CÍLE JSME PŘEPLNILI

CÍLE JSME PŘEPLNILI

Tento týden ve čtvrtek vstoupíme prvním zápasem do finále play-off Bonver ŽBL. Soupeřem nám bude podle očekávání nejlepší tým posledních let ZVVZ USK Praha.

O týmu soupeře, o vlastní hře, o dílčích úkolech, o psychice i o pocitech před utkání jsme si povídali s trenérem našeho týmu Danielem Kuruczem.

  

Může se na výkonu soupeře podepsat náročný víkend v Istanbulu?

Já myslím, že trochu může. Dva víkendové zápasy Final Four Euroligy stály USK určitě hodně sil, na druhou stranu náš finálový zápas se hraje až ve čtvrtek a za ty čtyři dny se už tělo vrcholového sportovce dokáže plně zregenerovat.

USK prohrál v Istanbulu oba dva zápasy a oba dva velmi těsně, když hrál v podstatě pouze se základní sestavou Palau  -Kateřina Elhotová - Petrovič - Steinberga - Vaughn. Do hry zasáhly ještě Xargay, Burgrová a minimálně i Hanušová.  První pětka USK bude asi trošku unavená, ale další hráčky, Xargay, Burgrová, Hanušová, Vyoralová atd. budou chtít jistě ukázat dominantní postavení USK v České Republice. 

 

Myslíte tedy, byť USK prohrálo v Istanbulu oba své zápasy, že bude chtít ještě více ukázat, že v české lize nemají konkurenci? Nebo je může ovládat splín?

Je to pochopitelně škoda, že český tým nepřivezl domů nějakou medaili, všichni jsme USK fandili, aby vývoj utkání v prvním zápase ještě otočil. Myslím si, že si Pražanky budou chtít spravit chuť a získat letos alespoň jedno první místo v nějaké soutěži, a tak na nás vletí v plném složení s vizí ukončit sezonu ve třech zápasech. 

 

Při souboji s týmem, který je svými možnostmi vysoko nad všemi týmy ŽBL, se zpravidla dávají nějaké dílčí úkoly. Jaké plánujete Vy?

Je pravdou, že tým USK má bezesporu výrazně větší rozpočet než všechny ostatní ligové týmy dohromady, z čehož plyne jasná dominance v lize. Jako trenér Nymburka nemůžu mít jiný cíl, než USK porazit, to bych nemohl být trenérem finálového soupeře tohoto supertýmu. Uvidíme, co bude možné… Každopádně, kdybychom vyhráli byť jediný zápas, byl by to basketbalový zázrak. A co se týče dílčích úkolů, ty do prvního zápasu dávat nebudu. K tomu může dojít až v průběhu série.

 

Není škoda, že je v české lize tým, který je tak vysoko nad všemi ostatními soupeři?

Není. Jsem rád, že takový tým v ČR dlouhodobě je (dříve to byly Žabiny), protože se pravidelně probojovává do závěrečných kol Euroligy a tím propaguje český ženský basket v Evropě.

 

Dá se s týmem plným výborných individualit hrát vyrovnaně a co je k tomu potřeba?

Kdybych byl, řekněme "nezávislý odborník", tak bych řekl, že se to nedá. Jako kouč Nymburka ale řeknu, že dá, ale musí se najít na všech dvanáct hráček individuální recept, musíte je mít načtené a musíte si aspoň trochu věřit. A pak je třeba mít velké štěstí a soupeřky velkou smůlu (úsměv). Samozřejmě klíčový bude kolektivní výkon a nasazení, tedy energie, kterou do toho budou schopny naše hráčky po náročné sezoně ještě vložit.

 

Dokázal jste vymýtit z hlav hráček padesátibodovou prohru ze základní části?

To se asi vymýtit úplně nedá. Cítím z hráček velký respekt k soupeři. Říkáme si ale, že naše cíle pro letošní sezónu jsme už teď naprosto přeplnili  - čtvrtfinále Eurocupu, vítězství v Českém poháru, Finále ŽBL - a tak nemáme co ztratit. Proto můžeme do zápasů nastoupit s klidnou hlavou.

 

Připravujete se více na hru soupeře nebo se budete více zaměřovat na hru vlastního týmu?

Tentokrát se více zaměříme na vlastní hru. Bude to o nás. Soupeř je jedním z nejkvalitnějších týmů Evropy.

 

Je proti USK horší se prosadit v útoku nebo ubránit jejich akce a umění individualit?

Náročné bude oboje. USK má výbornou obranu a my se musíme soustředit na využití každé volné pozice k zakončení. Další pozice už ve zbytku útoku nemusí přijít.  

 

K čemu by nemělo dojít u našich hráček při zápase s USK?

Hlavně bychom se neměli zaleknout toho, že hrajeme proti USK. Přáli jsme si hrát finále a dalo se čekat, že soupeřem bude USK. Tak teď to tady máme a musíme si to patřičně užít.

 

Kdo je aktuálně hlavní vůdčí postavou týmu soupeře?

Mnoho hráček je skvělých - Petrovič, Steinberga, Vaughn.... Stejně bych na prvním místě jmenoval rozehrávačku Palau.

 

Jak Vy osobně se těšíte na konfrontaci s jedním z nejlepších klubů Evropy?

Ohromně. Když jsem v lednu 2001 v USK končil, říkal jsem si, jaké by to bylo být jednou jejich finálovým soupeřem. Upřímně říkám, že jsme to dlouhé roky považoval za utopii. A teď, po více než patnácti letech je to realita. Já jsem nadšen. A děkuju za to svým hráčkám DSK Basketball Nymburk, svému realizačnímu týmu, panu Mirku Janstovi a našim fanouškům, kterých je čím dál tím více a více.   

 
vloženo: 18.04.2016 23:17 / přečteno: 30670x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.