VÍTĚZ NA DOSKOKU OPANUJE ZÁPAS

VÍTĚZ NA DOSKOKU OPANUJE ZÁPAS

Poprvé v historii českého ženského basketbalu se do play-off nejvyšší soutěže probojoval i nymburský tým. Svěřence trenéra Daniela Kurucze čeká evropskými soutěžemi ostřílený IMOS „Žabiny“ Brno s legendárním trenérem Janem Bobrovským.

Už v polovině základní části bylo téměř jisté, že Nymburk udělá historický krok a pošle do letošního play-off dvou nejvyšších soutěží v basketbale oba dva týmy – ženy i muže. Tři kola před koncem už bylo jisté, že do vyvrcholení ŽBL půjdeme ze čtvrtého místa. Chvíli to vypadalo, že našim soupeřem bude Trutnov, který se dlouho držel na pátém fleku, leč lepší finiš IMOSu a některé nečekané prohry svěřenkyň trenéra Rešetára v Krakonošově panství, to chtěly jinak.

 

Na první pohled by se zdálo, že Trutnov by byl přijatelnější soupeř, protože jsme se s ním utkali čtyřikrát – dvakrát v lize a dvakrát ve Středoevropské lize – a pokaždé jsme našli recept na jejich hru. Souboj se Žabinami přinesl velice vyrovnaný zápas v Brně, kde do osudu utkání zasáhlo zranění Dariny Mišurové, která zápas nedohrála. IMOS v prvním měření sil zvítězil 63:60. V odvetě na domácí palubovce jsme šli za svým cílem jako ohař za svou kořistí. Byť jsme pak na konci trochu zvolnili, zvítězili jsme 67:58 a právě pozitivní skóre vzájemných zápasů nám teď pomohlo, že při rovnosti bodů zaujímáme vyšší příčku a začínáme doma.

 

O některých otázkách kolem prvního zápasu play-off jsme si povídali s trenérem Danielem Kuruczem.

  

Dane, jak důležitý je první zápas?

Matematicky na tom moc nezáleží. Tým, který chce postoupit, musí vyhrát celkem tři zápasy. Pro herní pohodu hráček a využití toho, že jsme v sezoně vybojovali lepší pozicí do prvního kola play-off, nabývá první domácí zápas o trochu většího významu. První zápas je prostě důležitý pro vývoj celé série. Jet do Brna s výsledkem 1:0 je psychologicky diametrálně odlišné od 0:1. Pro motivaci hráček má první zápas dvojnásobnou hodnotu než další.

 

V týmu Brna se do hry vrátila Slovenka Tetemondová. Jak zásadní význam to má pro Brno?

Jacinta Monroe

Velký a vyjádřeno na body to klidně může znamenat 10 bodů pro Brno. Trenér Bobrovský v ní získá další kvalitní hráčku do rotace a vyřeší si tím problém s relativně úzkou rotací svých svěřenkyň. Tetemondová může nastupovat na pozici dvě nebo tři a tím se bude moci Stejskalová posunout na pozici čtyři.

 

Tedy zdá se, že Brno posílilo, my jsme oslabili…

Bohužel to tak je. Chybí nám Jacinta Monroe a pravděpodobně bude chybět i nadále. I proto očekávám vyrovnanou bitvu o každý centimetr palubovky.

 

V posledních dvou zápasech nám hra moc nevycházela. Je to dobře nebo špatně?

Já bych byl pochopitelně rád, kdybychom vyhráli nad USK i Strakonicemi. Předposlední zápas proti USK jsme hráli s týmem, se kterým nikdo nehrál vyrovnaně natož, aby někdo pomýšlel na vítězství. My jsme proti nim odehráli dobře druhý poločas a na tomhle období musíme stavět svůj výkon. V technickém zápise v utkání se Strakonicemi se stačí podívat na minuty, které naše hráčky odehrály. Kdy jindy by měly dostat příležitost všechny hráčky než v utkání, které nemá žádný vliv na vývoj pořadí v tabulce.


Mělo zapojení všech hráček ve Strakonicích i druhou dimenzi?

Ano mělo. Před play-off je potřeba zapojit do hry všechny hráčky, protože člověk nikdy neví, jak se bude situace ve vyřazovacích zápasech vyvíjet. My si musíme vzít z posledního utkání jedno ponaučení, že cesta k vítězství je dlážděna bojovností. To mi možná na jihu Čech trochu u některých chybělo. Mně to ale na druhou stranu ukázalo, kdo je schopen se o míč porvat i v zápase kdy „o nic nejde“.


Je pro play-off na konci sezony důležitější převaha zkušených hráček nebo spíše mladých, které jsou možná fyzicky zdatnější?

Naše osové hráčky Bortelová – Mišurová – Rolle – Peklová, zkušené jsou a dá se předpokládat, že ony budou polykat největší porce minut. Mladé hráčky ale na svou šanci nebudou jen vyčkávat na lavičce, zapojí se do hry a já věřím, že přinesou přesně to, co se od nich čeká: rychlost, bojovnost, touhu se prosadit.


Co bude pro nás, i s ohledem na absenci Jacinty, klíčem k úspěchu?

My musíme nahradit naši pivotku v doskocích, to je naprosto klíčové.

Bojovnost na doskoku - klíč k úspěšchu

Dá se tedy předpokládat, že kdo chce být v souboji Nymburk – IMOS králem, musí vyhrát na doskoku?

Ano, dovolím si to tak říct. Kdo vyhraje na doskoku, vyhraje zápas. Obrana bude těsná a tvrdá. Očekávám těžké střely na obou stranách, a kdo se chopí druhé šance, bude mít úspěch. My se v posledních dvou trénincích na to budeme pečlivě připravovat.

 
Zveme všechny nymburské fanoušky, kteří nechtějí čekat na první zápas play-off  až na pátek 3.dubna, kdy své čtvrtfinále zahajují muži, aby přišli do Sportovního centra. Zápas začíná v šest večer. 

Bojovnost
 
vloženo: 24.03.2015 00:16 / přečteno: 32571x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.