PŘÍŠTÍ SEZONU O STUPEŇ VÝŠ

PŘÍŠTÍ SEZONU O STUPEŇ VÝŠ

Eurocup, stejně jako mezi muži, je i mezi ženami druhou nejvyšší soutěží starého kontinentu, ale na rozdíl od mužského ho řídí organizace FIBA Europe, Eurocup mužů patří pod křídla ULEBu.

Nymburské ženy by rády postoupily v mezinárodní konfrontaci ještě o stupínek výše, a proto se rozhodly přihlásit druhou nejvyšší evropskou klubovou soutěž EUROCUP. „Největší rozdíl je v teritoriu týmů, které se Poháru účastní. V CEWLu to byly kluby ze střední Evropy a Rumunska, Eurocup hraje celá Evropa od Portugalska a Švédska po Pobaltské státy, Rusko, Turecko a Izrael na druhé straně starého kontinentu,“ říká trenér Daniel Kurucz.

 

Atraktivnější soupeři přinesou i vyšší úroveň týmů, ale jsou také prostředkem, jak do družstva přilákat kvalitnější zahraniční hráčky, které by se rády postupem času etablovaly v zemích jako Francie, Turecko nebo Rusko. Bez toho, aby hrály v týmech, které startují v takových soutěžích, to prostě nejde a mnohdy jsou agenti takových hráček i ochotni slevit na finančních nárocích. „Jedna z našich nových posil, která vloni hrála CEWL, právě na možnost startu v Eurocupu slyšela,“ poodkryl trenér Kurucz v jakých vodách zalovil (více o nových posilách už brzy na našem webu).

 
Monika Hamplová

Hrát vyšší soutěž je dobrou motivací i pro stávající české hráčky. „Všechny hráčky, se kterými jsem mluvil, se na příští sezonu těší a dává jim to chuť do přípravy,“ potvrdil nymburský kouč. „Je to dobrá zpráva i pro nymburský ženský basketbal, protože nezanedbatelné minuty by v Eurocupu měla dostávat i nymburská odchovankyně Monika Hamplová, která se chce už v červenci individuálně věnovat přípravě na náročnou sezonu,“ vidí motivační rozměr plánovaného startu v Eurocupu trenér Kurucz u Moniky, která by tak mohla být první nymburskou hráčkou (a to včetně A-týmu mužů), která si druhou nejvýznamnější soutěž Evropy zahraje.

 

Ještě jednu výhodu pro fandy z okolí Nymburka by účast v Eurocupu měla. Pro kapacitu hal v ženském Eurocupu neplatí tak přísné podmínky jako u mužského, a tak by se zápasy mohly hrát ve Sportovním centru Nymburk. „Myslím, že to je pro fanoušky basketbalu z blízkého okolí skvělá možnost vidět „za humny“ kvalitní evropské týmy,“ doufá v dobré návštěvy trenér Kurucz. Rádi pochopitelně přivítáme v naší hale i skalní fanoušky Hradce, Slovanky nebo Trutnova, kteří by chtěli fandit českému týmu v boji s Evropou.  

 

Ambice nováčka soutěže nemohou být velké. „Rádi bychom postoupili ze základní skupiny do LAST 16, ale skupiny po čtyřech týmech neodpouští žádnou chybu. Avšak cíle se ale musí stavět výše, aby bylo k čemu vzhlížet a ne jen zůstávat alibisticky při zemi,“ domnívá se trenér Kurucz.    

 

Formát soutěže není zcela zřejmý, ale vzhledem k minulým ročníkům bude pravděpodobně hrát Eurocup maximálně 32 družstev. Zda bude týmy čekat kvalifikace, bude záležet na tom, kolik družstev se přihlásí. „Přihlášky se odesílají do dvaadvacátého června a dá se předpokládat, že o den později už budeme vědět, zda by se kvalifikace hrála, či nikoliv,“ doplnil trenér Kurucz jeden z důležitých termínů a my doplníme ještě jeden. Čtvrtého července se budou v Mnichově losovat jednotlivé skupiny.

 

 Podívejme se krátce na historii ženského Eurocupu.

