REPREZENTACEMI PROTŘELÁ POSILA

REPREZENTACEMI PROTŘELÁ POSILA

První letní posilu, se kterou vás teď seznámíme, je bývalá rozehrávačka USK Praha – Lenka Bartáková.

Lenka přichází z mistrovského USK, kde má za sebou dvě sezony. Rok před tím hájila barvy VŠ Praha a ještě před tím čtyři roky startovala za hradecké Lvice Sokola Hradec Králové. První basketbalové krůčky učinila v rodném Sokolově.

 
Lenka Bartáková v dresu reprezentace

Na svých čtyřiadvacet si Lenka může do svého kariérního profilu dát několik zajímavých záznamů. S družstvem USK Praha získala euroligový titul v roce 2015, v roce 2012 se zúčastnila LOH v Londýně a ve dvou zápasech nastřílela 10 bodů, z toho dala 2 body reprezentantkám USA.

 

V dorosteneckém věku byla pravidelně členkou některého z reprezentačních výběrů. V roce 2009 startovala na mistrovství světa U19, v roce 2010 a 2011 hrála na ME U20 divize B. V roce 2007 byla členkou výběru do 16 let na ME divize A, kde skórovala průměrně 10,6 bodů na zápas.

 

V souhrnu všech svých reprezentačních startů v závěrečných turnajích od U16 po LOH nastřílela v průměru 5,6 bodů, doskočila 1,9 míčů a rozdala 1,5 asistencí.

 

V ŽBL nastupuje od sezony 2008/09 a má na svém kontě celkem 211 zápasů. V nich nastupovala průměrně na necelých dvacet minut. Zápasovým průměrem 5,5 bodů Lenka poskládá celkem 1162 nastřílených bodů. Na doskoku má zapsáno 410 míčů a v asistencích dosáhla na cifru 361. Jejím nejúspěšnějším rokem byla poslední sezona v Hradci, kdy nastřílela celkem 361 bodů a byla trenéry hojně vytěžovanou hráčkou, v průměru skoro 30 minut na zápas. Solidní čísla přinesla i její roční angažmá ve VŠ Praha (261 bodů, 28,5 min/zápas). V posledním roce na USK, kdy klub hrál jen polovinu zápasů, klesla Lence jak délka pobytu na palubovce, tak počet nastřílených bodů.

 

Proč si do týmu Lenku Bartákovou vybral trenér Kurucz?

Lenka Bartáková v dresu Sokola Hradec Králové

Lenka je nadějná, mladá, rychlá, bojovná a dobře přihrávající hráčka, která USK nedostávala tolik minut na palubovce. Myslím, že byla do USK vzata příliš brzy. Má zkušenosti z Euroligy i reprezentace. Měla by přinést klid do důležitých částí zápasů. Vedle Veroniky Bortelové může skvěle vyrůst a naučit se od ní triky a grify a myslím, že Vera jí to bude ráda předávat. Není to primárně taková střelkyně jako byla Darina Mišurová, na druhou stranu je výrazně vyšší a některé obranné činnosti se budou s ní provádět snáz. Ve clonách a následném přebrání bude Lenka tyhle situace schopná řešit. To je její velká přidaná hodnota. Protože je mladá, potřebuje hrát hodně minut a u nás je dostane.

 

Jen několik desítek minut před odletem na přípravné turnaje do Číny s univerziádním výběrem jsme Lenku ještě na letišti podrobili prvním krátkému rozhovoru pro náš web.

 

Lenko, proč jste se rozhodla pro angažmá v Nymburce?

V USK mi končila smlouva a klub opci nevyužil. Dostala jsem nabídku od Nymburka, která byla lákavá i díky Eurocupu, a proto jsem si ze všech nabídek zvolila právě Nymburk.

Hrálo nějakou roli, že Nymburk není daleko od Prahy?

Ano, hrálo. Studuji poslední rok magisterského studia na FTVS v Praze a chtěla jsem zůstat poblíž Prahy.

Co studujete?

Studuji tělovýchovu se specializací basketbal. Bude ze mě učitel tělocviku a budu mít trenérskou licenci.

Jaké osobní cíle máte před sebou v souvislosti s angažmá v Nymburce?

Věřím, že dokáži týmu pomoci v české lize i Eurocupu. Doufám, že budu mít na palubovce více minut, než jsem měla v USK a taky, že nasbírám nějaké zkušenosti z evropské scény.  Měla bych v Eurocupu za Nymburk dostat více příležitostí než v Eurolize za USK.

Byl Eurocup jeden z faktorů ovlivňujících vaše rozhodování o budoucím angažmá?

Je to spíše bonus, asi bych šla do Nymburka i tak. Pro mě je teď velice důležité dodělat školu a tedy mít možnost hrát blízko Prahy.

Na jaké pozici budete hrát?

Pan trenér mi říkal, že shání první rozehrávačku.

Trenér Kurucz počítá i s Veronikou Bortelovou, což by vám mohlo brát minuty. Nebudete Vás mrzet, když budete v Nymburce obě?

Vůbec by mě to nemrzelo, naopak, já bych byla ráda, kdyby tam zůstala. Veronika je na svůj věk stále skvělá hráčka a možnosti s ní trénovat a hrát by mi určitě přineslo spoustu dalších zkušeností. S trenérem Kuruczem jsme se bavili, že jedna z nás by mohla nastupovat i na dvojce.   

Vy sama preferujete jedničku nebo dvojku?

Já jsem celou dobu spíše hrála jedničku a ta by se mi asi líbila více. V USK pro mě bylo lepší jít na začátku na dvojku, zahřát se a po vystřídání Laiy (Palau) jsme přešla na jedničku. To mi docela vyhovovalo.

 
Děkujeme za rozhovor a přejeme příjemný let a pobyt v Číně.
 
vloženo: 21.06.2015 01:23 / přečteno: 30999x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.