LOS EUROCUPU

LOS EUROCUPU

Los Eurocupu přiřknul našim hráčkám cestu na jih Francie, do Maďarska a buď do Holandska nebo Švýcarska, protože ze čtvrtého koše byl vytažen vítěz kvalifikace o Eurocup.

Konkrétně se jedná o týmy Basket Landes z města francouzského města s pěti tisíci obyvateli Saint-Sever. Vzhledem k převaze maďarských týmů není překvapením, že se i do naší skupiny dostal jeden ze zástupců. Klub PEAC Pecs, sídlí v maďarském městě, jehož překlad je Pětikostelí a nachází se asi dvě hodiny cesty z Balatonu směrem na srbské hranice. O tom, zda naše ženy vyjedou za posledním soupeřem na západ do Nieuwegeinu, kde má svou základnu tým Orange Blizzard nebo do Alp do pětatřicetitisícového města Fribourg, které leží asi ve třetině cesty mezi Bernem a Laussane po dálnici A12, kde své zápasy hraje Elfic Fribourg Basket.  

 

„Naše skupina se mi jeví jako druhá nejtěžší po skupině D, i když pochopitelně můžeme vycházet většinou pouze z faktů minulé sezony. Sílu lze vyvozovat z historie, případně z plánovaných posil,“ říká souhrnně o naší skupině trenér Daniel Kurucz.  

 lOS

„Landes bude hodně silným zástupcem francouzského basketbalu, který má v Evropě zvuk. Vloni hrál tento tým skvěle. Podle mě jsou jasnými favority skupiny,“ domnívá se trenér Kurucz o týmu, ve kterém v minulé sezoně hrála naše reprezentantka Kamila Štěpánová. Klub v Eurocupu startuje od roku 2012 a má za sebou v této lize 30 zápasů. Po čtyřech letech nabral 15 vítězství a tedy i 15 porážek. V sezoně 2013/14 měl tým aktivní bilanci 8 vítězství z deseti zápasů, když svou skupinu vyhrál a nestačil až ve čtvrtfinále na Villeneuve. V ostatních sezonách bylo vždy porážek více než vítězství s tím, že ze základní části postoupil Landes pouze v sezoně 2011/12, ale hned v osmifinále prohrál 0-2 s Arrasem. V minulém roce skončil tým na 3.místě v prvním kole. V domácích soutěžích postoupili v roce 2006 do druhé nejvyšší ligy a první sezona mezi elitou má letopočet 2008/09. Při premiéře skončili na 12.místě a pak se v konečném pořadí pohybovali po vlnovce směrem vzhůru (2010 – 9., 2011 – 5., 2012 – 7., 2013 – 6., 2014 – 2., 2015 – 4.místo). V posledních dvou letech si tedy Landes zahrálo semifinále, ale vždy to byla konečná stanice.

 

„PAEC Pecs je v poslední době na špici maďarské ligy. Abychom tento tým porazili, musí nám všechno vyjít a musíme mít i hodně štěstí. Papírově jsou lepší než my, ale já věřím, že máme dobrý scouting - vždyť v našem středu nastoupí jedna Maďarka (její jméno očekávejte v příštím týdnu – pozn.), takže předpokládám, že nám toho o Pecsi hodně poví,“ dodal s úsměvem trenér Kurucz. Klub z Pětikostelí přišel na scénu po zásadní reorganizaci sportu v Pecsi v roce 2012. Hned v první sezoně si klub ukousl poměrně velké sousto a přihlásil tým do ženské Adriatické ligy. Svěřenkyně trenéra Željka Djokiće si nevedly špatně. S bilancí 14-6 obsadily 3.místo a v play-off prohrály až v semifinále. V souboji o bronz však uspěly a porazily Vojvodinu Novi Sad. V dalších dvou letech se PAEC zapsal do Eurocupu. Sice v sezoně 2013/14 skončil na třetím místě ve skupině, ale protože startovalo málo účastníků, prošel Pecs jako tým s nejlepším skóre do osmifinále, kde prohrál s velkým favoritem Dynamem Moskva. O rok později se Pecs umístil na druhém místě ve skupině, ale v osmifinále byl nad jejich síly Besiktas (celkově 106:135). V domácí lize se Pecs stal v roce 2014 vicemistrem Maďarska, když se do finále probil z třetího místa, v minulé sezoně skončil druhý po základní části, ale prohrál už v semifinále.

 

„O týmech, které postoupí z kvalifikace toho tolik zatím nevím, ale družstvo, které projde kvalifikací, může být hodně nevyzpytatelné. Fribourg bude mít jistě spoustu cizinek z USA i Evropy a dobrý rozpočet. O Holanďankách víme, že mají mladý ambiciózní tým… Těžko říct, kdo postoupí… ale určitě ani jeden z týmů nebudou žádní nazdárci,“ varuje trenér Kurucz.

 
První rok účasti v Eurocupu by měl být lákavý nejen pro vlastní hráčky, ale i pro diváky. V Nymburce se představí vyšší level týmů než vloni po poháru CEWL, a tak se rozhodně máme na co těšit. „My chceme hlavně sbírat zkušenosti, vždyť jsme v Eurocupu nováčky. Ale našim fanouškům můžeme jednoznačně slíbit, že se budeme bít jako Lvi! Pardon, jako Lvice,“ dodal s úsměvem na rtu trenér a v této době hlavně manažér týmu Daniel Kurucz přímo z Mnichova, kde losování probíhalo. 

Přehled všech skupiny naší konference

A:
Nantes, Wasserburg, Pecsi, Venezia
 
B:
Landes, Pecs, Nymburk, Orange/Fribourg
 
C: 
Brno Žabiny/Avenida, Miskolc, Valosun, Napoli
 
D: 
Uni Gyor, Namur, Angers, Uniao
 
vloženo: 04.07.2015 16:23 / přečteno: 31124x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.