V NEDĚLI NA POHÁR

V NEDĚLI NA POHÁR

Už za necelých 50 hodin budeme znát, kdo vyhraje letošní Český pohár žen. Čtveřice týmů si boj o zlato rozdá v neděli a pondělí na naší palubovce Sportovního centra.

Závěrečného turnaje Nifisk Final Four Českého poháru žen se zúčastní finalisté loňského ročníku KP Brno a vítěz 2017 Basket Žabiny Brno, které obstarají také první semifinále v neděli od 15:00 hodin. Ve druhém semifinále, které má rozskok v 18:00 hodin, se utkají DSK Basketball Nymburk a Nilfisk Sokol Hradec Králové, což jsou zase finalisté Českého poháru z roku 2016 v Karlových Varech. Paradoxně se oba týmy v minulém ročníku do Final 4 neprobojovaly.

 

Český pohár žen zatím ve své historii nemá mnoho vítězů. Šestnáctkrát zvítězil brněnský tým trenéra Bobrovského, ať už pod názvem Gambrinus Brno nebo IMOS Brno nebo Žabiny. Pětkrát se Pohár stal kořistí USK Praha, které se však od roku 2016 programu Českého poháru neúčastní a jednou, v roce 2016, jsme Český pohár získali my. V minulém roce, kdy už to vypadalo, že by se mohla historii pohnout, dokázal ve finále přihrát tým Žabin, byť byl v tabulce ŽBL níže postavený, KP Brno, které tak opět na vrchol nedosáhlo. Počet vítězů se na čtyři nepovýšil.

 

V letošním roce bude chtít KP Brno opět zabojovat a podřizuje tomu všechno. Dokonce do Nymburka přijede o den dříve než ostatní družstva a bude už v sobotu na palubovce Sportovního centra trénovat. Před sezonou posílili soupisku o vicemistryně světa 2010 Ilonu Burgrovou a Editu Šujanovou, přišla zkušená Milena Prokešová, na rozehrávku doplnili z Hradce Gabrielu Andělovou, z ročního angažmá na Slovensku se do Brna přesunula také Monika Verlíková. KP Brno letos startovalo v Eurocupu a skončilo po základní části s jednou výhrou.  

 

Tým KP Brno jsme v Nymburce ještě letos nepřivítali. První zápas na palubovce Brna jsme vyhráli 80:74, když jsme se do vedení dostali ve druhé čtvrtině a od té doby jsme už domácí před sebe nepustili. Ve čtvrté čtvrtině jsme náskok navýšili až na 15 bodů a enormní snahu KP o zvrat utkání jsme už nepřipustili.

 

Druhým týmem, který ještě Český pohár nezískal, je Sokol Hradec Králové. Aktuálně třetí tým tabulky se v popředí ligy drží už několik let. V minulé sezoně se v Českém poháru zastavily jeho kroky ve čtvrtfinále, stejně jako naše, a tak letos bude motivace ještě o krůček vyšší. Také Hradec před sezonou provedl několik změn v sestavě. Skončily Klára Rosenbaumová, Lenka Pazderová a Michaela Hartigová. Tým posílila Lenka Šípová a také Kateřina Zavázalová, která však ještě kvůli zraněnému kolenu do zápasů zasáhla až koncem ledna. Ze zahraničí se vrátily dvě hráčky: sedmadvacetiletá Bartoňová, vrací po angažmá ve španělském Zamaratu a rovněž sedmadvacetiletá Renáta Březinová, která naposledy hrála za druholigovou italskou Spezzinu.

 

S Hradcem máme za sebou domácí dramatické utkání, které jsme dokázali vyhrát až díky poslední minutě 65:60. V zápase, kdy se nám nedařilo střelecky, jsme po celou dobu utkání prohrávali. Teprve obrovská aktivita Krystal Vaughn na útočném doskoku a Saši na doskoku vůbec nám pomohly ke zlikvidování více než desetibodového manka a v poslední minutě jsme se konečně převalili přes soupeře a zvítězili. Odveta v Hradci nás čeká příští týden.

 

Žabiny Brno, vlastně nejzkušenější tým Českého poháru, sice v posledních letech nehraje prim v ŽBL, ale v minulém roce dokázal Český pohár vyhrát.  Pro letošní sezonu nedošlo v klubu k výraznější proměně kádru. Klíčové hráčky jako Hausknechtová, Stoupalová, Šoukalová, Švrdlíková zůstaly, ale na dvě se upravil počet cizinek. Od začátku sezony startuje na rozehrávce Chorvatka Tea Buzov a v lednu přibyla pod koš Američanka Whitney Bays, se 188 centimetry jedna z nejvyšších hráček týmu a zároveň v posledních zápasech nejvýraznější hráčka soupeře. Po šesti zápasech se stala už nejlepším střelcem svého týmu se 17,5 body na zápas. Druhou v pořadí střelců je Hausknechtová a třetí Buzov.

 

S Žabinami máme již odehrány oba zápasy a oba jsme vyhráli. Nejprve v Brně díky druhému poločasu, který jsme vyhráli 44:20, jsme dovedli zápas k výhře 86:66. V odvetě náš Žabiny hodně pozlobily. Ve čtvrté čtvrtině dokonce vedli 60:53, ale naše finále bylo vynikající. Hra na pivoty přinesla své ovoce a po úseku vyhraném 15:1 jsme dotáhli zápas do vítězného konce 68:61.

 
vloženo: 23.02.2018 09:25 / přečteno: 26443x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.