FINAL 4 ČP DNES OTEVÍRÁ SVÉ BRÁNY

FINAL 4 ČP DNES OTEVÍRÁ SVÉ BRÁNY

Dnes rozehrajeme v Karlových Varech závěrečný turnaj čtyř nejlepších týmů Českého poháru. O postup do finále se utkáme s KP Brno v sobotu od 17:30, v neděli jsou na programu zápasy o umístění.

Naše cesta do Final Four letos nebyla dlouhá. Stačilo vyhrát jeden zápas s Trutnovem ve čtvrtfinále 77:55 a postup byl doma. Ovšem stejně krátkou cestu měly i ostatní týmy – KP Brno vyhrálo hladce nad Teamstore Brno. Slavia Praha, další účastník, to měl podobně snadné se Slovankou. A tak jediný účastník Hradecké Lvice se na postup v zápase proti Žabinám nadřely a nakonec vyhrály o jediný bod.

 

První se ve Varech bude hrát utkání mezi Hradcem a Slávií. Bude to určitě zvláštní zápas. Podle postavení v tabulce by byl favoritem Hradec, je pátý a Slavie sedmá. Ovšem pražský tým Polabanky z Hradce letos dvakrát porazil. „Normálně bych řekl, že by měl vyhrát Hradec, ale v sezoně na Slavii nevyzrál a Slavie nás teď porazila…,“ přemýšlel, ale jednoznačnou odpověď nedal náš kouč Kurucz.

 

Naše situace bohužel před vyvrcholením Českého poháru není růžová. „Nikdy jsem nebyl bolestínek a na rozdíl od mnoha jiných jsem si nikdy nestěžoval na marodku. Ovšem to, co se děje našemu týmu letos, to je katastrofa. Ještě ani jeden jediný zápas jsme nebyli kompletní a ukazuje se, že do konce sezony už ani nebudeme. Zatímco naši soupeři ladí formu, my řešíme, kdo vůbec může zdravotně hrát a kdo bude hrát na rozehrávce. Tak, jak se nám zranění relativně vyhýbala v minulých sezonách, tak nyní pijeme tyto negativa plnými doušky. Díky zraněním je pro nás tato sezona asi nejtěžší za posledních 5 let. Máme sice velmi silnou soupisku, ale nikdy jsme její sílu nemohli uplatnit v praxi,“ konstatoval odevzdaně kouč Kurucz.  

 

Připomeňme prasklou achilovku a ukončení sezony Johanny Prytz, dvouměsíční pauzu Elišky Mircové kvůli kolenu a Míši Krejzové kvůli kotníku, delší onemocnění Ály Huňkové, velké potíže s kolenem Romany Stehlíkové a se zády Saši Chomenčuk, rameno Simony Sklenářové, holeň Crystel Bittar, zranění rameno Chloe Wells (jejíž neúčast v zápase v Trutnově znamenala porážku a odsunutí z 3. Místa). Chloe Wells byla navíc nepříjemně zraněna v obličeji (otřes mozku, zlomenina v obličeji a vážné pohmoždění nosu s hrozící dočasnou ztrátou zraku) v zápase se Slavií, kde jsme nakonec prohráli o 4 a definitivně se připravili o 3. místo. Nezdá se, že by Chloe byla schopna se ještě letos vrátit do sestavy. A hned na dalším tréninku si zlomila prst další rozehrávačka Eliška Mircová. „Tato sezona je opravdu rozbitá skrz na skrz,“ ulevil si náš trenér.

 

Ani naše příprava před důležitým turnajem nebyla zcela ideální. Kromě nekompletního kádru se na přípravě podepsalo i velký mezinárodní kemp judistů. „Toto je velmi nepříjemné a jsem z toho hodně zklamaný. Doplatili jsme na to, že Sportcentrum prostě není jen baskeťáků, ale všech sportovců, a tak tentokrát dostali judisté přednost a to i z pohledu regenerace. Hodně mi to rozladilo, ta absolutní přednost ve všem v tomto týdnu. Je to prostě tak a musíme s tím žít. Kdybychom hráli Final 4 v Nymburce, tak by to byl opravdu problém, takto hrajeme vlastně všechny týmy venku, takže to zase takový handicap být nemusí. Ovšem, tréninková basketbalová hala skutečně není dobré místo na přípravu na Final Four Českého poháru. V kombinaci se zraněními mám z tohoto týdne celkem tragický pocit,“ ulevil si trenér Kurucz.

