THRILLER V TRUTNOVĚ

THRILLER V TRUTNOVĚ

Utkání s Trutnovem o postup do Final Four CEWLu bylo vyvrcholením bojů v základní skupině. Ani solidní režisér thrillerů by nenatočil lepší film, než byl souboj domácího Trutnova a Nymburka. Konečný výsledek utkání, které se rozhodovalo prodloužení, 76:77 hovoří sám za sebe.

První polovina zápasu byla relativně poklidná. Nám se povedl začátek, vedli jsme 11:2 a pak ještě 13:5, když se po výborné orientaci ve vymezeném prostoru prosadila přes tři bránící hráčky Jacinta Monroe. Pak ale přišly dvě, tři ztráty, nesportovní faul Aleny Huňkové a soupeř za podpory celé haly dotáhl na 13:13 a tím skončila první čtvrtina. Při stejném počtu střel za pole, jsme měli lepší úspěšnost, ale neházeli jsme ani jeden trestný hod. Domácí však i přes naši výškovou převahu vyhráli doskok. Měli ale dvojnásobný počet ztrát.   

 
Waltia Rolle a Samantha Ostarello

Ani v průběhu druhé čtvrtiny trenér Kurucz tolik nestřídal a ponechal větší část základní pětky pohromadě. „Byla to trochu jiná taktika. Neprostřídal jsem celý tým, ale dal jsem více prostoru nejzkušenějším hráčkám. Takový systém vedl k získání náskoku, ale má to i stinnou stránku a to je nebezpeční větší únavy klíčových hráček,“ rozkryl kouč Kurucz, co ho vedlo k rozhodnutí méně střídat. Naplnila se první část jeho předpokladu a my jsme si získali až desetibodový náskok. „V celém prvním poločase jsme bránili domácí střelce velice těsně,“ dodal Kurucz. Za vybudováním náskoku stojí nejen kvalitní obrana, ale také zdravá střelecká drzost Veroniky Rybové, která se z trochu volné pozice nikdy nerozpakovala střílet a to velice přesně.

 

Úspěšnost střelby z pole ve druhé čtvrtině v podstatě zůstala u obou týmů stejná, my jsme však byli šestkrát na čáře trestného hodu (se 100% úspěšností). Dotáhli jsme také skoro počet doskočených míčů. V poločase měla mimo základní pětku odehráno nejvíce Anežka Skokanová, která příkladně bojovala. Domácím se i díky naší obraně moc nedařilo střelecky. Pazderová a Mann měly dohromady střelbu 17/2.

 

Třetí čtvrtina byla rozhodně nejbouřlivější a krátce po jejím začátku byla vyloučena po strkanici s Lenkou Pazderovou Jacinta Monroe. Celý incident se odehrál před naším košem, ale svůj počátek hledejme už minutu před tím pod košem Trutnova. Pazderová v obraně dost ostře bránila Monroe, několikrát jí rukou odstrčila a vzájemná nevraživosti rychle nabývala. Pod naším košem se ve hře Jacinta ohnala rukou a zasáhla Lenku. Opět dle rozhodčích nic, co by se mělo trestat, hra nebyla přerušena. Při další útoku Trutnova byla hra přerušena kvůli faulu Mišurové na Mann při střelbě. Po odpískání Pazderová přišla zezadu k Monroe a šťouchla jí do zad. V tu chvíli i u klidné Jancity vzplály emoce a Lenku odstrčila. Rozhodčí, který byl opravdu blízko, naznačil nejprve nesportovní faul a vzápětí diskvalifikující faul. Ovšem jen na jedné straně. Kdo první vyprovokoval mírnou šarvátku v přerušené hře je ze záznamu vidět  . Po právu měly hřiště opustit obě hráčky.

