CENNÉ DVA BODY Z HRADCE

CENNÉ DVA BODY Z HRADCE

„DSK Basketball Nymburk je zpátky, musí se s námi počítat,“ řekl po důležitém vítězství 86:76 v Hradci Králové náš trenér Dan Kurucz.

Před utkáním to nevypadalo, že by se naše akcie na burze výsledků ŽBL prodávaly nějak za vysoké peníze. K zápasu jsme byli schopni připravit jen osmičku hráčů, kromě čtyř cizinek ještě Káju Žampovou a Šotolovou, Žanetu Duškovou a Patricii Gallasovou. I výsledek minulého souboje v semifinále Českého poháru a předvedená hra vyzněla lépe pro Hradec. Nicméně se opět ukázalo, že raněná šelma je velmi nebezpečná. „Domácí usnuli na vavřínech dříve, než měli a to udělali velkou chybu,“ poznamenal Dan Kurucz.
 

Jenže naše hráčky hrály od začátku koncentrovaně, do poločasu jen se čtyřmi ztrátami. Domácí hráčky zapomněly v Nymburce agresivitu a navíc jim naše hra nedovolila zdvojovat naše pivoty. „Jediné, čeho jsem se bál, abychom se nevyfaulovali. Sice nakonec pro pět osobních chyb nedohrála Saša Chomenčuk, ale Žaneta, jak byla v laufu, ji dokázala nahradit,“ vyslovil po utkání svou největší obavu trenér Kurucz.            

 

Utkání jsme začali trochu více zadrženě než Hradec, který hned svůj první střelecký pokus za tři body proměnil. V obraně našeho postupného útoku se Hradec zformoval do zónové obrany.  „Nebyla to úplně špatná taktika, Vaughn a Gallasová moc z trojky nestřílí. Nakonec se ale trefila se Kája Šotolová a také jsme dokázali zónu napíchnout a prosadit se i z vymezeného území,“ poznamenal k taktice domácích náš trenér. Na trojku Březinové odpověděla Krystal, ale i na druhé straně se domácím podařilo navýšit na 5:2. Poté jsme přežili nebezpečnou akci, protože po ztrátě (přes půl) domácí neproměnili trojku a naopak Patricia po rychlém přenesení hry skórovala. Po chvíli jsme se dostali do vedení a od té doby se oba týmy pět minut přetahovaly o jednobodové vedení. I když měla obě družstva možnost svoje vedení navýšit více než na ten jeden bod, nepřesná zakončení nebo ztráty míče stály proti. Až Tereza Kuthanová se v poslední minutě první čtvrtiny dostala do zakončení a pomohla Hradci k vedení 15:12. Po trestném hodu Žanety, dvakrát trestuhodně zazdila průnik domácí Matušková, a protože ani náš útok s poslední střelou nebyl úspěšný, šlo se do druhé čtvrtiny za stavu 15:13.

 

Hned na úvod druhé čtvrtiny si Žaneta Dušková udělala třetí faul, ale útok Hradce jsme ubránili. Ovšem na druhé straně skvělou finální přihrávku Kiki na Žanetu naše pivotka proměnila ve vyrovnání. Po rychlém koši z průniku Bartoňové, zvládla koš s faulem opět Žaneta a byli jsme ve vedení. To ještě nebylo poslední Žanetino slovo. Další dobře zvládnutý průnik a další dva body (17:20). Pak domácím nevyšlo snížení průběžného stavu ani po čtyřech útočných doskocích a trest přinesla na svých rukách Patricia Gallasová (17:22), která se vůbec nerozmýšlela a z první čistě zavěsila. Pochopitelně následoval time out Hradce, aby se zabrzdilo mnohdy zbrklé zakončení. Pak se oba týmy rozstřílely. Hradec pálil z dlouhé vzdálenosti a skóre se posunulo na 21:26. Nečekanou odpověď trojkovým pokusem dala Kiki. Po míči získaném díky „rozskoku“ se se situací na útočné polovině nepárala Chloe a ještě dva kroky za trojkou dostala náš tým poprvé do dvouciferného vedení. V této části zápasu jsme hráli daleko uvolněněji než domácí, a protože nám vycházela střelba, neztráceli jsme míče, zaslouženě jsme vedli. Pak se přeci jen domácí vzpamatovali a také oni zahráli dobré kombinace, znamenající snížení náskoku na 33:34. Důležitý koš pak proměnila Krystal, když její obránkyně nechala trestuhodně ruku dole. Pak se mezi střelce zapsala i Kája Šotolová, kterou v pravém rohu našla dlouhá přihrávka z levé strany hřiště od Krystal a Kája bez náznaku rozhodování trojkou upravila na 35:40. Pak se sice do koše dostal míč vystřelený z perimetru od Matuškové, ale protože se po odrazu od obroučky dotkl kostky s časomírou, nebyl pochopitelně uznán.

