ZA ZLATKU NA TRUTNOV

ZA ZLATKU NA TRUTNOV

Nymburk odehraje svůj první domácí zápas v Ženské Basketbalové Lize v sobotu od dvou hodin odpoledne. Souboj s Karou Trutnov slibuje vyrovnaný a pohledný souboj a to nejen díky aktérkám zápasu.

„Rádi bychom ukázali, že i ženský basketbal může zaujmout. Sice nebudou asi k vidění smečované koše, ale kvalitní individuální výkony i týmová spolupráce nechybí ani v našem provedení,“ zve na zápas Daniel Kurucz, hlavní trenér našich hráček. 

 

V jedenáctičlenné soupisce Kary Trutnov ční Američanka s českými kořeny Amber Dvorak. Narostla do více než dvou metrů a je nejvyšší hráčkou ŽBL. O tuto pivotku se zajímal i Nymburk, ale nakonec se rozhodl pro Waltii Rolle, která je jen o 3 cm menší. „Pro dvě tak vysoké hráčky by u nás asi nebylo uplatnění. Proto je Waltia u nás a Amer v Trutnově,“ vysvětlil Kurucz. (více o týmu soupeře najdete na konci článku)

 

Co před zápasem s Karou říkají oba trenéři?

Jozef Rešetár (trenér Trutnova)

Domácí tým oproti minulosti výrazně posílil pod košem i na rozehrávce, a proto očekávám vyrovnané utkání. Myslím, že zápas bude velice kvalitní a o vítězi budou rozhodovat detaily jak v obraně, tak v útoku. I když na naší straně máme výhodu nejvyšší hráčky ŽBL, bude pod košem rozhodovat úspěšnost doskoku celého družstva a tady má Nymburk výhodu čtyř vysokých hráček.

Daniel Kurucz (trenér Nymburka)

Utkání s Trutnovem pochopitelně chceme vyhrát a ukázat divákům, že vítězství nad Valosunem nebylo náhodné. Cesta k vítězství vede přes ovládnutí podkošového prostoru, kde soupeř má pivotku přes dva metry vysokou, my ale máme dvě podkošové hráčky těsně pod dvěma metry Jacintu Monroe a Waltieu Rolle. Je třeba také eliminovat rychlost soupeře a přihrávky. Pokud nejsou hráčky Trutnova dostatečně bráněny, dokáží posouvat míč velice rychle a tím si vytvářet otevřené střelecké pozice.

 

V týmu Nymburka jsou tři hráčky, které mají zkušenosti s hrou v tomto podkrkonošském klubu: Iva Peklová, Veronika Rybová a Anežka Skokanová. Pouze Iva Peklová zažila slovenského trenéra Jozefa Rešetára.

 

Ivo, jaký je trenér pan Rešetár?

Pan trenér bere všechno poctivě – trénink, příprava na trénink. Je to taková „stará“ škola a tím neříkám metody ale přístup. Myslím, že svoje řemeslo dělá dobře.

Jak bude Kara hrát?

Předpokládám, že svou hru budou zakládat na tvrdé obraně, na rychlém přechodu do protiútoku a budou hrát relativně jednoduchý basket. A jako každý tým se zaměří na naše slabiny?

Máme slabiny?

Tak jako každý tým, ale v prvním utkání proti Valosunu jsem jich moc neviděla. Vracely jsme se rychle do obrany, a tak soupeřky jen narážely na val z Wal (Walteia Rolle) a Džej (Jacinta Monroe), které nájezdy dobře blokovaly.

Jaký je Trutnov jako tým?

V Trutnově je to takový rodinný klub, kde se hraje hodně srdcem. Hráčky jsou připraveny bojovat za každý míč a ani trenér přípravu nepodcení. Holky mají dobré zázemí i z hlediska fanoušků, takže předpokládám, že přijedou i do Nymburka v sobotu.

S Trutnovem můžeme těsně bojovat o celkové umístění po základní skupině a velkou roli může hrát třeba i bodový rozdíl vzájemných zápasů. Budete i na tohle myslet?

Předně je potřeba vyhrát, ale je dobré mít i tuhle skutečnost na paměti po celé utkání a nepolevit ani za jasného poměru skóre.

 

Do roku 2011, před přestupem do DSK Karlín, hrála za Trutnov i rodačka z Lomnice nad Popelkou Veronika Rybová.   

