BASKET NYMBURK A VOSY ZE SADSKÉ

BASKET NYMBURK A VOSY ZE SADSKÉ

Nymburský ženský tým Dana Kurucze vstupuje pro nadcházející sezonu do úzké spolupráce s baštou dívčího basketbalu polabského regionu sadskými Vosami, které vede ředitelka místní základní školy Blanka Žánová.

Spolupráce mezi Sadskou a Nymburkem není žádná supernova, která by vybuchla o letošních prázdninách. „Spolu s Michalem Fraňkem a Michalem Ježdíkem propagujeme basketbal různými společnými akcemi,“ začíná vyprávět Blanka Žánová. „Děti naší školy jezdily fandit na zápasy Nymburka v Praze i na Tyršáku, hráči Nymburka navštěvovali tréninky malých i větších hráček, hráči nejvyšší soutěže se účastnili naší školní akce „přijďte si to zkusit“ (viz obrázek níže), kdy na Den učitelů vyučovali v naší škole, hráči běhali společně s námi Maraton proti kouření. Mohla bych vyjmenovat mnoho dalších akcí, kdy jsme naše společné snažení propojovali tak, abychom u basketbalu udrželi co nejvíc chlapců i dívek,“ připomněla ředitelka školy namátkou několik společných akcí.
 Muži A týmu ve škole v Sadské

O spolupráci se v minulém odstavci hovořilo v minulém čase, ale více by se hodil anglický „present continuous“ (čas průběhový). „Po dohodě s Nymburkem otevíráme vždy smíšené přípravky a ti, kteří mají zájem, pokračují po několika letech v Nymburce. Příkladem je David Snop, který od malička vyrůstal v Sadské, hrál za Vosy smíšenou soutěž minižactva a později přešel do Nymburka, kde nastupuje pravidelně v nejvyšších soutěžích žáků. Byl i členem Středočeského výběru pro LODM 2015,“ přidala Blanka Žánová jeden k mnoha konkrétních příkladů kooperace v chlapecké složce.

 

V dívčích složkách by spolupráce mohla fungovat podobně, ale v žákovských kategoriích spíše obráceným směrem. „V Nymburce bychom chtěli budovat více ženské složky, v Sadské by se věnovali především žákovským a také dorosteneckým kategoriím,“ nastínil cestu Daniel Kurucz, trenér nymburského týmu ŽBL.

 
Blanka Žánová

V Sadské se ještě v minulé sezoně hrála 2.liga žen. „Po sestupu z II.ligy před dvěma roky jsme využili nabídku Slovanky, která ligu měla, aby naše hráčky přestoupily do Slovanky a hrály pod její hlavičkou, ale v Sadské,“ vysvětlila Žánová nedávnou historii a přidala ale jeden negativní trend, který aktivoval možnosti spolupráce s Nymburkem: „Na počátku spolupráce byl poměr hráček 1:1, bohužel časem se tento poměr změnil a hrály především hráčky Slovanky a naše buď seděly  nebo odcházely z týmu. Proto jsme se rozhodli spolupráci ukončit a zkusit hrát krajský přebor. Smyslem našeho snažení bylo, aby hrála co nejvíce děvčata ze Sadské a ne abychom podporovali hráčky pražského klubu, které u nás do budoucna stejně nezůstanou a nepomohou ani s výchovou nejmenších.“

 

„Námluvy“ Sadské a Nymburka v ženských složkách dostaly větší spád s příchodem Dana Kurucze do Nymburka. „Na konci sezony 2014/15 opustil náš klub jeden z trenérů a my jsme hledali náhradu. Došlo proto ke schůzce a domluvě na působení Jiřího Havrana u juniorek U19,“ vysvětlila Blanka Žánová, proč bude asistent Dana Kurucze vést v lize  juniorky ze Sadské. 


„Spolupráce je oboustranně výhodná. Po nečekaném odchodu bývalého trenéra dorostenek Sadské pana Devátého se díky započetí spolupráce s naším klubem podaří v Sadské zachovat dorostenecké ligy. To je pro místní klub velmi důležité. Naopak pro nás by to mohlo přinést ovoce v budoucnosti, kdyby se v Sadské podařilo někdy vychovat někoho do ŽBL. Cesta to ovšem není jednoduchá...," říká Dan Kurucz. 