 

Místo očekávaného náporu domácích, přišly na úvod druhého poločasu dvě chyby Hradce a pět bodů Krystal. Náskok se dostal opět na deset bodů. Ovsíková sice odpověděla pro Hradec typickou trojkou, ale přesná ruka Saši nadšení zmírnila. Hradec se dokázal po koši s faulem Březinové přiblížit na šest bodů, ale na všechny koše domácích jsme nacházeli poměrně brzo a snadno odpovědi. „Hradec byl postupem času stále nervóznější a za celou dobu na nás nedokázal nic vymyslet, neudělali žádnou změnu,“ komentoval průběh druhého poločasu Dan Kurucz. Dostavil se také náš dobrý obranný doskok a ve 26.minutě jsme vedli o 12 bodů (43:55). Mezi devíti a třinácti body se pohyboval rozdíl mezi oběma týmy až do konce třetí čtvrtiny. Škoda, že se nám poslední vyhození zpod koše nepovedlo a soupeř to potrestal nečekanou trojkou Rosenbaumové. Bylo to nepříjemné, ale desetibodový náskok nám stále nekazil náladu, naopak Hradec byl stále nervóznější.

 

Na úvod poslední čtvrtiny rozhodčí trochu pozdvihli Krystal, že na ni neodpískali faul a jak je Krystal vlastní, přetavila svou chvilkovou disharmonii mysli v obranný doskok a dva koše. Pak rozhodčí odpískali Saša čtvrtý faul, když vrazila ve cloně do Bartoňové. Ano, byl by to útočný faul, pokud by ji právě ve cloně nepostrčily ruce hradecké obránkyně Bura. Čas zápasu plynul a rozdíl ve skóre byl stále kolem deseti bodů. Dva útočné doskoky, zisk míče a další drobnosti v naší hře skládaly mozaiku možná nečekaného vzdoru našich hráček. Když šest minut před koncem upravila Kiki košem s faulem na 59:72, zdálo se být už skoro rozhodnuto. Zvlášť, když Tereza Kuthanova nesportovně faulovala Krystal a navíc to lavička nevhodně okomentovala. Dostali jsme se do šestnáctibodového vedení (61:77). To time outu odpověděla Březinová trojkou. Domácí museli zastavovat naše dlouhé útoky faulem, ale z čáry trestných hodů jsme stříleli dobře. Za stavu 67:79, tři a půl minuty před koncem se vyfaulovala Saša, ale Minarovičová neproměnila ani jednu šestku. Po dvou nesportovních faulech (po jednom na každé straně) se Hradec ještě dvě minuty před koncem zápasu přiblížil na rozdíl devíti bodů. Ale Kája Šotolové zatáhla definitivně za splachovalo zápasu trojkou z levého rohu.

 

Body: Březinová 24, Ovsíková 12, Bartoňová 8, Minarovičová 8, Kuthanová 7, Effangová 6, Rosenbaumová 5, Bura 4, Matušková 2 - Vaughn 27, Liskens 16, Wells 13, Chomnčuk 10, Šotolová 8, Dušková 8, Gallasová 4, střelba z pole: 75/28: 65/30, trojky: 26/7 : 12/5, TH: 15/13 : 24/21, doskoky: 41 : 43, fauly: 23 : 20, čtvrtiny: 15:13, 20:27, 20:25, 21:21.     


Foto: Luboš Lorinc

 
vloženo: 04.03.2018 11:01 / přečteno: 28758x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.