ČTVRTÁ ZAHRANIČNÍ HRÁČKA

ČTVRTÁ ZAHRANIČNÍ HRÁČKA

Čtvrtou zahraniční hráčkou, která posílí řady nymburských žen, je dvacetiletá Ukrajinka Oksana Stepaniuk (na snímku s číslem 12). Oksana doplní svými 195 centimetry podkošovou sestavu.

Oksana Stepaniuk v dresu Blyskavek

Naše nová hráčka začínala svou kariéru v patnácti letech. V sezoně 2010/11 byl jejím týmem Dněpropetrovsk. Po následující dva roky byla na soupisce kyjevského klubu Dynamo-NPU. I když byly v Oksanině zájmu především mládežnické kategorie, několik utkání v nižší ukrajinské soutěži Higher League odehrála. Také v sezoně 2013-14 zůstala Oksana věrná hlavnímu městu Kyjevu a s týmem Tim-Scuf si zahrála kromě domácí ligy i ženskou Baltickou ligu.


O rok později si Oksana zahrála šest zápasů v Eurocupu, když oblékala dres běloruského Horizontu Minsk. V evropském poháru si zapisovala přibližně 5 bodů na zápas a získala 2,3 doskoků na zápas. V nejvyšší běloruské soutěži čísla podobná. V minulé sezoně se Oksana vrátila na Ukrajinu do klubu Vinnytski Blyskavky (Vinytské blesky), se kterým vybojovala bronzovou medaili v nejvyšší lize.


Oksana Stepaniuk byla čtyři roky členkou některého mládežnického výběru do 18 nebo 20 let. Kromě „pětkového“ basketbalu hraje i 3x3. V roce 2013 se zúčastnila MS U18 právě v trojkovém basketbalu.


Jaká byla vaše kritéria pro výběr podkošové hráčky, která by měla nahradit Egle?

Každá hráčka je prakticky nenahraditelná, a o Egle to platí bezesporu. Egle byla lídrem nejenom na hřišti, ale i v kabině. Na to, že byla cizinka, která zpočátku vůbec neznala český jazyk, byla obrovským motivátorem. Původní úvaha byla nabídnout jako náhradu za Egle něco jiného, tedy např. sílu a tlak přímo pod košem a k tomu hru mimo vymezené území.... proto jsme podepsali Elizabeth Pavel z týmu německého mistra z Wasserburgu, která tam po zranění v Německu tolik nehrála a tedy byla připravena jít k nám...

Ovšem v průběhu léta jsem dostal upozornění na mladičký talent z Ukrajiny, Oksanu Stepaniuk, která je jednak 195 cm vysoká a jednak levoruká.... a rozhodl jsem se dát ji šanci. Od té doby jsme s Oksanou v častém kontaktu, dostala od nás i rozpis kondičního tréninku a podle všeho se připravuje poctivě. Zároveň se zdá, že agentovi Oksany opravdu záleží na jejím rozvoji, takže její přípravu osobně sleduje. Oksana se tedy, vzhledem ke svému věku, jde prostřednictvím našeho týmu, "podívat" do evropského basketbalu... 

 Oksana
Oksana byla v týmu Blesků z Vinytska nejvyšší hráčkou

Jak těžké je se zbavit nutkání srovnávat obě hráčky?

Pro mě to je v zásadě odlišná situace. Ano, obě dvě (Egle i Oksana) jdou mimo svoji domovinu poprvé a obě jsou levoruké. Ovšem to je asi celé, co je spojuje. Egle byla přece jenom výrazně zkušenější, ohranější z reprezentací, o něco starší a byla jedním z přirozených lídrů týmu. Nastupovala zpravidla v základní pětce. S Oksanou to bude jiné. Je mladá, bude se u nás učit (třeba to dobré od Saši Chomenčuk), nečekám, že by byla přirozeným lídrem týmu nebo že by od začátku sezony nastupovala v základní pětce. Upřímně říkám, že tomu také odpovídá její honorář. Na druhé straně je třeba říci, že Oksana je podle mého názoru obrovský talent, má výborný únik i smysl pro doskok. Myslím, že za pár let budeme číst o Oksaně jako o hráčce Euroligy... Věřím, že u nás půjde herně nahoru a třeba se postupně do základu prosadí..

 

Čím vás Oksana zaujala?

Oksana se nebojí se poprat pod košem o míč, je levoruká, má velmi dobrý únik do vymezeného území a nebojí se zakončit. Je mladá a může se ještě hodně zlepšovat. Má také na pivota dobrou výšku 195 cm.

 

Nebudou ji, právě proto že je mladá, chybět zkušenosti?

Budou. A my s tím počítáme. Není to Egle. Na to zkrátka musíme být připraveni. Má ale obrovskou motivaci se zlepšit, dokázat, že na to má. Já věřím, že to u nás v průběhu sezóny taky ukáže.  

Oksana v civilu


 
vloženo: 08.08.2016 01:16 / přečteno: 31005x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.