 

Pro nás se tímto vyloučením zřetězilo několik problémů. Jednak za stavu 23:32 házeli domácí čtyři trestné hody. Dva za faul na Mann a dva za Jacintin faul. Za druhé trenéru Kuruczovi chyběly centimetry Jacinty Monroe v boji o doskok, na blocích i střelba ze střední vzdálenosti. V neposlední řadě situace nahrávala domácím, kteří mohli druhou pivotku Waltii Rolle zdvojovat, protože pod košem druhá extrémně nebezpečná hráčka chyběla. „Po této situaci jsem musel hodně kombinovat a musel jsem poslat na hřiště méně rozhýbané hráčky,“ trápilo trenéra Kurucze. Od té chvíle naše křídla více odstupovala od domácích hráček s míčem, protože se obávala úniku bráněných hráček ke koši. „Když pod košem operují Wal a Džej, křídla se pak nebojí bránit natěsno, protože vědí, že za nimi jsou ještě dvě věže. Pokud ustoupí, Trutnovu hned pálí,“ znepokojovalo trenéra Kurucze.

Veronika Rybová 

Ještě chvíli jsme se drželi ve více než pětibodovém náskoku, ale trochu pokles koncentrace s několika ztrátami míče a rychlé protiútoky Trutnova přinesly nejprve vyrovnání skóre na 40:40. A když dala Ovsíková trojku, nevypadalo to s námi moc růžově. Ještěže se pod tíhou odpovědnosti nesesypala Veronika Rybová a z dalšího útoku proměnila svůj pokus z perimetru. Domácí pak dali i dva šťastné koše o desku a před poslední čtvrtinou vedli o bod.

 

Až do 36.minuty byl ve vedení Trutnov, ale maximálně o 4 body. Ovšem dva naše rychlé protiútoky přinesly vedení 59:58 a time out trenéra Rešetára. Peklová pak ještě precizními šestkami navýšila vedení na 61:58. Jenže domácí se necelou minutu před koncem dostali do vedení 65:63. Rolle 26,2 sekundy před koncem vyrovnala, následoval time out domácích. Mann z krkolomné pozice poslala Trutnov znovu do vedení. Time out 10,7 sekundy před koncem si vzal trenér Kurucz a naplánoval poslední akci. „Ryba to měla jumpnout za tři,“ odhalil poslední akci trenér. Nakonec to dopadlo jinak. Veronika z těžké pozice po nájezdu 6,4 sekundy před koncem vyrovnala. „Jsem rád, že se nakonec Ryba rozhodla pro jistější dvojku, na trojce by byla obsazená,“ uznal nakonec po utkání kouč. Po oddechovém čase domácích se nic nestalo. „V posledním time outu jsme chvíli diskutovali, zda faulovat, či nikoliv. Nakonec jsme se rozhodli ubránit čistě a jsem rád, že to tak vyšlo. Šestku by v domácím prostředí trefili a na další útok už by nebyl čas,“ radoval se trenér Kurucz.

 

Prodloužení začala Prokešové airballem a pod trutnovským košem se dvakrát prosadila Rolle. Domácí vyrovnali na 71:71 a Ostarello přidala další koš. Po našem vyrovnání jsme nechali Ovsíkovou v pravém rohu samotnou a ona se za tři nemýlila. Na druhé straně dvě šestky proměnila chladnokrevně Bortelová a Rolle z rychlého protiútoku zařídila vedení 77:76. V posledním útoku domácích Ostarello koš nedala, Veronika Rybová sklepla míč při doskoku na Darinu a vítězství bylo naše.

 

„Velice nepříjemný moment bylo i vyfaulování Ivy Peklové. Nastoupit na její místo musela Monika Hamplová nebo Monika Verlíková. Oba hráčky se své role zhostily dobře, i když proti podkošovým hráčkám, především Pazderové, jsou obě nižší. Nakonec ale obrana Verlíkové ukázala jednu výbornou konsekvenci. Monika, která hraje hodně zvenku, si vytáhla Pazderovou dál od koše a tím se uvolnil podkošový prostor pro Waltii. Nakonec to byla dobrá taktická varianta,“ smál se spokojený trenér Kurucz.

 
Anežka Skokanová„Kromě Waltie, Veroniky Bortelové a Rybové bych chtěl pochválit i Anežku Skokanovou, která odehrála 24 minut. Měla jen jednu ztrátu ale 3 zisky, byla hodně bojovná,“ pochválil individuálně trenér Kurucz. „Někdy říkám, že děvčata nedodržují taktické pokyny, dneska je plnila výborně. Obě koncovky jsme zvládli s přehledem,“ potěšilo ještě našeho trenéra.
 
vloženo: 19.02.2015 00:32 / přečteno: 30949x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.