PŘIJEDOU STRAKONICE

PŘIJEDOU STRAKONICE

ŽBL pokračuje letos posledním 11.kolem a los nám přihrál na loučení se starým rokem družstvo Sev-en Strakonice, které je zatím v lize na 8.místě a drží tak poslední postupovou pozici do play-off. 

Strakonice je bašta ženského basketbalu už dlouhou řádku let. Některé prameny uvádějí rok založení jako 1932 jiné 1934. Ať je to první nebo druhý rok, je to velice dlouhá historie. Větších úspěchů v tomto jihočeském městě motocyklů dosáhla družstva žen.

 
Vondřička

I když ve Strakonicích působila celá řada trenérů, jméno MVDr. Miroslav Vondřička je pojmem známým i ve světě. Od roku 1988 trénoval československou reprezentaci. V roce 1990 získal 4.místo na MS, kvalifikoval se na barcelonskou olympiádu 1992 a získal na ni 6.místo. Letos jednaosmdesátiletý Vondřička se na klubové úrovni staral o ženy a hlavně o různé dorostenecké a žákovské výběry Strakonic. Mnohokrát byl hostem populárních mládežnických turnajů na Rémě. „Pan Vondřička je jedním z nejlepších mládežnických trenérů, tvrďák, ale výborný chlap,“ doplnil o Vondřičkovi trenér Kurucz.

 

Ženy Strakonic patří mezi současnými týmy ŽBL k tradičním účastníkům. Celkem jednadvacet ligových sezon má na svém kontě tento klub. Více účastí má jen USK (59) a Valosun Brno (50) a stejně je na tom IMOS (21). Přibližují se Hradec Králové a Trutnov (19). V roce 1992 se Strakonice kvalifikovaly z národní ligy do celostátní nejvyšší soutěže. V posledním neúplném ročníku federativní ligy (1992) skončily Strakonice poslední desáté. V prvním ročníku samostatné české ligy se umístily také poslední, z důvodů rozšíření soutěže však v lize zůstaly. Až do roku 1997 se ženy Strakonic držely uprostřed ligové tabulky a nejvýše se dostaly ke čtvrtému místu (1997). V dalších třech letech bojovaly o udržení, stejně tak jako v letech 2005-2008. Největšího úspěchu dosáhly v sezoně 2010/11, kdy v souboji o třetí místo porazily Valosun. Bronzové byly ženy i v Českém poháru. V minulé sezoně skončily Strakonice na 10.místě, těsně nad baráží. 

 
Názory trenéra Kurucze před utkáním

Tým Strakonic je dobře složený a má i dobrého kouče, kterého znám už dlouhá léta. Věřím, že bude k vidění pěkný zápas. Strakonice hrají rychlý basket a dá se od nich očekávat dobrá střelba z perimetru. Na oba tyto herní styly mají vhodné hráčky, ať už je to Vrančić (#21) nebo Kastanek (#24). Také podkošová dvojice Šujanová a Berry (#14) bude svádět s našimi pivotkami urputné souboje. Našim úkolem bude dostat pivotky soupeře z vymezeného území. Prioritou bude také útočný doskok, jednak kvůli druhým šancím ale také proto, abychom se co nejvíce snažili zamezit rychlým protiútokům soupeře, k čemuž po útočných doskocích velice často dochází.

Strakonice mají užší kádr, a tak věřím, že při šíři naší lavičky budeme schopni udržet vysoké tempo hry po celý zápas. Vzhledem k postavení v tabulce bychom si neměli dovolit doma prohrávat.

Vrančić
 

Přičítáte bilanci Strakonic 4/5 úzké rotaci nebo smůle v některých zápasech?

Je to kombinace obojího. V prodloužení nakonec těsně prohráli v utkání s Hradcem Králové, kde jsme jim drželi palce, protože Hradec je náš přímý konkurent na vyšší umístění v ligové tabulce. V tomhle zápase měli určitě smůlu. Nižší rotace může s přibývajícími zápasy hrát negativní roli. Pokud by se zranila některá z klíčových hráček, může to mít fatální důsledky pro umístění týmu. Důležitost každého zápasu je umocněná ještě tím, že se nehraje nadstavbová část.


Nejvytíženější hráčkou je Kastanek. Máte na n i připravenou nějakou speciální obranu?

Kastanek se dostala do velkého laufu, je v dobré formě. Nebojí se zakončovat z rychlého protiútoku střelou za tři body hned po přechodu na útočnou polovinu. Pomohlo jí, že v některých zápasech nehrála Vrančić a ona to pak brala hodně na sebe. My na ní máme připravenou speciální obranu. Doufám, že hráčky budou plnit taktické pokyny při obraně jejich klíčové hráčky. Pokud se nám povede jí ubránit, dostane hra Strakonic velkou trhlinu.


Berry

Kastanek

 
vloženo: 19.12.2014 14:15 / přečteno: 30717x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.