SOUPISKA JE KOMPLET

SOUPISKA JE KOMPLET

Nymburská soupiska týmu žen pro nejvyšší soutěž ŽBL čítá tucet hráček. Další volné místo již na seznamu není a trenér a manažér v jedné osobě Dan Kurucz již nikoho dalšího nehledá.

V předsezonním období došlo v podstatě k pěti výměnám. Je to sice méně než půlka týmu, ale v převážné většině odešly klíčové hráčky. Dá se tento proces nazvat radikální řez? 

Iva Peklová a Darina Mišurová

„Ve vrcholovém basketbale se to stává běžně, že každou sezonu přichází více nových hráčů,“ soudí v poklidu trenér Kurucz a přidává ještě jednu typickou vlastnost výběrů: „V ženském basketbale se k tomu ještě přidává založení rodiny, což se letos týká našich dvou hráček, Dariny Mišurové (34) a Ivy Peklové (30). Samozřejmě jim k tomuto kroku gratulujeme a držíme jim palce.“

 

Když odmyslíme tato dvě pozitivně „vynucená“ přerušení basketbalové dráhy, dochází jen k výměně cizinek, kdy Waltii a Jacintu pod košem nahrazují Judit a Egle. „Výměny zahraničních hráček jsou běžnou praxí. Naopak jsme znovu podepsali Tee Taylor za oboustranně příznivých podmínek a jsme za to rádi,“ dodal Daniel Kurucz.  

 
Naďa Salačová

Z českých hráček v Nymburce nepokračuje jedině Naďa Salačová. „Naďa měla pocit, že by měla hrát více minut a za lepší peníze. Minuty ale samozřejmě nemůžete předem slíbit bez toho, že by se o ně hráč popral,“ vysvětlil kouč, proč se neshodli na prodloužení smlouvy v Nymburce. „Waltia, Dari i Iva nám pochopitelně budou chybět, byly to hráčky základní rotace, ale takový je basketbal a šanci dostanou zase jiné hráčky. Vedle již jmenovaných se také těším na Jessicu Kuster a Lenku Bartákovou i Lenku Šípovou,“ vyjmenoval další nové hráčky trenér.

 

Asi se jen velice těžko se dá mluvit o tom, zda bude nový tým lepší než loňský, když příprava ještě ani nezačala. Pod košem bude chybět jen těžko bránitelná Waltiea Rolle a kariéru přerušila střelkyně Darina Mišurová. „Je to citelné oslabení základní týmové osy. Přesto jsem ale přesvědčen, že nově příchozí hráčky, které jsme pečlivě vybírali, zase přinesou možnost hrát trošku jiný basket. Především v obranné fázi, třeba při řešení pick-and-rollů anebo v rychlém protiútoku. Nový tým má nesporně velký potenciál,“ domnívá se trenér Kurucz.

 

Nejmenší kontinuita je v našem týmu pod košem, kde jsou všechny hráčky nové. Zdá se, že bude více práce s nácvikem spolupráce hráček na obvodu s podkošovými hráčkami. „Ano to samo sebou přinese v přípravě více času pro nácvik spolupráce "křídlo-pivot", aby si na svůj styl hry holky vzájemně zvykly. I proto myslím, že bude začátek sezony trochu složitější, ale určitě to zvládneme,“ zůstává náš kouč optimistou. Je potřeba si uvědomit, že všechny podkošové hráčky, které přicházejí (Kajdacsi, Šípová, Šikšniute – pozn.) jsou již zkušenými borkyněmi. „Na pozici čtyři počítáme také s našimi "Monikami" (Hamplovou a Verlíkovou – pozn.) jako taktickou variantou. A pochopitelně "čtyřku" může hrát i Jessica Kuster,“ doplnil Kurucz.  

 
Kateřina Hindráková navštívila zápasy o 3.místo s Trutnovem

Náš tým si ve finále vybral pět nových hráček, ale pochopitelně jednání se vedla i s dalšími hráčkami. Víme, že trenér Kurucz měl zájem o Editu Šujanovou nebo Kateřinu Hindrákovou. „Ano, měli jsme zájem o Editu, v jednání s ní jsme byli hodně daleko. Ve finále dala ale přednost Valosunu, který ji zřejmě nakonec nabídl vyšší odměnu.  Vzhledem k tomu, že Edita je z Brna, tak se vlastně vrací domů. Chápu to. Ale chtěl jsem ji mít tady. Naše rozpočtové podmínky to však nedovolily a vyhnat finance mimo naši realitu jsem nechtěl,“ řekl k podkošové hráčce trenér Kurucz. 

 

„S Katkou, která chtěla již od minulé sezony zkusit štěstí v zahraničí, jsme řešili případný přestup k nám, kdyby se do zahraničí nedostala. Katka  bude nastupovat za německého mistra Wasserburg, což ji velmi přeju a držím ji palce. Stejně jako Míše Stejskalové ve Španělsku. V hledáčku jsme měli ještě několik jiných cizinek, ale nakonec jsme se rozhodli právě pro Tee, Jessicu, Egle a Judit. Věřím, že jsme vybrali dobře,“ uzavřel trenér Daniel Kurucz. 

 

Aktuálně by měla děvčata plnit individuální plán přípravy. O tom, jak pečlivé byly, se trenér přesvědčí ve druhé polovině srpna. „Společnou přípravu zahájíme 17. srpna. Egle přiletí na konci srpna, ostatní cizinky v prvním týdnu v září,“ řekl k přípravě Daniel Kurucz.

  
 
 
vloženo: 30.07.2015 18:33 / přečteno: 30228x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.