POSTOUPILI JSME V ČESKÉM POHÁRU

POSTOUPILI JSME V ČESKÉM POHÁRU

Postup do čtvrtého kola Českého poháru v zápase proti BA Sparta Praha byl těžší než se před utkáním mohlo zdát, ale nakonec jsme ho zvládli a po vítězství 80:76 jdeme dál.

Spojení klubů BA Sparta Praha a Karlovy Vary je známá věc, ale že do utkání Českého poháru bude na soupisce domácího týmu sedm hráček, které nastupují v ŽBL nečekal nikdo z nymburských. Nechyběla ani Julie Reisingerová, která v průběhu zápasu střídala jen na krátké úseky a svým silovým pojetím na naše hráčky platila. Nakonec nastřílela téměř polovinu všech bodů domácích.

 

Rozdíl byl také v počtu osobních chyb. I když domácí hráli hodně ostře, v konečném součtu měli 18 osobních chyb, náš účet se zastavil na čísle o osm vyšším. Pro pět osobních chyb nakonec nedohrála zápas Monika Verlíková, Egle Šikšniute i Saša Chomenčuk. S počtem osobních chyb souvisí i počet trestných hodů. Domácí jim měli k dispozici o jedenáct více. Při vynikající úspěšnosti střelby obou týmů (Sparta 89%, Nymburk 94%), činily body z této linie podstatnou část dosažených bodů.

 

Kromě vyfaulovaných hráček nedohrála utkání ani Tee Taylor, kterou v útoku semlely dvě domácí hráčky. Závěrečné minuty Tee strávila s ledovým obkladem hlavy. Její stav se nakonec do konce utkání nezlepšil a pod modrými majáky byla naše křídelnice odvezena do nemocnice v Motole. Vyšetření bohudík neukázala žádné větší zdravotní problémy.

 

Utkání na „ledové ploše“ palubovky ve Stodůlkách začali lépe domácí. Vyrukovali, jak je pro tým Karlových Varů typické (nejedná se o překlep – více hráček startuje za KV), s hodně agresivní obranou po celém hřišti. Až do stavu 12:12 jsme dotahovali většinou dvoubodové vedení domácí Sparty. Nedařilo se nám v útoku, nemohli jsme proměnit i příležitosti zpod koše, byť jsme několika útočnými doskoky získali další možnosti ke skórování. V osmé minutě proměnila Reisingerová trojku, kterou potvrdila Šmídková po chvíli ještě dvěma šestkami. Pětibodové vedení jsme sanovali výborně hrající Lenkou Šípovou. Ale domácí Tvrdíková si nakonec pětibodové vedení trojkou, která přišla po naší chybě, opět vzala zpět.

 Lenka Šípová - nejlepší střelec Nymburka

Ve druhé čtvrtině, kdy domácí nastříleli více bodů z čáry trestných hodů než ze hry, se nám nedařilo. Začaly to už první dvě minuty, kdy domácí navýšili vedení na 9 bodů. První snahu o dvouciferné vedení ještě zažehnala Alena Huňková trojkou (29:23), ale po koši Jindrové svítilo na ukazateli času 4:19 (do konce druhé čtvrtiny), na ukazateli skóre 35:25 a na žlutých číslech označujících počet faulů 1:5. Stále se nám nedařilo zastavit Julii Reisingerovou, která za poločas stihla 17 bodů. Po šestkách Řeháčkové 80 sekund před koncem první půle vedli domácí o 13 bodů. Situace se zdála být kritická, především z psychologického hlediska. Jenže pak jsme načapali Spartu na hruškách a naše Lenky zařídily pěkný závěr čtvrtiny. Po přihrávce přes celé hřiště skórovala Šípová, kroky domácích potrestala trojkou Bartáková trojkou a dvě sekundy před koncem po útočném doskoku dopravila míč do koše opět Šípová. Poločas, s ohledem na předposlední minutu, skončil ještě docela dobře. Hlavně jsme si ale ukázali, že vyšší agresivita bude to, co na domácí bude platit.

