VÍTĚZSTVÍ V PRVNÍM ČTVRTFINÁLE

VÍTĚZSTVÍ V PRVNÍM ČTVRTFINÁLE

V prvním čtvrtfinále nakonec došlo na slova trenéra Kurucze, že kdo vyhraje na doskoku, vyhraje zápas. Nakonec jsme měli o pět doskoků více a zvítězili jsme o tři body 71:68.

Hosté sehráli v Nymburce smolné utkání. Bez několika vteřin tři čtvrtiny zápasu byli ve vedení, ale zásluhou mocného finiše, skvěle dirigovaní Veronikou Bortelovou, jsme zlikvidovali desetibodovou ztrátu na úvod poslední čtvrtiny a dostali jsme se do vedení, které jsme taktickou hrou proti unaveným hráčkám Brna závěr bravurně zvládli. Klíčových momentů v zápase bylo více.

 

Jeden z nich přišel už na úvod. Do utkání výborně vstoupila Tee Taylor a Iva Peklová. Iva nepatří k častým střelcům, ale hned její první dvě střely se ujaly. Tee osmi body vládla po první čtvrtině střelecké listině a na palubovce byla jako ryba ve vodě. Možná ji odvahu dodávali Tre Simmons a Darius Washington, kteří se na utkání přišli podívat. „Chtěla jsem se před nimi ukázat,“ smála se po utkání Tee. Nakonec Theaira získala double-double za 12 bodů a 13 doskoků!!

 
Souboj Katariny Tetemondové a Ivy Peklové

Hosté v první čtvrtině nestříleli z pole tak často jako my, ale byli o chloupek přesnější a k tomu přidali osm šestek z osmi pokusů. Pro vývoj prvního poločasu bylo velice důležité, že trenér Bobrovský vystřídal po pěti minutách v základu hrající Mainclovou slovenskou reprezentantkou Katarinou Tetemondovou. Ta sice čtyři měsíce laborovala se zraněním a do zápasů se vrátila nedávno. Bylo však vidět, že nic ze svého střeleckého umění nezapomněla. V první čtvrtině stihla jen jednu trojku, ale ve druhé přidala další tři. Nyní populární biatlonovou terminologií měla čistý nástřel, ani jednou neminula. Patnácti body se vyšvihla do čela seznamu střelců. Do celkového nástřelu patnácti bodů ji pomohly čtyři trojky a tři trestné hody. Její obrana připadla několika našim hráčkám, ale v prvním poločase nebyla žádná z nich úspěšná. Stačilo jen krátké zaváhání, nesplnění taktického pokynu při těsné obraně Tetemondové a koš byl na světě. A vzhledem k tomu, že se trenér Kurucz s týmem právě na tuto hráčku speciálně připravoval, dovedete si asi představit, jak její bezchybná střelba především po našich chybách v obraně, našeho kouče vytáčela. „Do druhé poloviny jsme přišli s trochu jinou taktikou, naše hráčky byly důslednější … a fungovalo to!“ radoval se po zápase Daniel Kurucz.

 

Dalším závažím na naší misce vah bylo pět bodů Veroniky Rybové, která nastoupila krátce ve druhé čtvrtině, ale její sukces přišel ve třetí čtvrtině. Minutu po svém příchodu na hřiště chladnokrevně, tak jak je pro tuto hráčku typické, vystřihla za clonou skvělou trojku. Přišla v čase, kdy hosté vedli o deset a byli na koni. Další dvoubodový koš pomohl ještě ve třetí čtvrtině. Společně s Veronikou Bortelovou a Darinou Mišurovou stála Ryba u snížení až na čtyři body rozdílu.

 

Svou roli v zápase mohla sehrát i únava hostujících hráček, které utkání odehrály v sedmi. Smith a Kašpárková z hřiště kromě time outu a poločasové přestávky neslezly, Hindráková měla odehráno 35 minut jen díky tomu, že se ještě ve čtvrté čtvrtině vyfaulovala. Bez pár sekund 35 minut natočily Tetemondová (po zranění) a Stejskalová. U trenéra Bobrovského slova o možné únavě napadla na úrodnou půdu: „To jsou hráčky, které jsou trénované, ty musí vydržet celý zápas. Veronika Bortelová hrála skoro čtyřicet minut a ta nebyla unavená??,“ položil otázku kouč Žabin.

 

Trenér Kurucz sice také dal základní pětce výraznější minutáž, která u všech hráček (Bortelová, Mišurová, Taylor, Peklová a Rolle) přesáhla 30 minut, ale stále dokázal na rozdíl od svého protějšku nějakou tu minutu střídajícími hráčkami ušetřit. „Možná to byl trochu risk, vystřídat hráčky základní rotace, ale na konci těch pár uspořených minut bylo prostě vidět. Pozitivním zjištěním bylo, že ani s jinou než základní pětkou, se bodový rozdíl nepropadl do žádných hlubin,“ řekl hrdě na adresu střídajících trenér Kurucz. V technickém zápisu ani jedna naše hráčka nemá v kolonce minut zkratku DNP (nehrála), na straně Žabiny byly čtyři.

 
Wal odnáší Darinu na střídačku

Jak už jsme na úvod uvedli, v utkání bylo většinou ve vedení Brno. V první čtvrtině využívala výškovou převahu Hindráková nad Mišurovou k několika nájezdům se zakončením. Ve druhé IMOS těžil ze skvělé střelby Tetemondové a v poločase vedl o 5 bodů. Všem nymburským fanouškům zatrnulo, když po srážce Dariny Mišurové s jednou brněnskou hráčkou ve druhé čtvrtině, musela naší rozehrávačce pomoct z palubovky Waltia Rolle. Nakonec se „koňara“ podařilo rozhýbat. „Uvidíme zítra, až bude v noci noha v klidu,“ hrozila se po utkání Darina.  

 

Po prvním koši druhého poločasu brněnských hráček, se dvakrát prosadila Rolle a zdálo se, že jsme konečně našli rytmus a skóre se dostane do vyrovnání. Jenže Stejkalová v následující minutě a půl zasypala náš koš sedmi body v řadě a když pak Kašpárkové přihrála na další koš, prohrávali jsme o dvanáct. „V tomto úseku bylo nejhorší, že jsme se snažili rychle strhnout vedení na svou stranu a udělali jsme několik chyb, které naopak poslaly do výrazného vedení hosty,“ lamentoval trenér Kurucz po zápase. Ulevil si i během utkání: „To je druhá ztráta. Baby, vykašlete se na to, hrajte na jistotu!!“ A jak řekl, tak se stalo. Od té doby jsme měli do konce čtvrtiny (7 minut) jen jeden ztracený míč, ale dva zisky.

 

V poslední čtvrtině jsme sice ještě první dvě minuty prohrávali dvouciferně, ale pak přišly dva zisky, dva koše Bortelové po rychlém přenesení hry a koš po útočném doskoku Rolle. Rázem to bylo o čtyři a nervozita si začala vybírat svou oběť na straně hostů. První snahu o vyrovnání oddálila Stejkalová košem. Koš s faulem 3,5 minuty před koncem zápasu Waltie Rolle znamenal zisk vedení v zápase, který Peklová rozšířila na čtyři body. Křehké vedení jsme už proti odumírajícímu soupeři uhájili. 


Opačné pocity v obou týmech

 
vloženo: 26.03.2015 01:06 / přečteno: 29388x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.