 

Eurocup se hraje od sezony 2002/03. Do té doby se kromě Euroligy žen (ta se organizuje od roku 1959) hrál ještě Pohár vítězů Pohárů, který byl v roce 1975 přejmenován na The Ronchetti Cup. Pohár se hrál nepřetržitě třicet jedna let od roku 1972 a byl pojmenován po legendární italské hráčce, která v roce 1974 podlehla rakovině.

 

Malá historická vsuvka o Italce Lilianě Ronchetti.

Liliana Ronchetti

Liliana se narodila v roce 1927 v Como a o dvacet let později nastoupila poprvé v týmu mezi dospělými. Její kariéra trvala neuvěřitelných 26 let především v italských klubech a pět let také ve Švýcarsku. Liliana vyhrála italskou ligu v letech 1950 až 1953 a švýcarskou ligu v letech 1967 až 1969. V sezonách 1952, 53, 54 a 60 byla nejlepší střelkyní italské ligy. Ve svém prvním angažmá v Comense nastřílela v jednom zápase 51 bodů. Za reprezentaci Itálie odehrála 83 zápasů a účastnila se ME v letech 1952, 1954, 1956, 1958, 1960 a 1962. Na její počest byl nedlouho po její smrti evropský turnaj po ní pojmenován. Liliana se stala v roce 2007 členkou síně slávy FIBA Basket.

 

V poháru Liliany Ronchetti najdeme i českou stopu. Už v prvním roce 1972 startovala v turnaji Slavia VŠ Praha (dnes ZVVZ USK Praha), která byla v roce 1973 druhá a v roce 1976 Pohár vyhrála. Druhým týmem, který v tomto poháru nastupoval, byl Basketball SK Královo Pole a v roce 1982 skončil na druhém místě. Pohár Ronchetti byl doménou dvou zemí. Třináctkrát slavily první místo sovětské nebo ruské týmy a devětkrát usedl na trůn italský klub. Po dvou vítězstvích si připsalo Bulharsko, Maďarsko a Francie, po jednou Československo, Španělsko a Jugoslávie (slovinský Záhřeb).

 

FIBA EuroCup se na program evropských tour dostal v sezoně 2002/03. V prvním ročníku se ho účastnilo pouze 14 týmů, ale v dalších šesti letech to bylo od 43 týmů v sezoně 2004/05 po 56 družstev v sezoně 2008/09. Jednotliví účastníci byli, vyjma posledního roku, rozděleni do územních konferencí – střed, východ, západ, jih a sever. Základními skupinami a pavoukem vyřazovacích bojů se nejprve postupovalo v jednotlivých konferencích a až v posledních kolech se pak hrálo v pan-evropské skupině. V sezoně 2009/10 se počet týmů rapidně snížil na 39, o rok později na 36 a od sezony 2011/12 to bylo již nejvíce 31 družstev.

 

Z českých týmů byla nejčastějším účastníkem Kara resp. Lokomotiva Trutnov. Ta se účastnila celkem čtyř ročníků. Poprvé v sezoně 2003/04, ve které obsadila čtvrté, poslední místo v základní skupině centrální divize. Dvakrát třetí místo v základní skupině obsadil Trutnov v letech 2007 a 2008 a v sezoně 2008/09 postoupila Kara do druhého kola mezi posledních 32 týmů a prohrála 0:2 s belgickým Dexia Namur.

Dvakrát se Eurocupu zúčastnilo USK Praha. Poprvé v první sezoně, pod názvem USK Blex skončilo družstvo už v prvním kole. O dva roky později se USK Praha po vítězství v jedné skupině centrální divize, probojovalo do čtvrtfinále Centrální divize. V sezoně 2012/13 byl jedním z třiceti týmů celek VŠ Praha a po druhém místě ve skupině G (3/3 na zápasy) prohrál v osmifinále s Dynamem Kursk.

 

V posledních dvou letech se české družstvo v Eurocupu neobjevilo. Jinak tomu bude v nadcházející sezoně. Do Eurocupu by chtěly nakouknout dva týmy. Kromě našeho klubu ještě družstvo Valosun Brno. Sokol Hradec Králové, který skončil v hodnocení týmů na vyšších pozicích, však startovat nebude v žádném evropském poháru.

   
 
vloženo: 16.06.2015 13:35 / přečteno: 32000x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.