ČAJKY - TÝM S AMBICEMI

ČAJKY - TÝM S AMBICEMI

Družstvo Piešťanských Čajek nemá dlouhou historii, založen byl až v roce 2012, ale už je medailistou ze slovenské nejvyšší soutěže a také získal medaili ve Slovenském poháru. Svou kvalitu dokazuje i v letošním roce.

Tým vznikl sloučením dvou partnerských klubu z Piešťan a Starej Turé. Oba dva týmy se věnují výchově mládeže, a tak vznik extraligového týmu bylo logickým pokračováním snah obou klubů.


V prvním roce svého působení v slovenské extralize skončily Čajky na pátém místě a ve čtvrtfinále play-off prohrály s týmem Rücon Spišská Nová Ves 1:2 na zápasy. V minulé sezoně ukončily Čajky svou pouť základní částí extraligy na druhém místě a úspěšně prošly také prvním kolem vyřazovacích bojů. Ve čtvrtfinále porazily košický tým Cassovia. V semifinále však narazily na o mnoho zkušenější tým MBK Ružomberok, se kterým prohrály 1:3 na zápasy. V souboji o třetí místo uspěly stejným podílem proti Šamorínu. Ve Slovenském poháru v sezoně 2013/14 se v závěrečném turnaji nejprve utkaly Čajky s Bánskou Bystricou a zvítězily. Ve druhém kole dokázaly vysoko porazit i Ružomberok a ve finále podle očekávání podlehly euroligovým Andělům z Košic. I přes tuto prohru, dosáhly Čajky nejvýraznější úspěch ve své nedlouhé historii.


V letošním roce skončil tým z Piešťan v základní části opět na druhém místě, když prohrál pouze čtyřikrát s Good Angels Košice. V jednom zápase chybělo dokonce Čajkám k vítěztví jen 6 bodů. Ve vyřazovacích bojích už má piešťanský tým za sebou čtvrtfinále, ve kterém si poradil s Cassovia Košice 2:0 na zápasy a těší se teď na Ružomberok s semifinále extraligy.


Trenérem Piešťanských Čajok je Martin Pospíšil, v anketě Hviezdy roku se stal trenérem roku 2014. Kouč přišel v roce 2012 z Nitry, kde dovedl tým k bronzovému místu v extralize. Martin Pospíšil byl také asistentem trenérky Natálie Hejkové (USK Praha) na lavičce slovenského národního týmu na ME v Posku 2011.


Na soupisce Čajok jsou tři cizinky – dvě Češky a jedna Kanaďanka. V podpošovém prostoru působí Romana Stehlíková, trutnovská rodačka, která pět let oblékala dres Žabin, kde si pochopitelně zahrála Euroligu. Po jednom roce stráveném ve Spišské Nové Vsi, je aktuálně druhém rokem v Piešťanech. Druhou českou hráčkou je Kateřina Bartoňová, reprezentační rozehrávačka týmu pro Olympijské hry 2012 v Londýně. Od rodných Pardubic Kateřina prošla týmy jako Sokol Hradec Králové, ZVVZ USK Praha, španělský Cadi la Seu a nyní hraje druhým rokem v Piešťanoch. Kanaďanka Tamara Tatham je aktuálně druhou nejlepší střelkyní Slovenské extraligy. Kanadská reprezentantka se také zúčastnila OH v Londýně, kde s týmem Kanady obsadila 8.místo, a v roce 2014 na MS získala 5.místo. Ve své profesionální kariéře působila Tamara ve Finsku, Německu (Halle a Wasserburg). Ve všech svých působištích byla velice pilnou střelkyní. V roce 2012 získala ocenění jako Nejlepší hráčka Německa a Nejlepší obránce. Také ve slovenské extralize je v družstvu z Piešťan Tatham nejužitečnější hráčkou s 13,7 body na zápas a 6,9 doskoků na zápas. O jednu desetinu lepší střelkyní je česká hráčka Stehlíková, kterou její střelecká výkonnost řadí na třetí místo mezi neujužitečnějšími hráčkami. Před ní je slovenská veteránka ucia Krč-Turbová, která mezi Čajkami kraluje na doskoku (7,0 d/z) a k tomu přidává průměrně solidních 11,2 bodů na zápas.


S jakými cíli vstupuje trenér Martin Pospíšil do Final Four?

Především se chceme kvalitně připravit na semifinále s Albou Julia. Všechno musíme brát postupně. Rumunky disponují vysokou kvalitou a našim cílem je zaskočit je. Favoritem bude soupeř, ale musí to ukázat na hřišti a my uděláme maximum, abychom přes ně přešli do finále.


Je pro Čajky postup do Final Four splněním předsezonního cíle?

Ano, částečný cíl jsme splnili. Podařilo se nám postoupit přes Valosun Brno, který má svou kvalitu, což dokazuje v české lize. Final Four je pro nás velkou motivací a výzvou posunout se ještě výše a nezůstat jen při samotném postupu.


Kdy jste začali věřit, že postoupíte do Final Four?

Věřili jsme už před sezonou... Nedá se říct, kdy přesně nastal ten zlomový moment. Možná to bylo v domácím zápase s Brnem, ale každý zápas před tím i potom byl pro postup stejně důležitý.


Proč hrají Piešťanské Čajky také CEWL?
Především není pro nás dostatečné hrát jen slovenskou extraligu, protože celkový počet zápasu je nízký a kvalitních soubojů není mnoho. CEWL nabízí alternativu, jak se a mezinárodním poli konfrontovat s odlišnými herními styly. 

 
vloženo: 05.03.2015 13:30 / přečteno: 32429x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.