VYROVNANÉ DRUHÉ FINÁLE

VYROVNANÉ DRUHÉ FINÁLE

I ve druhém finálovém zápase potvrdil tentokrát domácí USK Praha svou převahu na české scéně a zvítězil 81:56. Ovšem z naší strany to byl jeden z mnoha vydařených zápasů.

Po dobu třiceti minut jsme drželi s domácími krok. Poprvé se dvouciferného vedení dostali domácí až po změně stran a teprve poslední čtvrtina, kdy jsme museli hrát bez vyfaulovaných Šípové a Šikšniute a také s rostoucí únavou, se domácí rozstříleli a zvítězili o pětadvacet. Někteří škarohlídi mohou namítat, že USK hrálo jen na půl plynu a možná nesoustředěně před koncem sezony, ale vždyť jim nikdo nebránil hrát naplno a „roznést nás na kopytech“. Nás by zase mohl ovládat pocit beznaděje v zápase s jasným favoritem… a neovládal. Do utkání jsme my dali více srdce, bojovali jsme, padali na zem v souboji o míč a rvali jsme se za doskokem, seč nám síly stačily. Naše děvčata si zápas užila a ukázala, že si své stříbrné medaile opravdu zaslouží.     

 

Oproti minulému zápasu jsme dokázali eliminovat ztráty, které by mohli domácí trestat rychlým protiútokem. Po rychlém přenesení hry dali domácí jen třetinu bodů, co v minulém utkání.

 

Utkání začalo podobně jako první v Nymburce pomalým rozjezdem střelců, ale už v polovině byl stav 11:10. Na naší straně se prosazovaly především dva hlavní tahouni Bortelová - Kuster a na straně domácích také dvě klíčové hráčky sezony Vaughn a Petrovič. Posledně jmenovaná hráčka o sobě dala vědět trojkou a necelé tři minuty před koncem čtvrtiny upravila na 17:13. V útoku se nám bohužel nepovedlo vsítit koš a navíc při souboji o míč po doskoku si rozhodčí vybrali jako faulujícího Egle, pro kterou to byl už třetí faul. Do konce čtvrtiny jsme vyprodukovali dvě ztráty, a domácí zase dva airbally. V posledních vteřinách neudržel náš trenér nervy na uzdě a po lehkém kontaktu Jess s Petrovič, který byl ohodnocena jako osobní chyba, vyjádřil svůj názor (bez nevhodných slov - pozn.). Rozhodčí přidal body za umělecký dojem - technickou chybu, ale Petrovič ze tří šestek dala jen jednu. Stav po 10 minutách byl 21:13.

 

Domácí vedli o deset, ale první koš jsme dali my po velice pěkné souhře Jess- Egle - Šípa, která už před tím výborně vybojovala téměř ztracený míč. Na druhé straně se musela líbit i akce Palau - Burgrová. Další krizový moment přišel po chvíli, když si Lenka Šípová udělala také třetí faul. Domácí po trojce Vyoralové navýšili na 26:17. Egle ještě upravila na 26:19, ale svou čtvrtou chybou po 13 minutách zápasu poslalo naši pivotku na střídačku. Domácí dostali možnost navýšit vedení na deset bodů, ale nevyužili ji. Druhá čtvrtina skončila remízou 17:17 a osmibodový rozdíl z konce první desetiminutovky se propsal i do konečného skóre prvního poločasu.

 

Očekávaný tlak domácích ve třetí čtvrtině ještě nepřišel. Sice prvním košem po více než minutě druhého poločasu poprvé přešli do dvouciferného vedení, ale na větší rozdíl se jim díky naší aktivní obraně a díky zachytávání přihrávek nepovedlo vytvořit. Některé nepřesné výroky rozhodčích vyprovokovaly i takového kliďase jakým je Jessica Kuster k reakci. Vzhledem k tomu, že vše proběhlo v mezích slušnosti, zůstalo jen u ohnivých pohledů. Nicméně takovou nevoli jsme od Jess za celou sezonu neviděli. Tím úplně nejhorším momentem bylo vyfaulování Lenky Šípové při snaze o útočný doskok. Kdyby se měl každý takový souboj o útočný doskok pískat jako faul, bylo by třeba navýšit počet hráčů na soupisce alespoň na 15, aby měl utkání, kdo dohrát. I když se ve střední pasáži třetí čtvrtiny dostal rozdíl na 16 bodů, po dvou trojkách domácích, nezahodili jsme flintu do žita. Dvěma koši jsme snížili na 48:36 a po pěkné akci domácích se za tři dost nečekaně, ale tak jak Ála umí, jsme upravili na 50:39. Jedenáctibodovým rozdílem skončila i třetí čtvrtina.

 

Poslední desetiminutovka se už odehrávala v režii domácích, k čemuž jim pomohl pátý faul Egle Šikšniute a povinné střídání. Ještě než musela odejít, stihla krásný lucky shot na 52:43 a tedy rozdíl ve skóre na začátku poslední čtvrtiny naposledy klesl pod desítku. Pak ale pobaltský souboj mezi Lotyškou Steinberga a Litevkou Šikšniute po vzájemném otesávání skončil zmiňovaným pátým faulem naší hráčky. Domácí hráčka kontakt s pozadím Egle zvýraznila pohybem hlavy a dva ze tří rozhodčích se chytli. Chyby v rozehrávce nabíjely domácí hráčky k rychlým ztečím našeho koše a ve 36.minutě byl rozdíl dvacet bodů.

 

Ve statistice jsme ztráceli v úspěšnosti střelby za dva body 10%. Domácí měli jednak více pokusů a také vyšší úspěšnost. Nedařilo se nám ani z čáry trestných hodů, kde jsme neproměnili deset šestek. Naopak jsme vyhráli na doskoku, s tím že rozdíl tří vznik na útočném doskoku. Počet ztracených míčů byl na naší straně výrazně menší než v minulém utkání. Individuálně se prosadila Jessica Kuster, která ke 13 bodům, přidala 10 doskoků a 9 získaných faulů. Triple-double ji tak utekl opravdu jen o chloupek. Pěkné přihrávky a překvapivé trojky - to byla vizitka Aleny Huňkové. Třemi bloky se zase prezentovala Saša Chomenčuk. Z pozice střední rozehrávačky dobře vedla tým Veronika Bortelová. Za 35 minut vyrobila jen 2 ztráty, které vynahradila 2 zisky.

 

Body: Petrovič 15, Hanušová 14, Vaughn, Burgrová a Steinberga 11, Vyoralová 7, Xargay 6, Adjukovič 4, Elhotová 2 - Kuster 13, Bortelová 12, Chomenčuk 10, Šikšniute 9, Huňková 6, Bartáková 3, Šípová 2, Hamplová 1, střelba za 2 body: 49/22:44/15, trojky: 15/4:14/4, doskoky: 40:43, ztráty: 10:14, fauly: 22:26, čtvrtiny: 21:13, 17:17, 14:11, 29:15

 
vloženo: 23.04.2016 03:01 / přečteno: 28562x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.