VERONIKA BUDE CHYBĚT

VERONIKA BUDE CHYBĚT

Náš ženský tým nemůže počítat pro nadcházející sezonu se svou rozehrávačskou jedničkou posledních let Veronikou Bortelovou. Ta vymění hráčské povinnosti za povinnosti mateřské.

Veronika už jednou hráčskou kariéru kvůli mateřství přerušila a do vrcholového basketbalu se vrátila právě pod vedením našeho trenéra Daniela Kurucze v roce 2011, když se stala členkou týmu DSK Karlín a později i DSK Basketball Nymburk. Nová situace je pro trenéra na jednu stranu nepříjemná a bude ho nutit k nějakým změnám. Na druhou stranu je to ten nejkrásnější důvod, proč opustit oranžový míč.


Do jaké míry informace o mateřství své klíčové hráčky ovlivnily trenéra Kurucze jsme se pochopitelně nemohli nezeptat.


Překvapilo vás hodně, že Véra již nebude v příští sezoně hájit naše barvy?

Vzhledem k tomu, že Véru znám skutečně už desítky let a tudíž znám její situaci, tak zase tak moc překvapený nebyl. Původně jsem ale věřil, že ještě sezónu „dá". Herně, fyzicky i psychicky by to pro ni rozhodně problém nebyl. Na druhou stranu, zase tolik překvapen nejsem a důvod jejího ukončení herní činnosti je více než pozitivní. 

 

Jak velké oslabení týmu to je?

Neoddiskutovatelně velké. Véra byla po léta základem, stavebním kamenem mých týmů a dával jsem ji při hře patřičný prostor. V posledním období hájila barvy DSK Basketball od roku 2011, tedy více než 5 let a stejnou dobu byla naší kapitánkou. Letos byla vyhlášena druhou nejlepší hráčkou České Republiky. Pro mě byla ale hráčkou ještě nejlepší. Véra je komplexní hráčka, do útoku, do obrany i do kabiny.


Jak toto oslabení minimalizovat?

Kvalitní hrou našich rozehrávaček a spoluprací v týmu.  Upřímně mohu říct, že máme hodně kvalitní rozehrávačky a jsem přesvědčen, že svou roli zvládnou. Pro mě osobně to znamená detailnější řízení hry v krizových nebo vypjatých situacích.  Samozřejmě nadále věřím svému týmu. 

 

Rozehrávačskou jedničkou byla vloni Véra, bude to letos Lenka Bartáková?

To se nedá takhle jednoznačně říct, opravdu to ještě nevím. Vloni byla rozehrávačskou jedničkou Véra... Ano, asi ano. Hrála opravdu skvěle, chodila do základu. Ale nakonec to byla Lenka, která odehrála o pár desetin minuty na zápas více času než Véra. A byly zápasy, kdy byla Lenka jasným lídrem - myslím zápasy Eurocupu, kdy Véra s námi nemohla odjet. Kdo viděl výkon Lenky ve Francii (Landes) nebo v tureckém Ordu, kde si Léňa „střihla" čtyřicítku a byla skutečně strůjcem vítězství, tak by velké obavy neměl a měl by jasno. Já ale opravdu ještě nemám - angažovali jsme Katku Zavázalovou z Hradce, která byla členkou základní pětky tohoto týmu a podle mě je to výborná rozehrávačka s velkým potenciálem. Tyhle dvě mohou vytvořit obrovsky silný tandem, podobně, jako vytvořily loni Véra s Lenkou. Myslím, že Lenka s Katkou nebudou jenom alternací jedna k druhé, zkusíme je nasadit i spolu najednou. A vůbec bych nechtěl opomenout talentovanou Elišku Mircovou, jednu z klíčových hráček reprezentace do 20 let. Rozhodně dostane dostatek prostoru. Elišce osobně hodně věřím. 

 

Tušil jste, že by mohl vývoj kolem Véry směřovat tímto směrem, když jste oslovil Katku Zavázalovou?

Ne. Když jsem oslovil Katku Zavázalovou, netušil jsem, že by Véra neměla pokračovat. Katku Zavázalovou jsem oslovil vlastně hlavně kvůli Katce Zavázalové... (usměv). Cítil jsem, že Katka má velký talent, ale zároveň se dostala v posledních dvou letech trochu do stagnace. Nevím přesně jak to popsat.... zdálo se mi, že se nedá očekávat, že by v Hradci ještě mohla udělat nějakou „step change" (skokovou změnu vzhůru - pozn.), naopak šanci dostávali některé ještě mladší rozehrávačky a Katka přichází přitom do nejlepšího basketbalového věku. Zkrátka jsem se rozhodl a zkusil ji nabídnout pozici u nás, kde nebude ani zdaleka patřit k těm starším (úsměv). Když jsme si před pár dny s Vérou řekli, že nebude v této sezóně hrát (i když na play-off, kdo ví), tak se ukazuje, jak byl podpis Katky důležitý. Slibuji si od ni hodně. A myslím, že nás nezklame!

 
vloženo: 10.08.2016 09:00 / přečteno: 31060x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.