ZAČÍNÁ SE KRYSTALIZOVAT SOUPISKA

ZAČÍNÁ SE KRYSTALIZOVAT SOUPISKA

Trenér a manažér ženského týmu Daniel Kurucz pomalu skládá mozaiku hráček na příští sezonu. Polovina hráčského kádru pokračuje, jedna hráčka je nejistá a pět nových přijde.

„Chceme opět dvanáct hráček,“ říká o šířce lavičky Dan Kurucz. V minulé sezoně totiž začínal na počtu čtrnácti, ale takový počet byl kontraproduktivní. „Myslel jsem si, že větší počet hráček zvýší konkurenci. Možná by to, z hlediska jejich povahy, zvýšilo konkurenci u mužů, ale u žen to spíše přinášelo stres. Ukázalo se, že pro některé bylo vítězství to, že se dostaly do nominace a pak byly na hřišti svázané,“ vysvětlil kouč. V minulé sezoně se právě z těchto důvodů rozloučil v průběhu sezony s Evou Horákovou a Martinou Rejchovou.

 

Podívejme se na soupisku týmu pro sezonu 2015/16 konkrétněji. V kádru by neměly chybět Anežka Skokanová, Monika Hamplová, Veronika Rybová, Naďa Salačová, Alena Huňková a Monika Verlíková. Dan Kurucz počítá s také již 37-letou kapitánkou Nymburka i reprezentace ČR,  Veronikou Bortelovou, která se pod křídla Dana Kurucze „schovala“ už v roce 2012, rok po narození dcerky a přešla s ním z DSK do Nymburka. „Véra je klíčovou osobností týmu, což ukazuje teď na právě probíhajícím Mistrovství Evropy. Její skvělé výkony v lize byly oceněny odborníky z Eurobasket.com, kteří Véru zvolili do prvního All Star týmu ŽBL a k tomu ji vybrali jako nejlepší rozehrávačku ligy a ještě k tomu jako celkově nejlepší domácí hráčku ŽBL ročníku 2014-2015,“ dodal s nadšením v hlase trenér Kurucz.

 
Waltiea a Darina

V týmu naopak zcela jistě bude chybět Darina Mišurová, která plánuje založení rodiny stejně jako podkošová hráčka Iva Peklová. Vzhledem k nové posile na pozici křídla (o ní více po neděli) zřejmě nebude v Nymburce hrát ani Tee Taylor a s pravděpodobností téměř hraničící s jistotou nebude na soupisce ani Waltiea Rolle. „Wal podávala v minulé sezoně vynikající výkony a byla jednou z nejlepších pivotek ligy. Eurobasket.com ji zvolil do prvního týmu All Star ŽBL, jmenoval ji nejlepší pivotkou, nejlepší zahraniční hráčkou a ještě nejlepší obránkyní celé ligy...  Bohužel si toho všiml i její agent a vyšrouboval finanční požadavky vysoko nad naše možnosti. K minulé gáži nepřičetl nějaký obnos, ale rovnou ho vynásobil třemi,“ postěžoval si trenér Kurucz, protože takové možnosti ženské složky  klubu z Polabí nemají. „Byl jsem ochoten zopakovat nabídku, ale tohle je opravdu nad naše možnosti,“ prakticky zlomil hůl Kurucz. Podle slov agenta Gary Eberta půjde Waltiea hrát zřejmě do Jižní Koreje, kde jsou ochotni (a schopni) takové obnosy zaplatit. Nedá se počítat ani s Jacintou Monroe, a tak si můžeme přiznat, že v našem týmu ze dne na den skončily dvě pivotky a s Jacintou tři.

 

„Potřebujeme hráče nejen na doskok a na střelbu, ale potřebujeme i obránce, který bude dobře bránit vymezené území. Máme hodně střel a měli bychom mít hráčku, která se prosadí na doskoku výškou nebo chytrostí a bude umět po doskoku zakončit,“ plánuje trenér Kurucz, který už má v hledáčku několik adeptek z Maďarska, USA, Španělska nebo Litvy. „Možná bychom šli do modelu jedné zkušené pivotky a k ní nějakou mladší, která by od té zkušenější sbírala cenné zkušenosti,“ přemýšlí Kurucz. 

 

Hraje v námluvách nějakou roli, že hráčku shání nymburský klub, který skončil v lize na čtvrtém místě a probojoval se do Final Four Středoevropské ligy? „Je to do určité míry pozitivum, ale kdyby to tak bylo na sto procent, jsou tady všechny hráčky, které jsem chtěl… ale nejsou tady,“ odmítl trenér Kurucz, že by příslušnost klubu v Nymburce otevírala dveře dokořán a ukazuje i stinnou stránku věci především při jednání s agenty: „Znají muže Nymburka, vědí, že v Nymburce je dobrá kvalita práce, ale hned si to dávají do souvislosti s finančním zázemím a chtějí více.“

 

Více než skutečnost, jak si klub vedl v lize nebo evropské soutěži, zajímá agenty, jaké soutěže bude klub hrát. Zajímá je Eurocup nebo Euroliga. „Často říkají: tým asi není špatný, byli dobře vedení, byli čtvrtí v lize a čtvrtí v CEWLu a budou chtít Eurocup … tak to hráčce doporučíme. V tomhle případě to funguje trochu opačně. S vidinou Eurocupu mohou na rok zlevnit, s tím, že se hráčky ukáží v Evropě a třeba si je koupí příští rok někdo v Turecku nebo Rusku, což jsou země ženskému basketu zaslíbené,“ poodhaluje myšlenkové pochody v hlavách agentů trenér Daniel Kurucz.

 

Vážení fanoušci, teď už víte, které hráčky v Nymburce hrát nebudou. Jak jsme psali, trenér Kurucz už sestavuje tým a to znamená, že na soupisku přibudou i nové hráčky. S jejich jmény vás budeme ještě chviličku napínat. V pondělí vám přestavíme první tři, které obohatí tým pro následující sezonu. 


Malou nápovědu k novým posilám najdete zde: 

posily


 
vloženo: 19.06.2015 00:07 / přečteno: 33157x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.