ANI PO LOSU NEMUSÍ BÝT JASNO

ANI PO LOSU NEMUSÍ BÝT JASNO

Do ženského FIBA Eurocupu se přihlásilo 41 týmů. „To je nejvíce od sezony 2008/09,“ oznámil v prohlášení výkonný ředitel FIBA Europe Kamil Novák.

„Dokazuje to kvalitu soutěže. Zájem, ukazuje, že konfrontace s výbornými týmy Evropy láká stále více klubů,“ dodal trenér našeho týmu Daniel Kurucz. Jak už jsme v předchozím článku psali, Nymburk dostal pozvánku i do Euroligy a podle svého koeficientu by byl i v Eurolize zařazen přímo do hlavní soutěže bez nutnosti kvalifikace. „Udělali jsme vloni výborný výsledek, který se v koeficientu FIBA projevil. Díky úspěchům v Eurocupu i české lize jsme se dostali přímo do hlavní soutěže i ve druhé nejvyšší soutěži. Je to odměna za výbornou loňskou sezonu,“ komentoval postavení v Evropě náš kouč Dan Kurucz.

 

Vysoké hodnocení našeho týmu se pochopitelně odrazí i v nasazení do losovacích košů. Aktuálně náš koeficient stačí na pomezí mezi prvním a druhým losovacím košem. Umístěním v prvním bychom se pochopitelně vyhnuli v základní části těm nejsilnějším týmům. „Vloni jsme byli poslední ve třetím koši, přesto jsme postoupili nejen ze základní skupiny,“ připomněl Dan Kurucz, že pořadí v losovacím koši nedává žádnou jistotu snadnějšího postupu.  

 

Oproti minulé sezoně je letos přihlášeno více týmů a to znamená mimo jiné i odehrát kvalifikaci s větším počtem družstev. Stejně jako v minulém roce jsou družstva rozdělena do dvou Konferencí. Tentokrát probíhá dělicí čára po západní hranici Maďarska a maďarské týmy padly do Konference 1 (Východ). „Po zkušenostech se zápasy v Miškolci i Pécsi mi to zase tak nevadí,“ řekl s úsměvem Dan Kurucz.

 

Podívejme se podrobněji na Konferenci 2 – Západ (seznam všech týmů najdete na konci článku). Přímo do hlavní soutěže bylo nasazeno 10 týmů – dva francouzské, dva belgické a po jednom z Česka, Španělska, Itálie, Polska, Švédska a Portugalska. Jedenáctým týmem bude neúspěšný klub z kvalifikace o Euroligu, kterou sehrají polské CCC Polkovice a španělské CB Conquero. Pět týmů z deseti přihlášených se musí probít kvalifikací. Mezi nimi je mimo jiné brněnský Valosun nebo švýcarský  Fribourg, náš loňský soupeř v základní části. Překvapivě také náš další soupeř z loňské základní skupiny, který se vlastně vloni v Eurocupu dostal pavoukem soutěže nejdál – Basket Landes. „Hodně jim uškodilo, že Landes skončil v domácí soutěži až na šestém místě,“ objasnil Kurucz.

 

Letošní losování, které proběhne v pondělí 28.června v Mnichově, tedy nebude tak „jednoduché“ jako vloni a hlavně se může stát, že nebudeme znát ani jednoho soupeře, pokud nám do skupiny bude nalosován kvalifikant jak z Euroligy tak dva z Eurocupu.  I když úvahy nad kvalitou a oblíbeností soupeřů se dostávají daleko více do teoretické roviny, přesto jsme pořádali trenéra Kurucze o nastínění žebříčku „oblíbeností“.

 

„Z ekonomického hlediska bych rád nejezdil nikam daleko. Z tohoto titulu by bylo zajímavé Polsko nebo Německo. Polské týmy trochu známe z přípravného turnaje, německé by nám mohly vyhovovat i z hlediska jejich hry, která vyznává prvky tvrdého a rychlého basketbalu. Přál bych si také nějaké atraktivní destinace z pohledu hráček, například francouzské týmy, kde vždy bývá výborná atmosféra nebo belgický Namur nebo bývalý euroligový Castor Braine. V Belgii bychom mohli tak trochu pomstít naše muže, který dvakrát byl belgický zástupce z Charleroi osudný a navíc jsme belgický styl ještě divákům v Nymburce neukázali,“ uvažoval trenér Dan Kurucz. Kromě „dobrých“ destinací jsou i ty z druhé strany žebříčku – například portugalské Clube Uniao Sportiva. „Na Azorské ostrovy se mi opravdu nechce cestovat. To už by stálo jako Euroliga,“ děsí se trenér Kurucz.             

 

Trenér Kurucz se snažil také najít možné kombinace různě těžkých skupin. Tady jsou jeho úvahy:

Super těžká skupina s malinkou šancí na postup:
Nymburk, Girona, Landes, Venezia
 

Velmi těžká, kde by se dalo postoupit, když při nás budou všichni svatí:

Nymburk, Castors Braine, Azores, Nantes
 
A na závěr skupina, kde bych si věřil:
Nymburk, Namur, Wasserburg, Gdynia
 

„Pochopitelně týmy jsou jinak silné na konci sezony a na začátku další. Nikdo neví, jaké ekonomické faktory budou kluby ovládat, jaké se jim podaří získat hráčky, jaká bude aktuální forma v prvních třech měsících sezony,“ dodal na vysvětlení Dan Kurucz. 


Týmy ECW/ELW - sezona 2016/17

 
vloženo: 23.06.2016 13:21 / přečteno: 29090x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.