VELKÁ VÝZVA

VELKÁ VÝZVA

Naše děvčata čeká ve středu ve Francii bitva o první místo ve skupině F poháru FIBA Eurocup women. I přes naše skvělé letošní výsledky je náš soupeř - Basket Landes - favoritem a to nejen naší základní skupiny.

Basket Landes je označení pro tým, který hraje svá domácí utkání v městě Mont de Marsan. Více než třicetitisícové město je hlavním městem  departamentu Landes v regionu Akvitánie asi tři hodiny (180 km) západně od Toulouse, kam se náš dostane letecky spojem přes Paříž.    

 

Pro důkazy síly týmu z jižní Francie netřeba chodit nijak daleko. „Tým byl nasazen při losování do prvního koše,“ vzpomněl náš trenér Kurucz první důkaz. Další, který svědčí o aktuální formě, jsou výsledky v domácí lize. Basket Landes prohrál zatím pouze jednou venku v Nice (64:74), ale porazil pět soupeřů jako Charleville, Toulouse, Nantes a Hainaut i euroligový Bourges (72:64). K tomu je třeba připočítat kvalitu francouzské ligy. „Podle mě je francouzská liga jedna ze tří nejsilnějších lig v Evropě, společně s ruskou a tureckou,“ hodnotí trenér Kurucz. Důkazem síly družstva jsou v neposlední řadě přesvědčivé výsledky i v Eurocupu, kde porazili doma Fribourg o 14 a v Maďarsku PEAC Pecs o 17.

 

Pro takové výsledky musí mít tým pochopitelně odpovídající hráčský kádr. „Bez problémů mohou nasadit deset až dvanáct hráček bez ztráty kvality hry. Některé individuality jsou opravdu na světové úrovni, reprezentantky mnoha zemí. Landes střílí dobře z dlouhé vzdálenosti (zejména Plagnard a Barennes, ale i Gluher-Cano), má skvělé doskoky (výrazně přeskákaly Maďarky i Švýcarky) zejména díky Bonnan, Sliskovič a Ayim, a velmi rychlý přechod do rychlého protiútoku, v čemž vyniká Guzman nebo Basko-Melnbarde,“ vyjmenoval trenér Kurucz hned osm hráček. Týmu Landes nechybí zkušenosti, na jeho soupisce je pět třicátnic, proto jeho hráčky umí dobře reagovat na vývoj situace a perfektně zvládají clony.  

 
Basket Landes - orchestr

Kromě kvality hráček na palubovce i střídačce, čeká na naše hráčky i velmi bouřlivé prostředí. Návštěvy kolem dvou tisíc diváků nejsou výjimkou. Jen na Fribourg jich přišlo více než patnáct stovek a na souboj o první místo se dá očekávat ještě vyšší návštěva. Atmosféru utkání v hale v Mont de Marsan, kde Basket Landes hraje, kromě hlasivek fanoušků utváří i zhruba třicetihlavý především žesťový orchestr, kde nechybí ani bombardón, který jen s malými přestávkami produkuje decibely muziky.


Na ukázku prostředí se můžete podívat například na tomto videu (upozorňujeme, že hudba není nadabovaná ale skutečná) asi od 2:30 
Krátkou ukázku najdete i zde  (ve videu "Peur de rien", au coeur de Basket Landes v úseku 9:35 - 10:30)

„Jsem zvědavý, jak se s tím holky vyrovnají. Pro trenéra hostí to není, řekněme z ‚technického pohledu‘, žádná sláva, protože zřejmě nebudou hráčky slyšet v té vřavě moje pokyny v průběhu hry. I pro rozehrávačku může být komplikované uřídit akce postupného útoku anebo komunikaci v obranné fázi. My s Jirkou Havranem jsme něco podobného zažili na ME U16 v Rumunsku, když jsme hráli proti domácím a asi čtyřtisícový dav rumunských fanoušků, mnozí nazí do půl těla, hnal svůj tým dopředu. Přesto jsme ten zápas vyhráli,“ vzpomíná Dan Kurucz. „Holky na orchestr připravíme, myslím si, že to hráčům obecně nevadí, spíše naopak, rušné prostředí je sympatické. Hrajeme pro lidi a nehrajeme v kostele,“ dodal s úsměvem trenér a dodal, že se těší na další utkání v Nymburce. „Kéž by přišlo tolik lidí i k nám do Nymburka.  Už minule se hodně fandilo, a to jsme měli podporu fanoušků v řádu stovek ... kdyby jich příště bylo tisíc...,“ zasnil se na chvíli kouč Kurucz.
 

Může se stát, že o pořadí těchto dvou týmů bude rozhodovat i skóre vzájemných zápasů. Souboj s Landes začínáme na jejich palubovce. Je to dobře nebo špatně? „Vzhledem k prostředí, které nás v Mont de Marsan čeká, by bylo nejlepší, kdybychom hráli první zápas doma, ten už měli za sebou s výhrou o padesát. Pak bychom mohli být na jihu Francie v klidu,“ smál se Dan Kurucz. „ Zpátky do reality... los zkrátka určil pořadí zápasů takto a my se s tím musíme smířit. Samozřejmě se pokusíme i ve Francii vyhrát. Bude to ale nesmírně těžké,“ řekl opatrně náš trenér.  

 

I přes sílu soupeře, nepojedeme bohužel do Francie kompletní. Bude nám opět chybět Veronika Bortelová a také dlouhodobě zraněná Veronika Rybová.  K tomu nemůže jet kvůli školním povinnostem Anežka Skokanová. A ještě stále není jasné vízum Saši Chomenčuk. „Kdybychom se museli obejít bez všech těchto hráček, byla by to pořádná komplikace,“ obává se kouč.

 
 
vloženo: 09.11.2015 16:27 / přečteno: 29527x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.