Jiří Havran

„Na práci u děvčat U19 v Sadské se velmi těším. Budu moci zase po čase nést větší zodpovědnost za tým. Především chci děvčatům předat zkušenosti získané svojí prací u žen v ŽBL. Je to pro mě výzva tento tým mnohému ještě naučit, či zdokonalit jejich basketbalové znalosti a umění tak, aby se v budoucnu mohly bez problémů zapojit do týmu žen v Nymburce v nejvyšší soutěži,“ řekl Jiří Havran, pro kterého to není skok do neznáma. Již dříve dlouhá léta vedl dorostenecké týmy jak chlapců (Benešov U 19), tak dívek na Sokole Pražském a Sparty (mladší a starší dorost).

 

„Jirka Havran je skvělý basketbalový odborník a především úžasný a hodný člověk. Měl by udržet nastolený trend vysoké kvality tréninku a výsledků v dorostenecké lize. Navíc jeho zkušenost v ŽBL mu pomůže vytipovat vhodné adeptky k možnému budoucímu působení ve vyšších soutěžích,“ těší na spolupráci Blanka Žánová.


„Jirka samozřejmě zůstává mým asistentem v ŽBL, ale měl jsem velký zájem na tom, aby nejstarší dorosteneckou soutěž, kterou budeme v Sadské mít, vedl právě můj asistent u áčka a právě Jirka - aby tyhle dorostenky měly zkrátka kontinuitu s ženským áčkem, jak z hlediska basketbalové filozofie, tak z praktické stránky - podobné a navazující systémy hry," sdělil svůj záměr vyslat svého dlouholetého asistenta Jiřího Havrana do dorostenecké ligy kouč ženského A-týmu Dan Kurucz. „Znám jeho výbornou práci s mládeží z dob, kdy vedl extraligové dorostenky Sparty Praha a kdy jsme společně vedli reprezentační výběr kadetek (U16),“ dodává Dan.

 
Katka Kulíšková při tréninku v Nymburce

Trenér Jirka Havran v Sadské, ale také možnost těch nejlepších juniorek trénovat s nymburským áčkem je cesta, jak povzbudit chuť mladých hráček do tréninkové píle. Že nezůstalo jen u slov, dokazuje zapojení dorostenky Kačky Kulíškové (na snímku vpravo) do přípravy A-týmu, i společné soustředění juniorek U19 Sadské a nymburského áčka ve Starých Splavech příští týden. Do přípravy v Nymburce a startem ve druhé lize za B-tým Nymburka se ještě zapojí Karolína Žampová a Míša Mocová.

 

„Ano, je to tak, Kačka Kulíšková byla ve středu na tréninku áčka. Musím říct, že šlapala na 100%, měl jsem z ní radost. Pochopitelně rozdíl byl patrný, ale když bude tahle mladá hráčka makat naplno, není rozhodně bez šancí. Na trénink A-týmu ji určitě pozvu, jak jen to půjde," potvrdil náš kouč a dodal: „Ve Starých Splavech budu přítomen i na tréninky dorostenek. Chci holky osobně poznat, vidět jejich potenciál a vysvětlit jim svoje očekávání." 


„Těm nejlepším hráčkám se teď otevírají možnosti, které by v malém klubu neměly, na druhou stranu získá nymburský klub mládežnickou základnu, ve které bude časem třeba nacházet hráčky k doplnění vyšších soutěží,“ plánuje Blanka Žánová.  „Jedna hráčka ze sta dětí se dostane až do ŽBL, takže jednoduchým propočtem lze zjistit, že na základní pětku je potřeba mít nejméně pět set dětí,“ kalkuluje Daniel Kurucz a zároveň tím naznačuje, že spoluprací se sadskými Vosami budování bohaté konkurenceschopné členské základny zdaleka nekončí. „Do budoucna by Nymburk mohl mít extraligový tým U19, který by svoje podhoubí roztáhl v širším polabském regionu,“ myslí si Dan Kurucz.

 

„Nejedná se o klasické spojení dvou klubů, spíš koncepci vzájemné dlouhodobé spolupráce, která má za cíl přitáhnout k tak krásnému sportu, jakým je basketbal, co nejvíce těch nejmenších,“ shrnula závěrem Blanka Žánová.

 
vloženo: 20.08.2015 17:05 / přečteno: 35211x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.