PŘÍPRAVA KONČÍ, LIGA SE BLÍŽÍ

PŘÍPRAVA KONČÍ, LIGA SE BLÍŽÍ

Přípravné období pro nymburské hráčky se pomalu blíží do finále, už za necelý týden se poprvé postaví k úvodnímu rozskoku v Brně na palubovce Valosunu. Jaké bylo přípravné období?

Předně bylo dlouhé, což je dáno účastí české reprezentace na MS v Turecku a posunutým začátkem soutěže. Hráčky se poprvé sešly v pondělí 18.srpna a od té doby trénovaly většinou šestkrát týdně vyjma sobot a nedělí. V pondělí byly tréninky dva, jinak v ostatní dny jeden. „Dlouhá příprava dává více šancí zapracovat na kondici, to jsme hodně dělali,“ našel bez dlouhého přemýšlení pozitivum trenér Daniel Kurucz. Kondiční příprava je parketou Ivana Šlehobra, který s týmem již delší dobu spolupracuje. „Velký pokrok ve fyzické kondici vidím u Aleny Huňkové nebo u Evy Horákové,“ chválil Kurucz.

 

Přípravné období není pochopitelně jen o fyzické přípravě, ve hře jsou také basketbalové dovednosti, ať individuální tak týmové. „Díky dostatečné dlouhé fázi před prvním zápasem ŽBL můžeme lépe propracovat herní systémy a můžeme jít hodně i do detailu. I z tohoto pohledu hodnotím uplynulé období dobře,“ přidal další pozitivní aspekt trenér Kurucz.

 

Kořením každé přípravné fáze jsou přípravné zápasy. „Zápasy jsou za odměnu,“ smál se Dan Kurucz. Své svěřenkyně odměnil celkem jedenáctkrát. Na úvod, kdy tým ještě nebyl zdaleka kompletní, odehrály ženy přípravný turnaj v Nové Pace za účasti týmů z nižších soutěží (AŠ Mladá Boleslav, Sokol Nová Paka, Slovanka Sadská), který jednoznačně vyhrály. „V zápasech proti týmům nižších soutěží se ukázalo, jak obrovský rozdíl je,“ konstatoval kouč. „Ve všech třech zápasech jsme jasně zvítězili. Výsledky pro nás nebyly podstatné, důležitější byl herní projev a odhalení nedostatků v naší hře,“ hodnotil asistent trenéra Jiří Havran.  

 

Další měření sil už bylo podstatně náročnější. Ženy se utkaly s reprezentací Mosambiku. „Mosambik byl v maximální přípravě a zkoušel poslední varianty pro MS, my jsme nebyli v plném složení.

Chyběly nám mimo jiné dvě zahraniční hráčky Rolle a Monroe,“ nastínil úroveň soupeře trenér Kurucz. V zápase však nebylo daleko k výhře, kdyby vyšla poslední střela, mohl být vítěz jiný. „Pocit ze hry byl lepší než výsledek, protože jsme striktně točili všechny hráčky bez ohledu na výsledek,“ potěšilo Dana Kurucze.

 

O pět dní později jsme se utkali s Karlovými Vary. Díky dopravním komplikacím ještě v Praze přijely ženy do lázeňského města 40 minut před utkáním a úvodní čtvrtinu byly naše hráčky ještě na cestě. Prohrávaly už o 12 bodů, ale postupem času dokázaly eliminovat rychlost domácích a v posledních minutách přetavily zápas ve vítězství. „Myslím, že takový průběh nám pomohl k získání sebevědomí o vlastních schopnostech,“ podíval se na průběh z jiného úhlu pohledu, než jsou jen body, zkušený lodivod Kurucz.

 

Jen po dvou dnech přišel na řadu jednodenní turnaj v Mladé Boleslavi. V prvním zápase si naše hráčky hravě poradily s BLC Spartou Praha a ve finále přesvědčivě porazily pořadatelky ze Slovanky MB. „Se Slovankou jsme měli opět vlažný začátek, asi si holky myslely si, že to přijde samo,“ nelíbilo se trenérovi. „Vytažená obrana ve třetí čtvrtině a exhibice na konci – to byl obraz druhého poločasu,“ doplnil k zápasu Jiří Havran.

 

Po čtrnáctidenní odmlce v přípravných zápasech se naše ženy a Slovanka MB utkaly ještě jednou. Tentokrát už do přípravy zasáhla Walteia Rolle a s 18 body a 23 doskoky ukázala, že bude pro tým posilou. Negativem zápasu byl opět pomalý rozjezd v zápase. „To by se nám mohlo v konfrontaci s nejlepšími českými týmy v ŽBL krutě nevyplatit,“ varoval trenér Kurucz.

 

Poslední tři zápasy už byly ostrou přípravou na ŽBL, protože soupeřkami byla právě družstva, která budou v této soutěži startovat. Ve středu byl na programu nejtěžší soupeř v přípravě IMOS Brno. Až do posledních vteřin zápasu bylo utkání vyrovnané, i když domácí svou sílu ukazovali. „Sehráli jsme velmi vyrovnané utkání a o lepší výsledek nás připravila velice špatná střelba v první a čtvrté části hry,“ shrnul zápas trenér Kurucz. V sobotu vyrazila Děvčata do Ostravy, kde je čekal nově poskládaný tým SBŠ. Tentokrát se našim hráčkám vstup do utkání povedl. Po první čtvrtině vedly o jedenáct a pak už každou čtvrtinu svoje vedení jen navyšovaly.

 

Poslední přátelský zápas obstaral souboj s Karlovými Vary. Ze dvou třetin vyrovnaný souboj, rozhodla závěrečná čtvrthodina, kdy nymburský válec zcela zadupal naděje Varů na přijatelný výsledek. „Ve třetí čtvrtině jsme přitlačili na pilu a ukázali, že když rotuje nejlepších sedm, osm hráček, tak soupeři nemají moc šancí proti nám hrát,“ uzavřel Dan Kurucz.  

 

Přípravné zápasy jsou minulostí. Za necelý týden čeká ženy první start v ŽBL proti silnému Valosunu Brno. „S přípravou jsem spokojený, byla vyvážená. Začali jsme týmy z nižších soutěží a postupně to gradovalo až do zápasu v Brně a s Karlovými Vary. Ukazuje se, že tento model je pro tým vhodný,“ shrnul trenér Kurucz. V posledním týdnu čeká na hráčky ve čtvrtek Český pohár v Olomouci, ostrý trénink v pátek, víkendové volno (kromě pendlů, kteří nastupují i za B-tým žen), v pondělí a úterý poslední vyladění především zónového presu a … pak hurá do Brna potrápit Valosun. 


Kompletní přehled výsledků zápasů najdete zde  

 
vloženo: 16.10.2014 10:45 / přečteno: 30343x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.