BEZ BOJE TO NEPŮJDE

BEZ BOJE TO NEPŮJDE

Co trápilo trenéra Kurucze v první polovině základního fáze nejvíce, jak se shoduje postavení Nymburka i jiných týmů v tabulce ŽBL s předsezonními představami, co bylo největším nešvarem týmu a další pohledy na ŽBL najdete v hodnotícím rozhovoru.  

Jaké by bylo hodnocení vašeho týmu po první polovině soutěže?

Do základní části jsme po kvalitní přípravě vstoupili dobře a to nám hodně pomohlo. Úspěšný vstup dodal hráčkám sebevědomí. Ke konci jsme si trochu nadějný začátek pokazili zbytečnou prohrou v Brně na IMOSu o tři body a především pak prohra se Strakonicemi, která trochu zkazila můj dobrý pohled na první polovinu soutěže. Strakonice nás poslaly zpátky na zem. A možná je to dobře. Před druhou částí jsme si uvědomili, že bez nasazení a bez boje to nepůjde samo. Situaci v první polovině nám trochu komplikovala zranění, kdy hráčky buď nemohly vůbec nastoupit, nebo nastoupily se sebezapřením

 

Vloni šel tým od porážky k porážce, dnes je práce asi příjemnější. Nabíjí to vás a hráčky větší energií? Pozorujete to třeba na tréninku, že holky vidí lépe smysl své práce?  

Rozhodně, pracuje se s větší chutí a zapálením. Hráčky vědí, že mohou porazit skoro kohokoliv a to jim pochopitelně dává chuť jít do přípravy i zápasů naplno. Naše zlepšení je dáno jednak rozpočtem, který je vyšší, než byl vloni a výrazně tomu pomáhají podmínky v Nymburce. Hráčky také vidí, že je o ně postaráno, což jim dává možnost se soustředit hlavně na svůj výkon.  

 
Ze zápasu proti Hradci Králové

V plánu byla vítězství a možná i „plánované“ porážky. Jak se konečný poločasový účet liší od vašich plánů a předsezonních představ?

Jako asi každý trenér, jsem chtěl vyhrát všechny zápasy. Velké plus bylo vyhrát na Valosunu  a prohrát se Strakonicemi bylo velké mínus. Ostatní výsledky byly, řekněme standardní a podle očekávání. 

 

Náš tým připomíná v zápasech trochu parní stroj. Často než se nahřeje kotel, prohráváme. Nechtělo by to zapřáhnout už elektrickou lokomotivu?

To by chtělo (smích). Je to problém toho družstva, že nastartování není úplně perfektní. Hodně se o tom s hráčkami i asistentem bavíme a zkoumáme, čím to je. Vnímáme to jako problém, protože se silným soupeřem je těžké pak zápas obracet. Chceme-li pomýšlet na play-off a dobré výsledky v něm, je nutné toto odbourat. Myslím, že trochu změníme strategii přípravy v den utkání.   

 

Byl tohle největší nešvar týmu v první polovině sezony?

Myslím, že asi ano. Náš nevýrazný úvod dává křídla soupeři, naše obrana se stává prostupnější a celkový pohled na zápas je horší. 

 

Dá se říct, že jsme odehráli dva nepovedené zápasy. Proti IMOSu to bylo spíše smolné utkání, proti Strakonicím bylo z naší strany špatné utkání. Které z těchto dvou považujete za horší?

Se Strakonicemi doma. Jednak to bylo neočekávané, za druhé to bylo před domácím publikem, které přišlo i přes předvánoční čas v poměrně hojném počtu. Výkon v počátku bylo hodně bezkrevný a statický. Měly jsme před utkáním určité problémy – dlouhá pauza bez zápasů, nebyla Waltia Rolle, ale i tak jsme utkání měli dovést do vítězného konce.

 Z utkání proti Strakonicím
Z utkání proti Strakonicím

Co soudíte o zbytku startovního pole ŽBL, které týmy vás příjemně překvapily, od kterých jste čekal více?

Dobrý pocit nám z družstva Strakonic a to neříkám proto, že jsme s nimi prohráli. Ivan Beneš hráčky dobře vytěžuje v jejich silných stránkách. Oni dokázali málem porazit Hradec. Také se ukazuje, že může v soutěži porazit každý každého, viz třeba prohra Strakonic na Slovance. Možná jsem čekal trochu více od VŠ Praha. Získali Katku Novákovou, kterou jsme my chtěli, a zatím si asi kádr dobře nesedl. Překvapuje mě, že ambiciózní Ostravě, která přivedla hodně cizinek, investovala do týmu dost peněz, se nedaří. Ukazuje se, že mít cizinky v převaze není zcela ideální. Jinak čelo tabulky není překvapivé. Čekali jsme tam kromě USK, týmy jako Valosun, Hradec a IMOS. Já jsem rád, že se k vrchu tabulky můžeme počítat i my.

 

Jak moc vám vyhovuje poměrně rozvleklý systém soutěže a malý počet zápasů?

Ona asi jiná šance moc nebyla. Začalo se pozdě kvůli mistrovství světa, končit se musí také dříve kvůli dalšímu mistrovství na jaře. Jiná varianta nebyla, takže jí respektuji. Ze sportovního hlediska je to nepříjemné, protože hráči nemají pravidelný zápasový rytmus. 

 

Na úvod sezony jste mohl využít moment překvapení, že Nymburk nikdo neznal. Teď už se „provalilo“, že Nymburk není slabý tým. Ve druhé polovině z tohoto bude Nymburk profitovat nebo naopak?

Já myslím, že to bude kombinace obojího. Soupeři se budou chtít ukázat, ale přesto budou mít respekt. Nemyslím, že by to mělo více pomoci soupeři nebo nám. Spíše předpokládám, že to pomůže ke zvýšení kvality jednotlivých zápasů. Věřím, že to pak zvedne diváky ze sedadel a naše hráčky k lepším výkonům.

 

USK zatím všechny týmy válcují, daří se jim v EL. Bude podle vás USK letos poraženo?

Pokud se na to podívám jako trenér Nymburka, tak doufám, že nejméně jeden prohraje a to s námi 11. března. Berte to jako pozvánku (úsměv). Kdybych byl nezávislý expert, řekl bych, že spíše vyhraje všechny zápasy.

 
vloženo: 09.01.2015 15:53 / přečteno: 29410x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.