 

Jak jsme skončili první poločas, začali jsme i druhý. Vytažená obrana fungovala, přišly i rychlé protiútoky po vypíchnutí míče a na konci 23.minuty jsme vedli 43:41. Kontaktní trojku zaznamenala Šmídková a naopak dva rychlé fauly si připsala Egle, která v úvodu druhého poločasu bránila Reisingerovou a vůbec ji nepustila do hry. Škoda, že si Egle udělala ve 28.minutě svůj čtvrtý faul a trenér Havran ji musel stahnout ze hřiště. Krátký výpadek ve střelbě využili domácí ve druhé části třetí čtvrtiny a ujali se vedení 52:49. Náskok si do poslední čtvrtiny však nepřenesli a skóre bylo smírné 54:54.  

 momentka ze zápasu BA Sparta - Nymburk  v Českém poháru

Hned první útok poslední čtvrtiny dotáhla do dvoubodového koše Verlíková. Pak jsme využili chybu domácích při vyhazování zpoza koncové čáry a Bartáková pohotově skórovala. Dvě šestky Reisingerové nás jen přibrzdily a pokračovali jsme v krasojízdě: Šípa – koš s faulem (56:61), Chomenčuk (56:63), Bartáková – rychlý protiútok po výborné obraně Taylor (56:65) a Kuster - koš s faulem. Po šňůře 14:2 jsme vedli o dvanáct bodů a vypadalo to na snadný závěr. Zvlášť když ještě po chvíli slavila obrana další úspěch v podobě vypíchnuté přihrávky a úpravy skóre na 58:70. Jenže dvě zaspání v obraně a snadných pět bodů Jindrové domácí hodně nakoplo. Sparta přidala ještě dvě tříbodové akce. Nejprve si Egle při střelbě Reisingerovéí udělala 5.faul a pak Šmídková trojkou upravila na 70:69. Jednoduchá dvojička stylu „hoď a běž“ Bortelové s Huňkovou přinesla dva body naší kapitánce. Snížila Reisingerová, po uvolnění Šípy pod košem jsme opět vedli o tři (74:71). Průnik Reisingerové zastavila Bortelová faulem a domácí pivotka „and one“ proměnila (74:74). Minutu a dvanáct vteřin před koncem se ke střele až skoro z hranice trojky odhodlala Saša (76:74). Podle očekávání přišel time out Sparty a pokyny: všechno hrát na Julii (Reisingerovou). To se však dalo předpokládat, a tak obrana na domácí pivotku byla více než dobrá a ona ani nedostala míč. Po dvou neproměněných útocích zbývalo 30 sekund do konce zápasu, v útoku byli domácí, ale nedali. K taktickému faulu si netakticky vybrali Veroniku Bortelovou. Po dvou šestkách byl stav 74:78 pro nás. V posledních okamžicích už stačila Reisingerová jen snížit na 78:76 a v poslední sekundě ještě dostala Lenka Bartáková možnost ze dvou trestných hodů upravit skóre.

 
Další kolo Českého poháru: 10.2.2016 - Slavia Praha - Nymburk 

Body: Reisingerová 35, Šmidková 16, Jindrová 8, Rokošová 6, Zuzáková a Tvrdíková 4, Sehnalová 2, Řeháčková 1 – Šípová 16, Kuster 15, Bartáková a Chomenčuk 11, Bortelová 9, Šikšniute 8, Huňková a Verlíková 5, TH: 28/25:17/16, trojky: 5:2, fauly: 18:26, čtvrtiny: 23:18, 18:17, 13:19, 22:26

 

Ondřej Zajíček: Byli jsme Nymburku vyrovnaným soupeřem. Rozhodovaly detaily plynoucí z naší nezkušenosti, například Kačka Rokošová, ročník 2000 se zdatně popasovala s mnohem zkušenější Veronikou Bortelovou. Kdybychom udělali méně chyb, Nymburk bychom porazili.

 

Jiří Havran: Domácí měli obrovskou motivaci vytáhnout se na přední tým tabulky. Sparta nastoupila v hodně silné sestavě a především Reisingerová, která odehrála téměř celé utkání, nám činila největší problémy. V klíčových momentech jí ale Šípa nebo Egle dokázaly dobře ubránit. Utkání jsme otočili nakonec zlepšenou obranou a zvýšenou agresivitou. Trochu nás sráželo, že po vystřídání, nebyly nově příchozí hráčky ještě plně koncentrované na obranu a z toho dokázali domácí skórovat. Cením si, že jsme dokázali vyhrát, i když se nám nedařilo podle našich představ. 

Jiří Havran při time outu


 
vloženo: 21.01.2016 15:14 / přečteno: 29445x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.