ROZHODL ZLEPŠENÝ DOSKOK

ROZHODL ZLEPŠENÝ DOSKOK

Máme z sebou nejdelší cestu za ligovým utkáním. Cesta vlakem domů se však mohla nést v dobré náladě. Dokázali jsme totiž cizinkami prošpikovanou SBŠ Ostrava porazit zásluhou lepšího druhého poločasu 71:64.

„Ostrava překvapila nasazením a aktivitou pod košem. Nám chyběla Jacinta Monroe a nebylo lehké vybojovat doskoky,“ řekl po zápase trenér Daniel Kurucz a narážel tím především na první poločas, kdy Ostrava vyrvala pod naším košem celkem 13 míčů. Tak velký počet útočných doskoků zvyšuje nebezpečnost útoku. Domácí nás také počastovali v první čtvrtině celkem čtyřmi trojkami s osmi pokusů. Za prvních deset minut dali domácí zpoza perimetru více než polovinu všech svých bodů. Rychlejší nárůst bodů díky větší bodové hodnotě košů stál za neustálým mírným vedením domácích hráček po celou první čtvrtinu. Náskok se však domácím nepovedlo přenést do druhé čtvrtiny, protože Veronika Bortelová proměnila poslední náš útok střelou za tři body, když po obranném doskoku vyrazila do útoku. Zasekla před trojkovou čárou a s přehledem zavěsila v čase, který už nedával domácím čas na odplatu.



Ve druhé čtvrtině domácím hráčkám pramen trojkové střelby téměř vyschl, daly už jen jednu trojku. „Věřil jsem, že se přestanou trefovat a ono se tak stalo,“ potěšilo trenéra Kurucze. Stále se však nedařilo zastavit útočný doskok domácích. Co se však našim hráčkám povedlo, byly rychlé protiútoky především po zisku míče na obranné polovině. Tak se zrodil 34.bod, když míč vypíchla Bortelová a sama si došla pro snadné dva body a asi nejhezčí akce prvního poločasu přišla vzápětí. Veronika Rybová získala míč, potom ho ekvilibristicky zachránila před odskokem do zámezí, nahrála Monice Hamplová, která milimetrově přesnou přihrávkou našla v podkošovém prostoru Waltii Rolle a ta uklidila míč do koše. Na ukazateli se objevilo skóre 30:36 a trenér domácích si rychle vzal oddychový čas. V posledních třech minutách druhé čtvrtiny už mnoho bodů nepadlo a bodově nejchudší čtvrtina skončila naším jednobodovým vítězstvím 12:13, a protože i první desetiminutovka skončila stejně velkým rozdílem, vedli jsme v poločase o dva body.



V prvním poločase byl naším největším problémem obranný doskok. Přenechali jsme soupeřkám třináct míčů pod vlastním košem. Není divu, že Ostrava dala 7 bodů právě po útočném doskoku. „Čekal jsem, že domácí budou mít převahu pod košem, ale číslo třináct u útočných doskoků je vyšší, než jsem si připouštěl. O poločasové přestávce jsem nabádal své hráčky, aby se soustředily na vyboxování domácích pivotek mimo vymezené území. To se nám ve druhé půli opravdu povedlo a domácí měli jen dva útočné doskoky,“ doplnil trenér Kurucz.



Třetí čtvrtina byla z hlediska vývoje zápasu rozhodující. Dokázali jsme si v ní vybojovat až desetibodový náskok (25.minuta – 40:50). Zastavili jsme útočný doskok, když všech pět hráček bylo pod vlastním košem daleko zodpovědnějších. Dokázali jsme několikrát přejít do rychlého protiútoku a ve střední části jsme byli schopní přidat několik košů v řadě. Bohužel jsme se nevyvarovali nevynucených chyb. Ať už to byly kroky, které rozhodčí trochu přísněji hlídali u nás, nebo špatné přihrávky. „Neblbněte!!“ bylo slyšet zřetelně trenéra Kurucze, když se druhá nahrávka během půl minuty dostala za koncovou čáru. Čtyři minuty před koncem třetí čtvrtiny jsme vedli dosud nejvyšším rozdílem 11 bodů (42:53). Pak už ale do konce hracího období padl jen jeden koš na každé straně. Trojku dala Ostrava, jeden trestný hod my.



V poslední čtvrtině jsme výsledek kontrolovali, ale domácí to rozhodně nevzdávali. Neodradila je ani dvanáctibodová ztráta na začátku 35.minuty. Dokázali ještě zabrat a za tři minuty se přiblížili až na pět bodů. Ovšem zkušenost byla na naší straně. „Domácí se drželi a nešli setřást,“ poznamenal na adresu domácích hráček trenér Kurucz. Ostrava hrála hodně bojovně, domácí hráčky šly do všech soubojů na sto procent. Stínem však bylo zranění dvou hráček Hilliard a Morávkové, které se při návratu do obrany velice nepříjemně srazily hlavami. Především Američanka se po nekontrolovaném pádu silně udeřila hlavou o palubovku a za podpory člena realizačního týmu se nejistým krokem odebrala do šatny. Věříme, že to nebude nic vážného. Všichni přejeme rychlé uzdravení a návrat na palubovku.



„Byli jsme nakonec zodpovědnější v doskakování pod vlastním košem, do kterého se zapojovalo všech pět hráček. Sebrali jsme domácím druhou šanci a získali jsme několik rychlých protiútoků, které rozhodly,“ shrnul klíčové momenty zápasu trenér Kurucz.



V dnešním zápase zahrály výborně Veronika Bortelová (18 bodů, nejužitečnější hráčka Nymburka) a Darina Mišurová (12 bodů, 4 asistence) a naše převaha na rozehrávce byla především v rozhodujících momentech patrná. „To se dalo čekat, protože známe kvalitu našich rozehrávaček,“ řekl po utkání spokojený trenér Kurucz. Ovšem výborný výkon podala Iva Peklová, která zastupuje při absenci Jacintu Monroe. Iva je vynikající na doskoku, dokáže blokovat a získávat míče. To už v několika zápasech dokázala. Dnes přidala i devět bodů, což proti dobře tělesně stavěných hráčkám soupeře není jednoduché. Devět bodů je Ivino maximum v dresu Nymburka. Skvělé. Tradičně dobrý výkon odvedla Waltia Rolle, kterou domácí hráčky často zdvojovali a přesto stihla dát 16 bodů. Ve spolehlivém výkonu pokračuje Veronika Rybová a v obraně byla platná Monika Hamplová. 

 
vloženo: 01.03.2015 23:18 / přečteno: 30547x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.