DVĚ FILOZOFIE SESTAVENÍ TÝMU

DVĚ FILOZOFIE SESTAVENÍ TÝMU

Dnes večer se naše basketbalistky utkají na Sicílii s domácím Vitrus Eirene Ragusa ve třetím kole FIBA EuroCup women.

Soudě podle letošních výsledků je Ragusa nejsilnějším týmem naší skupiny,“ řekl na úvod trenér Kurucz. Ragusa v prvních dvou kolech nezaváhala a v obou utkáních bezpečně vyhrála. V prvním kole porazila Namus o 21 bodů v Belgii a týden později se doma vypořádala s Nantes vítězstvím o 17 bodů. Utkání s Nates se nevyvíjelo pro domácí dobře, na začátku druhé čtvrtiny prohrávali o jedenáct bodů a ještě ve 20.minutě o sedm. Jenže ve druhém poločase hosté z Francie dali ve čtvrtinách devět a sedm bodů a Ragusa utkání otočila. V domácí lize se Italkám tolik nedaří. Ze šesti zápasů prohrály polovinu a jsou také v polovině tabulky. Pravdou však je, že jejími soupeři byly tým ze druhého až čtvrtého místa.


Klub z jihosicilského města Ragusa zvolil při sestavování týmu jinou strategii než my. „Většinu peněz pravděpodobně utratil za trojici cizinek,“ spekuluje Dan Kurucz. Osa týmu je tvořena třemi superhvězdami. Na rozehrávce nastupuje na dlouhé minuty Julie Vanloo. Belgická reprezentantka, která vlastní s Wargenem belgický a vloni s Luleou švédský titul. „Je to vynikající střelec trojek, varuje trenér Kurucz. V osmi zápasech zpoza perimetru nastřádala 72 bodů (24 trojek) a je nejlepším střelcem týmu s průměrem 16 bodů na zápas. Na pozici vyššího křídla najdeme další reprezentantku, tentokrát Španělska Lauru Nicholls. Ta hrála vloni euroligu za Krakow, rok před tím v Turecku za Kayseri a ještě dříve ve Španělsku. Laura má doma solidní sbírku medailí. Bronz a stříbro z MS, dva bronzy a zlato z ME a stříbrnou medaili z olympiády v Riu. Pod košem operuje další Španělka Astou Ndour, původem ze Senegalu. Po několika letech na Gran Canarii, odešla na rok do Fenerbahce a minulý rok hrála v Salamance. „Ndour je ve dvaadvaceti vycházející hvězdou evropského basketbalu,“ domnívá se trenér Kurucz.


Na dalších postech základní pětky najdeme dvě Italky. Chiara Consolini začínala s basketbalem v Schio a nejplatnější hráčkou byla v sezoně 2008-09 v týmu Lucca. Ve 35 zápasech nastřílela 671 bodů. O post páté hráčky základu se dělí Spreafico a Gorini. Všechny výše jmenované hráčky odehrají v průměru více než 24 minut na zápas s tím, že klíčové hráčky Vanloo (31), Ndour (28), Nichols (27) ještě více.


„Základní šestka je dobrá a pak přijde velikánský výkonnostní skok – je to vidět na minutáži,“ potvrdil Kurucz, který svoje minuty rozděluje daleko pravidelněji. S tím také souvisí taktika, se kterou do utkání půjdou. Musíme se pokusit hrát tak, aby se klíčové hráčky a dostali do role pasivního obránce. To znamená snažit se, aby měli brzy 2-3 fauly. Myslím, že jsou natolik zkušené, že se vyfaulovat nenechají, ale pokud si udělají 3 fauly, nebude obrana na sto procent. Substituce je zásadně rozdílná,“ plánuje Dan Kurucz. „Na každou hráčku soupeře musíme praktikovat trochu jinou obranu. To bude klást velké nároky na soustředění na zápas a na komunikaci,“ připouští Kurucz.


Z hlediska vývoje ve skupině není případná výhra v Itálii klíčová. „Nemyslím si, že by tam Namur v současné výkonnostní křivce mohl vyhrát. Naše výhra v Raguse by byla obrovským bonusem, co by nás nenutilo porazit Nantes o jedenáct. A to je velký rozdíl,“ zamýšlí se nad situací ve skupině Dan Kurucz.


Držte nám tedy palce ve středu od 20:30 hodin našeho i jejich místního času. 

 
vloženo: 09.11.2016 13:49 / přečteno: 31513x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.