ŘÍKÁM, CO SI MYSLÍM

ŘÍKÁM, CO SI MYSLÍM

S trenérem Danem Kuruczem jsme si povídali o výkonech družstva v posledním měsíci a také o jedné důležité vlastnosti basketbalisty - bojovnosti. Jak je na tom bojový duch našich hráček? 

Jak si vysvětlujete výraznou sinusoidu v posledních čtyřech zápasech Strakonice – VŠ Praha – Valosun  – Trutnov?

Souvisí to se zdravím hráček nebo s jejich účastí na zápase. Se Strakonicemi nebyla Wal Rolle, Jacinta Monroe byla zdravotně hodně limitovaná a v tom zápase jsme se neprosadili pod košem. Krom toho mám pocit, že jsme soupeře podcenili. V utkání s Valosunem opět zasáhly zdravotní komplikace. K Waltii a Jacintě se přidala s kotníkem laborující Darina Mišurová a všechny tak nebyly schopny předvést výkon, na který jsme od nich zvyklí.

V utkání proti Slavii nám vyšla první čtvrtina, která dala rámec celému zápasu. V Trutnově jsme zase postavili trochu jinou sestavu než obvykle. Sice v ní nebyly ty pravé skórerky, ale hráčky, které jsou velice bojovné a to se nám vyplatilo.

 

Po utkání se Strakonicemi i Valosunem jste nebyl v dobrém rozpoložení. Pochopily hráčky, že pověstný kalich přetéká?

Příkladně bojuje vždy Iva Peklová - vpravo

Jsem trenér, který se nebojí říct, co si myslí, tak hráčky věděly přesně, jaká je situace. V přípravě na zápas s Trutnovem jsem stále zdůrazňoval, jak důležité je dodržování taktický pokynů a jak se bude jejich neplnění odrážet na čase stráveném na palubovce. Věřím, že má slova padla na úrodnou zem, protože v Trutnově opravdu plnily taktické pokyny dobře.

 

Zdálo se, že zápas v Trutnově sehrály naše hráčky s velkou dávkou bojovnosti. Souhlasíte?

Společně s prvním utkání v Brně s Valosunem i na Žabinách, to byl zápas, ve kterém naše hráčky opravdu bojovaly.

 

Které zápasy naopak bojovnost postrádaly?

Utkání se Strakonicemi. Byli jsme na začátku překvapení a překvapení vydrželo celý zápas. Bojovaly dvě, tři hráčky a ne celý tým. Nejsme o tolik lepší, abychom si mohli dovolit hrát profesorský basket. Podobné utkání bez nasazení bylo také proti VŠ Praha, to jsme ale vyhráli. Kdybychom hráli tak, jako proti Trutnovu, museli jsme vyhrát o třicet.

 

Přičítáte velké bojovnosti i poměr faulů 27:11 v Trutnově?

Myslím, že poměr faulů úplně neodpovídal dění na hřišti a už vůbec ne poločasový poměr 14:3. Na druhou stranu je logické, když do hráček pumpuju bojovnost s maximální snahou získat míč, bude nedovolených zákroků více. Upřímně říkám, že mi kromě dvou, tří faulů na půlce nevadilo, že faulovaly. V momentě, kdy bych jim říkal „nefaulujte“, tak bych z nich to odhodlání se o výsledek poprat zase odčerpával.

 
Darina Mišurová bojuje v zápase CEWLu

Jak se dá u ženského týmu podporovat bojovnost?

To je otázka hodna diplomové práce. Každá potřebuje něco jiného. Ty, které mají uvažování podobné mužům, ty se umí namíchnout a pak jdou do zápasu s větší intenzitou samy. Jiné je třeba stále chválit, když se někam vrhnou, když udělají ten krok navíc a přesvědčit je, že to dělají správně.

 

Kolik procent basketbalového umu dokáže nahradit bojovnost?

Moráně volní vlastnosti mohou klidně nahradit třicet, čtyřicet procent. Myslím, že to je opravdu jedna z důležitých vlastností hráče basketbalu.

 

Vy sám máte rád bojovné hráčky nebo spíše ty klidné?

Řeknu to s nadsázkou: „Výborní střelci, kteří chodí pěšky, nejsou moji kamarádi“. Ale pochopitelně chápu, že tým musí být složený různorodě. Je potřeba mít střelce, kteří dostanou míč do pozice a dají koš ale i ty, od kterých ty body ani nepotřebujete, ale víte, že míč vydrásají i z téměř nemožné pozice, doskočí míč, rybičkou se vrhnou, aby míč právě pro ty střelce získali.

 

Je tedy bojovnost jednou z těch vlastností, které rozhoduje při výběru hráček?

Přesně. Bojovnost a nasazení musí být. Obrana je o pochopení potřebných základních posunů a pak už je to o morálně volních vlastnostech. Dřít, nebát se dostat ránu, nebát se rozdat ránu.   

 

Podívejme se do vašeho týmu. Které hráčky byste vybral jako nejbojovnější?

Veronika Bortelová, Iva Peklová, Monika Hamplová a Veronika Rybová.

 

Na první pohled by se mohlo zdát, že Waltii bojovnost chybí. Vnímáte to taky tak?

Já si myslím, že je to jen pohled z vnějšku. Waltia, jak je vysoká, možná působí líným dojmem. Přeci jen, než svou dvoumetrovou postavu rozhýbe, chvíli to trvá. Jakmile je ale pod košem, kde se bojuje o pozici, je nesmírně silná a rve se opravdu hodně. Možná se to nezdá, ale ona má hodně výbušnou povahu a je odhodlaná se pod košem porvat.
Waltia Rolle - bojovnice pod košem
 
vloženo: 22.01.2015 21:39 / přečteno: 30596x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.