POSTUP DO OSMIČKY NEJLEPŠÍCH

POSTUP DO OSMIČKY NEJLEPŠÍCH

Naše děvčata dokázala urvat vítězství i na horké turecké půdě, když v dramatickém závěru uhájila průběžné vedení a po heroickém výkonu zvítězila 87:81 a postupuje do čtvrtfinále Eurocupu, kde se střetnou s Miškolcem.

I když byl domácí tým ve vedení jen 13 sekund v úplném úvodu zápasu a my jsme vedli v jednu chvíli až o 21 bodů, byl závěr utkání více než dramatický. Domácí totiž v poslední čtvrtině hnáni frenetickým publikem zariskovali, téměř neminuli střelu z pole a zatlačili nás do defenzivy. Na naše hráčky kromě únavy padla i obava o výsledek a domácí se rychle přibližovali. My jsme však dokázali jejich snahy odrazit stoprocentní střelbou šestek (v poslední minutě 8/8) a dovedli jsme zápas do vítězného konce. „Dnešní zápas jsme vyhráli opravdu velmi týmovým útokem. Ano, Tee dala 28 bodů, ale proto, že jí ostatní hráčky dokázaly dobře uvolnit,“ vypíchl vítězný aspekt hry Dan Kurucz a přidal ještě dva důvody vítězného konce: „Nesmírně důležité bylo, že jsme v závěru, když domácí riskovali, udrželi nervy na uzdě a také to, že jsme si už v prvním poločase vytvořili náskok.“

vývoj skóre 

Trenér odehrál zápas v podstatě pouze v šesti hráčkách, podobně jako soupeř. „Já nechtěl ve stroji, který perfektně šlapal, dobrovolně měnit jakoukoliv součástku. Bál jsme se, aby se třeba Pratt, kterou skvěle bránila Jessica, nechytla,“ vysvětlil Dan Kurucz. Čtyřiceti minutou nálož musela nakonec vstřebat Lenka Bartáková i Tee Taylor. Třicet devět a půl minuty odehrála Egle a o minutu méně Jess Kuster. Na straně domácích nastřádala Krivačević 39 minut, Eldebrink 38, Pratt 36 a Akkaya 30.    

 

Trenér Kurucz udělal dvě změny v základní sestavě. Jednu vynucenou nepřítomností Veroniky Bortelové a druhou taktickou zařazením Saši Chomenčuk do základní pětky. „Chtěli jsme mít hodně doskoků, a protože Saša měla doma 17 doskočených míčů, zvolil jsem tuto variantu,“ vysvětlil Dan Kurucz. Bohužel Saša měla už po čtyřech minutách 2 fauly a střídala. Znovu se dostala na palubovku v 16.minutě,ale neuplynuly ani dvě minuty a připsala si další dvě osobní chyby. „Některé fauly byly dost přísné, ale co se dá dělat. Důležité bylo, že Šípa (Lenka Šípová) ji zkušeně zastoupila,“ ulevilo se Danu Kuruczovi. Saša nakonec zápas nedohrála. Svůj třetí vstup ukončil po třech a půl minutách pátý faul, který přišel možná po floppingu Krivačević.

 

Utkání začala dvěma body Tee Taylor, nakonec naše nejlepší střelkyně, odpověděla Krivačević, pro změnu nejlepší střelkyně domácích. Po ztrátě Tee se domácí poprvé a naposledy ujali vedení. Dalších sedm minut jsme byli ve vedení my se železnou pravidelností o dva nebo o čtyři body. Po ztrátě Eldebrink v 9.minutě dal Jessica Kuster trojku a malinko jsme odskočili (14:21). Ve druhé desetiminutovce dala svůj první koš Šípová a pak přišly skvělé chvíle Tee Taylor. Za tři minuty nastřílela deset bodů a náš náskok poprvé přeskočil do dvouciferné dimenze a v podstatě jsme ho udrželi až do konce prvního poločasu. „V prvním poločase jsme výborně řešili obranu, protože jsme z prvního zápasu dobře znali jejich útočné akce. V útoku jsme proti jejich zóně dávali míče rychle z ruky, měli jsme volné střely a proměňovali jsme je,“ poznamenal k prvním dvaceti minutám náš trenér.

  

Druhý poločas jsme zahájili dobře. Nedovolili jsme domácím, aby se bodově přiblížili. Naopak jsme sami dokázali proměnit několik tříbodových akcí a ve 27.minutě jsme vedli 65:44 a zdálo se, že vše je nalajnováno ke kýženému vítězství. Jenže domácí zariskovali a podařilo se jim zastavit hrozící debakl. „Krivačević začala šít trojky, nakonec dala tři ze čtyř a to u ní není normální,“ kroutil hlavou trenér Kurucz. Před vstupem do poslední čtvrtiny jsme stále ještě měli patnáctibodový náskok (53:68), a když se k tomu připočítaly ještě čtyři body z prvního utkání, mohli jsme být v klidu.

 

V posledním dějství na jeden náš koš odpovídali domácí dvěma až třemi, pálili trojky a rapidně si domácí zvyšovali úspěšnost střelby z pole. Luxusní náskok se nám drolil mezi prsty a naši hru začala ovládat nervozita. „V závěru jsem naopak já musel být hodně klidný. Holky v ten čas nejméně potřebovaly, abych jim nervozitu ještě zvyšoval. Snažil jsme se je maximálně uklidnit,“ popsal atmosféru na naší lavičce Dan Kurucz. Domácí se ve vřavě z publika přiblížili až na rozdíl jediného koše (71:73) a do konce zbývaly ještě předlouhé čtyři minuty. „Čtyři body z domova byly zlaté, protože jsme agregovaně vlastně vedli o víc,“ uklidňoval hráčky Dan Kurucz. Střeleckou mizérii protrhla Jess a svým košem nedovolila, aby domácí vyrovnali. V dalších třech minutách se oba týmy střídaly v proměňování útočných akcí. V poslední minutě ze zoufalství nasypala Krivačević do našeho koše dvě trojky, ale naše přesná střelba trestných hodů je eliminovala.

 

„Musím dnes pochválit všechny hráčky, které byly dnes na palubovce. Skvělý zápas odehrála Tee Taylor. Dala 28 bodů a mnohé z nich v kritických chvílích, měla 6 doskoků a hlavně v závěru trestné hody 4/4. Jessica Kuster jasně přehrála hráčku základní pětky týmu WNBA Washington Mystics Ruffin-Pratt. Udržela ji na čtyřech bodech a sama dala šestnáct. Cenu zlata mělo 12 bodů Lenky Bartákové a devět Lenky Šípové, která k tomu ještě přidala 4 asistence,“ vyzdvihl individuality Dan Kurucz.

 

Body: Krivačević 32 (z pole 19/12, trojky 3/4), Eldebrink 23 (10 asistencí), Duman 9, Akkaya 8, Kavurmacioglu 5, Ruffin-Pratt 4 - Taylor 28 (trojky 4/6, 6 doskoků), Kuster 16 (8 doskoků), Šikšniute 14 (7 doskoků), Bartáková 12, Šípová 9, Chomečuk 8, střelba za 2 body: 43/23:49/25, trojky: 23/8:20/7, TH 12/11:18/16, doskoky 27:43 (z toho útočné 3:13), ztráty: 11:13, fauly: 19:17, čtvrtiny: 16:21, 22:25, 15:22, 28:19


Další statistiky

 
vloženo: 15.01.2016 00:19 / přečteno: 30348x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.