo vyřazeno už ve čtvrtfinále. Žabiny vypadly s Nymburkem, Valosun vyřadily hráčky Trutnova.

IMOS, jak určitě víte, jsme vyprovodili nakonec velice hladce 3:0 na zápasy, když jediným dramatickým bylo hned první utkání, ve kterém jsme dlouho prohrávali, ale mocným finišem jsme Brno přejeli. Ve druhém jsme měli jednu menší krizi na konci třetí čtvrtiny, kdy se Brno přiblížilo na bod, ale útok jsme nakonec v poklidu odrazili. Poslední utkání už byla naše exhibice. „Jako trenér dorostenek jsem s týmem USK Praha porážel Žabiny, ale jako trenéru žen, se mi to v tomto roce povedlo poprvé,“ ohodnotil náš kouč Kurucz.

 

Díky složení poslední čtyřky nejlepších týmů se také sníží dojezdové vzdálenosti. Všechny kluby hrající semifinále se nacházejí v okruhu 140 km. Nejdelší cesta čeká na dvojici USK – Trutnov (138 km), Nymburk – Hradec se vejde do 70 km.  

 

Jak sledoval uplynulé dny trenér Nymburka Daniel Kurucz si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

 Daniel Kurucz

Dopadla všechna čtvrtfinále podle vašich předpokladů?

Musím říci, že ano, všechna čtyři čtvrtfinále. O postupu USK nebylo pochyb. Nám se dařilo skvěle a Brno jsme opravdu přehráli ve všech třech zápasech, byť ten první byl ze všech nejtěžší a asi rozhodující pro celou sérii.

Předpovídal jsem, že BLK Slávie potrápí Hradec doma, ale venku padne, což se také potvrdilo. Ovšem upřímně přiznávám, že jsem v tomhle souboji tipoval 3:1 pro Hradec a nakonec to bylo 3:2.

V souboji Valosun - Trutnov jsem, s nadsázkou řečeno, spíš tajně doufal, že Východočešky vyhrají, což by znamenalo, že nepůjdeme v semifinále na USK. Nakonec mě Trutnovanky asi vyslyšely a vyhrály pátý zápas v Brně (s úsměvem).  Tuto sérii jsem považoval za nejvyrovnanější, protože i v sezoně měly tyhle týmy vzájemné zápasy 1:1 při skóre 147:146. Trutnov je silný pod košem, Valosun zase na perimetru. Trošku víc jsem přece jenom věřil Trutnovu, protože mi jeho hráčky i celý tým přijde bojovnější, tak nějak motivovanější než Valosun. Možná to je jen moje zdání, ale působí to tak a to bývá v play-off rozhodující, připomeňme si náš tým v soubojích s IMOSem Brno.

 

Sledoval jste napjatě on-line přenosy pátých duelů nebo jste se chtěl nechat překvapit až večer?

Samozřejmě jsem sledoval oba zápasy střídavě na videu, budeme části těchto videí používat v přípravě na semifinále. Obě utkání byla vyrovnaná a bylo se na co dívat. Trutnov si vybudoval 11-ti bodový náskok a už ho udržel, do konce zápasu si už nepustil Valosun na dostřel. BLK vedlo v Hradci těsně před poločasem 26:22, Hradec vyrovnal pěkným nájezdem a střelou ze střední vzdálenosti. To, že se Hradec dostal v poločase na vyrovnaný stav, považuji za klíčové pro vývoj druhé půle, protože Hradec standardně ve druhém poločase vystupňuje agresivitu v obraně, což udělal a hostující hráčky se s tím už nedokázaly vyrovnat. Přesto musím říci, že mě Slavia překvapila, jak Hradec potrápila.

 

Hradec je určitě přijatelnější soupeř než USK, ale máme to s nimi 0:3. Není už na čase to změnit?

Rozhodně ano, už je ten čas, kdy je potřeba srovnat zápasy v sezoně na 3:3 (úsměv). Mně by ale stačilo i v součtu sezony prohrát na zápasy 3:5. To by znamenalo v playoff 3:2 (úsměv). Hradec je rozhodně přijatelnější soupeř než USK, protože zkrátka každý v ŽBL je přijatelnější než její jasný favorit a účastník Final Four Euroligy,  ZVVZ USK Praha. Hradec je ale silný tým, skončil po základní části druhý, a letos nás třikrát porazil (2x v ŽBL a 1x v Českém poháru). Konečný rozdíl ve skóre však nikdy nebyl výrazný, vždycky se vešlo do jednociferného čísla. A navíc, play-off je úplně jiná soutěž, jiná motivace, jiná příprava. Samozřejmě obrovskou výhodou Hradce je, že začíná doma a případný rozhodující pátý zápas se bude hrát zase v Hradci. Jinými slovy, pokud bychom chtěli postoupit, musíme vyhrát aspoň jednou v Hradci... a k tomu doma v obou zápasech. To nebude vůbec snadné.

 

Jak se teď budete připravovat?

Hráčky mají v neděli volno, trénink je plánován na pondělí od 19:00 a dále úterý 17:30. Ve středu hrajeme první semifinále v Hradci a od výsledku a předvedené hry se bude odvíjet čtvrteční trénink. V pátek pochopitelně už konkrétní příprava na druhé semifinále. To budeme hrát doma v Nymburce v sobotu 11.4. tradičně od 14:00.

Tréninky budou zaměřeny pochopitelně na hru Hradce, budeme se pilně věnovat osobní obraně klíčových hradeckých hráček. Nejvíce se ale soustředíme na vlastní hru a přichystáme zase nějaké překvapivé varianty do útoku.

 

Bude, podle vás, pro Hradec větším faktorem únava z pěti náročných utkání nebo radost z postupu?

Těžko říct… Hráčky Hradce jsou povětšinou mladší ročníky, takže únava by neměla být až tolik znát, i když pochopitelně naběhané kilometry navíc mohou hrát svou roli. Na druhou stranu, tím že náš tým má poměrně delší herní přestávku, hrozí, že bychom mohli trochu vypadnout ze zápasového rytmu. Důležité bude chytit v Hradci začátek utkání.

Radost z postupu určitě hradečtí mají, ale zase bych řekl, že vzhledem k tomu, že byli po základní části druzí, tak vypadnout ve čtvrtfinále se sedmým by byl neúspěch a tak byl z tohoto pohledu jejich postup tak trošku povinností.

Tedy nemyslím si, že by byl Hradec nějak handicapován únavou či euforií nebo něco podobného. Je to druhý tým ligy po základní části, který nás v sezoně 3x porazil a který začíná zápasy semifinále s námi doma. Je to tedy favorit série.

Hradci bude zřejmě chybět zraněná Hartigová, my zase nemáme Jacintu Monroe. Budeme se muset zaměřit na klíčové hradecké hráčky, Zavázalovou, Lichtarovič, Kuthanovou, Křížovou a Pochobradskou. Jsou tam ale i další velmi dobré hráčky, třeba Rosenbaumová nebo Andělová. Bude to těžká práce. Musíme se plně koncentrovat, hrát aktivně a zároveň chytře.

 

Atmosféra v Hradci je vždy bouřlivá. Asi by stálo za to aktivovat i nymburský FanClub mužského týmu…

My věříme v podporu našich fanoušků, kteří chodí na naše zápasy stále ve větším a větším počtu. My budeme bojovat na hřišti a oni zase v hledišti! Budeme vás v souboji s početnými hradeckými fandy moc potřebovat!

 
vloženo: 05.04.2015 14:20 / přečteno: 30107x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.