BITVA JAKO ŘEMEN

BITVA JAKO ŘEMEN

V dalším pokračování Ženské basketbalové ligy čeká fanoušky bitva jako řemen. Nejen, že se na palubovce v Nymburce objeví přední hráčky individuálních statistik, ale výsledek může zásadním způsobem ovlivnit postavení obou týmů v tabulce.

Pro oba týmy je to zápas na žebříčku důležitosti na prvním místě. Při predikci očekávaných výsledků dalších zápasů nás vítězství posune v tabulce tak, že neskončíme po základní části hůře než třetí a značně posílí naše vyhlídky na druhé místo. Obě tato pořadí zajišťují, že se v semifinále nepotkáme s USK Praha, tedy s týmem, který si do play-off asi nepřeje žádný tým. Porážka nás klidně může odsunout na páté místo se všemi důsledky takového umístění.
 

Slávia Praha, která je nyní v podstatě na čtvrtém místě by se prohrou mohla klidně ocitnout na nepopulárním čtvrtém nebo i pátém místě, ale v případě výhry může klidně pomýšlet i na druhé místo, i když tam ji budou „klacky pod nohy“ házet dvě prohry s Hradeckými Lvicemi.

 

Už z tohoto příkladu vychází zápas jako utkání nabité emocemi a bude hodně záležet na tom, který tým udrží nervy na uzdě, když se bude vývoj zápasu sklánět v jejich neprospěch. Věřme, že naše hráčky využijí psychickou odolnost získanou v evropských pohárech, které Slávia nehraje.

 

Právě nechuť vedení Slávie hrát evropské poháry přináší jeden možný rozdíl. Slávie může mít na své soupisce hned tři cizinky ze zemí mimo Evropu. Kluby, které hrají Eurocup smí k zápasu postavit pouze dvě cizinky z Evropy a dvě cizinky z mimoevropských zemí. Žádný tým není tak bohatý, aby si pořídil hráčku jen na zápasy české ligy.

 

Slávie maximální kvótu mimoevropských hráček využila a v jejich sestavě najdeme tři Američanky. Kristi Bellock, Stephanii Madden a Jamii Russell. Posledně jmenovaná je v Česku už od sezony 2013/14 a do Slavie přišla z Trutnova, Madden je v Česku druhým rokem a přišla z KP Brno a prvním rokem je v Česku Kristi Bellock, ale s evropským basketbalem má své zkušenosti například z Německa. „Madden a Bellock, které jsou multifunkční hráčky a dokáží hrát na pivotu i na křídle. Viděli jsme Slavii bránit zónu s Madden nahoře. To je zajímavý tah, který svědčí o tom, že jsou to hráčky, které mají sílu, dobrý únik a hrají s velkým nasazením v obraně. A jak to u profesionálních sportovců bývá zvykem, nechtějí za každou cenu prohrát, i kdyby měly na hřišti umřít,“ pochválil hráčky soupeře trenér Kurucz.

 

Když už jsme u hráček Slavie, doplňme dvě hráčky obvykle zařazené do základní pětky. Slovenka Felixová, pivotka se solidní střelbou za tři body a nejlepší Češka Renata Pudláková, která nastupuje na pozici dvě, ale může v klidu alternovat na křídle i na pozici rozehrávače. „Máme určitě širší lavičku a věřím, že se to v zápase ukáže,“ řekl náš trenér Dan Kurucz.

 

Jak jsme avizovali, potkají se v sobotu od jedné hodiny na naší palubovce přední hráčky individuálních statistik. Z pěti nejlepších střelců ligy, budou hned tři. Krystal Vaughn (23,1), Bellock (19,8) a Madden (16,7). V prvních třiceti je ještě Linskens, Pudláková a Wells. Z nejlepších šesti hráček na doskoku, jich polovina bude opět v sobotu v Nymburce. Kiki Linskens je první (10,6), Bellock třetí (9,8) a Saša Chomenčuk šestá (9,27). A mezi nejužitečnějšími hráčkami je první Bellock (27,93), druhá Vaughn (27,57), šestá Linskens (21,69) a sedmá (Madden 20,86). Větší koncentrace lídrů je jen těžko k vidění. Svou roli může hrát i přítomnost Chloe Wells, která je třetí nejlepší v počtu získaných míčů a devátou nejlepší v počtu asistencí. Rozehrávačka Slavie je až na nižších místech. A nikdo nás nemůže trumfnout v počtu zblokovaných míčů: Chomenčuk 38, Linskens 27 a teprve desátá Felixová 11.

 

Nymburk a Slávia si v minulé sezoně ve vzájemných zápasech vystavily dvě stopky. Nejprve nás Slavia nepustila výhrou v Nymburce 73:71 do Final Four Nilfisk Českého poháru. Naopak v lize jsme zase pro změnu nepustili my Slavii ze čtvrtfinále dál. Letos se za nás „pomstil“ v poháru Hradec Králové, náš semifinálový soupeř ve Final Four Nilfisk Českého poháru.

 

V prvním letošním zápase jsme se na palubovce v Edenu necítili jako v ráji, ale jako v pekle. Domácí hráčky si nás usmažily 105:77. Byl to však zápas, který přišel pro nás ve špatný čas. „Těsně před zápasem jsme přiletěli z portugalského Lisabonu ze zápasu Eurocupu, kde jsme zbytečně prohráli, a jak se dá předpokládat, nálada v týmu nebyla dobrá,“ vzpomněl na říjnový zápas trenér Kurucz. Od té doby však oba týmy ušly kus cesty. My jsme změnili rozehrávačku Tarasovou za Chloe Wells a s ním pak odehráli dobré zápasy v ŽBL i Eurocupu. „Nemyslím si, že bychom Slavii vrátili porážku o třicet bodů, není to ani nutné. My budeme rádi za každé vítězství, které nám otevírá cestu k dobrému a klidnějšímu zakončení základní části ŽBL,“ uvažuje trenér Kurucz, který spoléhá na podporu našich fanoušků, kteří se utkají s Fanklubem Slavie v hledišti.

 
Všichni se těšíme na férový souboj na palubovce a hlavně v hledišti. Jen takový a ne pomlouvačný a nevraživý může pomoci i nadále kultivovat basketbalové prostředí u nás.
 
vloženo: 26.01.2018 13:38 / přečteno: 27899x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
34 567 89
101112 131415 16
17181920212223
24252627282930
31      
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.