Co očekáváte od utkání s Trutnovem?

Výhru!!

Co pro to musíte udělat?

V utkání proti Kaře musíme hrát stejně jako na začátku s Valosunem, tedy dobře bránit, vyvarovat se chyb a snažit se hrát na naše podkošové hráčky, kde máme oproti soupeřkám velkou výhodu.

Ale i Kara má velkou hráčku pod košem…

Myslím, že jednak my máme dvě a pak naše podkošové hráčky jsou lepší. To předvedla Wal už v zápase proti Brnu (zaznamenala double-double za 22 bodů a 11 doskoků – pozn.).

Kara vloni obsadila historicky nejhorší místo v ŽBL. Bude na tom letos Trutnov lépe?

V Trutnově byla vždycky super parta a nevím, proč jim minulá sezona nevyšla. S příchodem trenéra Rešetára se, pokud vím, vrátila do týmu pohoda, jaká tam vládla, když jsem v Trutnově hrála já.

Trenér mluvil o rychlé hře Trutnova, jsme dobře připravení?

Naše křídla jsou hodně rychlá a naše rozehrávačky jsou také jedny z nerychlejších v lize. Nebojím se toho, že bychom za nimi zaostávali.  

Pokud porovnáme první kolo – my vyhráli nad Valosunem, oni těšně prohráli s IMOSem – dá se předpokládat, že jsou na tom oba týmy přibližně stejně?

Ano, svědčí to o tom, že Trutnov je silný. Pro nás je velkou výhodou, že první zápas proti Kaře hrajeme doma, protože podpora domácího týmu v Trutnově je neskutečná. Já věřím, že i naši fanoušci přijdou na chuť naší hře a vybudujeme si podobné zázemí i v Nymburce.

 
Utkání začíná v sobotu 25.10.2014 v 14:00 a vstupně je lidové - 20,- Kč.  

 


Klub Kary Trutnov startuje v letošním roce v nejvyšší soutěži podvacáté. Poprvé do ligy vstoupil v sezoně 1995/96 a hned se umístil na třetím místě. Medaili stejné hodnoty pak klub získal ještě devětkrát a to v letech 1999, 2002, 2003 a 2005 až 2010. O stupínek výše a tedy stříbro si hráčky Trutnova pověsily na krk v sezoně 2003/04. V době stříbrné skončily ženy na druhém místě základní skupiny hned za bezkonkurenčním týmem Gambrinus Brno. Po nadstavbě si sice vyměnil Trutnov místo s USK Praha a do play-off šel ze třetího místa. Jenže na semifinále se ženy z Krakonošova kraje připravily dobře a postoupily po vítězství 3:0 na zápasy (73:53, 83:57, 84:59). Ve finále na Bobrovského tým nestačily, ale to v té době nebylo žádným překvapením.


Ve stříbrném týmu nastupovala mimo jiné Petra Kulichová a také Erika Dobrovičová, současná asistentka trenéra Rešetára, které v té sezoně nastřílela 418 bodů, což bylo třetí místo v absolutním nástřelu a sedmé v průměru.

Kara Trutnov, nebo také do roku 2005 jako Lokomotiva Trutnov, startovala v Českém poháru. Do finále se tým probojoval čtyřikrát a to v letech 2000 až 2002 a v roce 2006.


V roce 2010 a 2012 vyhrál Trutnov Středoevropskou ligu CEWL, kterou hraje i v letošním roce.


V minulé sezoně se trutnovský tým trochu trápil. V základní skupině skončila Kara až na osmém místě a to především díky  bídnému začátku. Po sedmi kolech měla na svém kontě pět proher, dokonce i doma s DSK Karlín. To byla poslední kapka do číše trpělivosti a vedení klubu „vyšplouchlo“ trenéra Kapitulčina a přivedlo současného kouče Jozefa Rešetára. Říznutí do týmu přineslo své ovoce. Tým ve skupině A2 vyhrál z deseti zápasů osm. To sice znamenalo první místo v A2, ale také čtvrtfinále proti Žabinám. Předpoklady se potvrdily a cesta vyřazovacími boji trvala jen tři zápasy a celkové sedmé místo bylo nejhorším umístěním v historii klubu

 
vloženo: 24.10.2014 09:35 / přečteno: 41713x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.