 

V zápase proti KP Brno budeme mít alespoň v zádech tak trochu domácí prostředí. Sehráli jsme v KV Aréně letos tři zápasy a všechny jednoznačně vítězné a to i včetně duelu s Hradcem Králové. „Karlovarská KV aréna je pro nás příjemným místem. Rád bych věřil, že se nám to podaří i v pohárových zápasech. Vzhledem k marodce to bude ale velmi, velmi těžké,“ poznamenal k domácímu prostředí trenér Kurucz.

 

Co tedy čekat od utkání proti nejlepšímu brněnskému týmu KP? Brno je favoritem, o tom není pochyb. Nejen že je v tabulce nad námi, má i letos s námi bilanci dvou výher. Na druhou stranu ani jedna výhra nebyla jednoznačná. V Nymburce KP vyhrálo o dva body, na domácí palubovce o čtyři. „Umístění v tabulce v pohárových zápasech není podstatné, rozhodne spíš momentální forma. KP se zdá, že má zdravý kádr a my ne,“ vytanul na mysl trenérovi Kuruczovi náš největší handicap. Nicméně flintu do žita pochopitelně neházíme: „Myslím si, že to s námi, byť citelně oslabenými, zas tak lehké mít nebudou. V lize jsme prohráli o dva a o čtyři body a to není žádný rozdíl. Šanci rozhodně máme, nesmíme však dát Brňankám víc než jednu střelu za útok,“ ví Dan Kurucz.  

 

Jak se bude podle našeho trenéra vyvíjet zápas proti KP Brno (můžete dnes od 17:30 kontrolovat buď přímo na místě nebo při přenosu TVCOMu): „KP Brno nastoupí v základní sestavě Bartáková - Stará - Gill - Sládková - Šujanová. Bude bránit po celém hřišti a Léňa se bude snažit vypíchnout míč. Ostatní křídla budou bránit deny defense. Sládková se bude chtít poprat s tím, koho bude bránit o místo ve vymezeném území a za každou cenu (i držením) bude toto území bránit. Edita se zaměří na pokrytí náběhů do bedny a na doskok. V útoku očekávám od Lenky nájezdy po clonách, na což má KP připravené svoje akce postupného útoku. Míša Stará se po pick-and-rollu schová za clonu a bude střílet za tři, a když dojde k předskoku, bude to chtít řešit nebezpečným nájezdem na pravou ruku. Gill bude chodit hodně skákat a hrát zády ke koši, umí taky dobře step-back, takže si ho asi zahraje. Andy se bude po pick-and-rollu rolovat ke střelbě ze střední vzdálenosti, kterou má výbornou a Edita bude řešit pop na střelu za tři, a to zejména ze špice. Střídat může KP jak na rozehře, kde půjde Egypťanka Mussa, hráčka s rychlým nájezdem a to zejména zprava, na dvojku půjde Kopec (Kopecká), tvrdá a silná hráčka s únikem doprava a smyslem pro rychlý protiútok. Určitě nastoupí i Slovenka Oroszová, versatilní hráčka, která umí i trojku, ale je to především týmový hráč se smyslem pro clonu a doskok,“ popsal hru soupeře do podrobnosti trenér Kurucz.

 

Pro nás bude v zápase důležitý obranný doskok, aby Brno mělo jen jednu šanci na skórování, a hlavně musíme hrát naplno a koncentrovaně od samého začátku, ne jako na Slávii, kdy jsme prohrávali 2:10, 6:15 a 8:20. To bychom, proti takovému favoritovi, jako je KP Brno, už nikdy nedotáhli. 

 
vloženo: 09.03.2019 11:00 / přečteno: 25278x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.