V BRNĚ S PŘEHLEDEM

V BRNĚ S PŘEHLEDEM

Naše děvčata mají po dvou kolech čtvrtfinále tři mečboly k postupu do semifinále. V sobotu totiž po precizním výkonu porazila i podruhé IMOS Brno, tentokrát s přehledem 74:64.

Díky tomuto vítězství jsme blizoučko historickému úspěchu v ŽBL. Brněnský tým trenéra a zakladatele klubu Jana Bobrovského ještě ani jednou za trvání české ligy nevypadl ve čtvrtfinále. Je potřeba si ale uvědomit, že třetí zápas série za stavu 2:0 je vždycky velice ošidný. Pokud ale budou naše hráčky hrát stejně jako v Brně, postup by jim uniknout neměl.

 

První čtvrtina byl souboj našeho týmu s Michaelou Stejskalovou, která dala všech prvních deset bodů svého týmu a první koš jiné hráčky zaznamenali domácí až tři sekundy před koncem prvního hracího období. To ale Hindráková už jen korigovala naše pohodlné vedení 24:10!! „Brno až příliš spoléhalo na body Míši Stejskalové. Ostatní hráčky se do zápasu tolik nezapojily a stále hledaly jen ji,“ poznamenal trenér Kurucz.

 

O osudu utkání rozhodl jeho úvod. „Brno chtělo nastoupit do zápasu tak, aby si hned v prvních minutách vytvořilo náskok a mohlo kontrolovat tempo hry,“ domníval se kouč Kurucz. Když bychom vzali v potaz pouze první dvě minuty, kdy domácí vedli 4:0, mohlo by to tak vypadat. Ještěže si pak Darina Mišurová pohrála při pick and rollu se Stejskalovou, rychlými změnami směru jí zamotala hlavu a trojkou upravila na 4:3. „Už jsem si říkal, že pokud dostaneme ještě jeden koš a bude to 0:6, že si vezmu time out. Ale Darina po pěkné cloně od Peklí dala trojku a ukázalo se, že nám neutečou,“ popsal pocity samotného úvodu trenér Daniel Kurucz.

 

Opět v sobotu výborně hrající Tee Taylor poslala náš tým do vedení (4:5), ale to ještě stihla české reprezentantka Míša Stejskalová trojkou poslat svůj tým do vedení. Tee z vrcholu oblouku šestky vyrovnala a pak se třikrát po sobě prosadila Waltia. Dvakrát ze střední vzdálenosti a jednou zpod koše ještě k tomu s faulem (7:14). Potom si vzala míč Véra Bortelová a coast to coast si došla pro faul. Obě šestky proměnila. Po delší odmlce se prosadila trojkou Stejskalová, ale dvě minuty před koncem čtvrtiny odpověděla Mišurová trojkou, Bortelová dala dva body a z rychlého protiútoku ještě Véra přidala trojku. Vedli jsme 24:10 a hráli jsme úplně lehce. Skvěle jsme kontrolovali doskok pod vlastním košem a výborně jsme stříleli. Byla radost se na naši hru dívat. „Od stavu 7-7 začali domácí chybovat, měli ztráty i uspěchané střely. My naopak chodili rychle dopředu a využívali transition offence, kdy obránkyně po našem svižném přechodu nebyly u svých hráček,“ řekl k osmi minutám první čtvrtiny náš kouč. Na straně domácích byli po první čtvrtině dva střelci: Stejkalová 10, Hindráková 2. My měli sedmibodové Bortelovou a Rolle, šest bodů přidala Mišurová a čtyři body Taylor.

 

Druhou čtvrtinu začala dvěma body Stejskalová, ale na druhé straně využila protipohybu obránkyně Bortelová a hned kontrovala za dva body z nájezdu. Další náš útok zakončila Mišurová trojkou, kterou možná ani nechtěla tak úplně dát. Vzhledem k poruše časomíry 24 vteřin, byly časy pro útok hlášeny hlasatelem. Darina v poklidu vymýšlela akci více než metr za vrcholem trojkového oblouku. Vtom přišel z lavičky pokyn „TIME“, což znamená: „je málo času střílej!“ a Darina se do toho opřela a trojkou o desku upravila na 15:29. Pak přišla první krize našeho týmu. Nepodařilo se nám dotáhnout několik útoků v řadě, domácí doskočili a z rychlých protiútoků se začali přibližovat. Za stavu 25:29 však komplikace odmítla Wal a Véra dvěma koši celkem za pět bodů. Domácí si opět přiblížili na šest a po našem oddechovém čase přišla nejhezčí akce prvního poločasu, kdy Naďa Salačová vybídla výbornou nahrávkou pod koš Waltii ke dvěma bodům. V basketbalové hantýrce – akce hi-low. V závěru si nepříjemně udělala třetí faul Taylor, ale úplně poslední slovo první půle patřilo Veronice Bortelové, která za posledních šest vteřin druhé čtvrtiny po koši Brna upravila na 34:42.

 

V prvních sedmi minutách třetí čtvrtiny se z hlediska vývoje zápasu nedělo nic zajímavého. Na domácí straně se na chvíli bodově odmlčela Stejskalová, ale její iniciativu převzala Hindráková. Tetemondová, obávaný střelec prvního zápasu, poprvé za celý zápas vystřelila a Monika Hamplová při svém prvním kontaktu s míčem dala koš. Dvě a čtvrt minuty před koncem čtvrtiny jsme vedli 57:46, ovšem do poslední čtvrtiny jsme šli s náskokem jediného bodů 57:56. Nejprve dala koš Stejkalová a pak Vojtíková. O dalších šest bodů se postarala Smith. Nejprve využila nulové obrany Waltie, která zůstala daleko od ní (trojka) a pak si pivotka Brna došla ještě pro koš s faulem.

 

První čtyři minuty poslední čtvrtiny jsme vyhráli 8:2, když se po útočném doskoku prosadila Peklová. Stejná hráčka pak obětavě zachránila míč před zámezím pro Tee. Vynikající zisk a rychlý protiútok předvedly naše nejzkušenější: Bortelová a Mišurová. V polovině čtvrté čtvrtiny jsme vedli 65:60 a Veronika Bortelová po dvou ztrátách Brna pěti body definitivně zatloukla poslední hřebíčky do rakve domácích.

 

„V dnešním zápase jsme výbornou obranou Peklové a Verlíkové vymazali nebezpečnou Tetemondovou. Navíc jsme do druhého poločasu změnili obranu na Stejskalovou. Klíčem k úspěchu byla naše obrana, na kterou jsme se hodně pečlivě připravovali. Hráli jsme i dobře takticky, měli jsme málo ztrát a díky rychlému náskoku jsme mohli hrát v klidu a pohodě,“ uzavřel hodnocení zápasu trenér Kurucz  a přidal ještě historickou vsuvku. „Po utkání jsem si uvědomil, že naposledy jsem na Žabinách vyhrál v roce 1999 jako trenér dorostu USK a když jsem se o tom bavil s Veronikou Bortelovou, tak jsme došli k závěru, že pro Véru to bylo pravděpodobně její první vítězství v této hale. Je fajn, že se ho dočkala v tak důležitém zápase.“    

 
vloženo: 28.03.2015 23:41 / přečteno: 31362x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.