Z DRÁKULOVA PANSTVÍ

Z DRÁKULOVA PANSTVÍ

Letos ani jedna naše zahraniční hráčka nepoletí koncem srpna přes moře ani oceán. Kromě Saši Chomenčuk z Ruska, která podepsala smlouvu i na nadcházející sezonu, posílí náš tým další dvě Evropanky, původem z Rumunska.

Sonia Ursu-Kim
Jak jsme mohli poznat při naší účasti ve Středoevropské lize (CEWL), hraje se v Rumunsku kvalitní liga, byť žádný tým ze země hraběte Drákuly Euroligu ani Eurocup v posledních letech nehraje. Přesto po rumunských palubovkách běhá spousta zajímavých hráček, jednou z nich byla třeba i Jessica Kuster.  
 

„Pro nadcházející sezonu jsem se rozhodl z basketbalového hlediska trochu jinak než v případě našich loňských Američanek. Namísto typologicky "čistých" hráček, tedy dvojky - Tee Taylor a trojky - Jess Kuster, jsem přivedl do družstva hráčky, které mohou hrát pozici 2 nebo 3 a poté hráčky, které mohou hrát pozice 3 nebo 4 a také čtyři nebo pět. Na pozici 3-4 jsem našel Katku Křížovou, od níž si slibuji opravdu hodně a na pozici 2-3 jsem byl nucen se podívat do zahraničí. Myslím, že jsem našel hodně zajímavou hráčku - Soniu Ursu,“ prozradil trenér Dan Kurucz.

 

Sonia Ursu-Kim, která za pár dní oslaví 23.narozeniny, je po otci Korejka a po matce Rumunka. Do svých pěti let žila v Jižní Koreji, ale po rozchodu rodičů se vrátila do Rumunska. S basketbalem začala v 11 letech a od sezony 2008/09 nastupovala za tým CS Olimpia Bukurešť. V sezoně 2011/12 už dosahovala v nejvyšší soutěži solidních průměrů 14,2 bodů na zápas, 6,6 doskoků a 3,2 asistencí. V roce 2012 měla Sonia možnost jít studovat do USA, ale ona zvolila možnost vrátit se do Koreji a hrát zde za tým Woori Bank Hansae. Asijská mise skončila v lednu 2014 a po návratu do Rumunska se týmem BC Olimpia Brašov Sonia vrátila do rumunské ligy. Po roce a půl (před minulou sezonou) přestoupila do nám známé CSU Universitatea Alba Julia. V dresu tohoto týmu odehrála 25 zápasů v nejvyšší rumunské soutěži s průměrem 9,6 bodů, 5,9 doskoků a 3,2 asistencí na zápas. V poháru CEWL dosahovala v sedmi zápasech podobných čísel.

 

Sonia Ursu je aktivní ve všech reprezentačních výběrech Rumunska od kategorie U16, přičemž v některých letech stíhala bojovat na mistrovství Evropy ve dvou věkových kategoriích. V roce 2011 byla Sonia při ME U20 v Srbsku druhou nejlepší hráčku v počtu získaných míčů. Ve stejném roce ale na ME osmnáctiletých byla třetí nejlepší na doskoku a druhá v počtu získaných míčů. O rok později na ME U20 divize B v Klatovech byla čtvrtá mezi nejlepšími doskakovači a třetí ve zisku míčů. V roce 2013 na ME „B“ U20 byla Sonia zvolena do první pětky mistrovství, když dosáhla těchto individuálních úspěchů:  body - 15.9 b/z (2.), doskoky - 9.8 d/z (4.), asistence - 4.0 a/z (2.) a zisky - 2.6 z/z (2.).

 

„Sonia je hodně rychlá, s výborným rychlým protiútokem, což odpovídá mým požadavků na pozici číslo dvě a zároveň ji zdobí účinný nájezd a smysl pro doskok, takže si umím představit Soniu i na pozici tři, pokud zvolíme tzv. „small ball". Věřím tomu, že Sonia kromě zápasů zvýší konkurenci na pozici 2-3 i na tréninku,“ těší se trenér Kurucz. Sonii si během přípravného turnaje reprezentace Rumunska v Hradci Králové všimla i Katka Křížová: „Sonia byl při zápasech velice dravá a bojovná bez ohledu na průběžné skóre zápasu.“

 

Elizabeth Pavel

Podobné vlastnosti se týkají také druhé rumunské hráčky Elisabeth Pavel. Je to silná hráčka, která umí hrát zády ke koši na pozici pět. „Domnívám se, že si Elly dokáže přímo pod košem sjednat pořádek,“ věří trenér Kurucz a pokračuje: „Krom toho může být vynikající alternací k Lence Šípové na pozici čtyři vzhledem k síle, k nájezdu, střelbě i doskoku.“

 

Elizabetě bude 1.září šestadvacet, měří 192 cm a stejně tak jako Sonia Ursu prošpikovala své mládí účastí na mnoha mistrovstvích Evropy od U16 do U20. Ve své kariéře má také zkušenosti s druhou italskou ligou v týmu Saces Neapol, v dresu Flying Foxes se stala dvakrát mistrem Rakouska a dvakrát vítězkou rakouského poháru (2012-14). V sezoně 2014-15 odehrála rok v týmu Alba Julia, se kterým při Final Four CEWLu v Nymburce získala druhé místo. Minulou sezonu strávila v německém  TSV 1880 Wasserburg, se kterým získala německý pohár i mistrovský titul. Samotné hráčce se však v Německu tolik nedařilo.



Highlights Sonia Ursu  
Highlights Elisabeth Pavel  
Fotogalerie obou hráček  
 
vloženo: 17.07.2016 02:22 / přečteno: 31463x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.