VÍTĚZ BUDE PRVNÍ

VÍTĚZ BUDE PRVNÍ

Ve čtvrtek půjde v souboji Nymburka a italské Ragusy o první místo ve skupině a s tím související nasazení do dvojic ve vyřazovacích bojích, které následují po základní skupině.

Oba dva týmy jsou v tabulce děleném prvním místě s jedinou porážkou. Webové stránky posouvají Ragusu na první místo, protože jejich rozdíl ve skóre je o 18 bodů lepší než u Nymburka. Kdybychom vzali při rovnosti bodů vzájemný zápas, byli bychom na prvním místě my, protože jsme Ragusu v prvním zápase porazili 52:50, naopak jsme prohráli v Nantes o deset bodů 62:72. Z výše uvedeného je jasné, že kdo vyhraje je první bez ohledu na výši vítězství.

 

Mezi dvaatřiceti týmy je pět, které v pěti zápasech ještě neinkasovaly více než 300 bodů. Týmem s úplně nejlepší obranou je Ragusa s 247 body, to znamená, že soupeři ji v průměru nedali více než 50 bodů. Druhým je DSK Basketball Nymburk s průměrem 54,2 bodů na zápas.

 

Soupiska Italek je velice silná, i když trenér točí především šest, sedm hráček. Nejsou to však hráčky ledajaké Nicholls a N'dour jsou stříbrné z olympijských her, Vanloo startuje za Belgii a Consolini je členkou italské reprezentace.  K těmto čtyřem hráčkám je třeba počítat ještě Italky Gorini, Spreafico, Formica, které ve větší míře doplňují reprezentační kvartet.

 

Co dalšího prozradil trenér Daniel Kurucz o soupeři se dozvíte v rozhovoru s ním.

 

Je družstvo Ragusy něčím jiné než zbývající dva týmy naší skupiny?

Na rozdíl od jiných soupeřů ve skupině je Ragusa zvyklá hrát s pivoty a má oba pivoty vysoké. Tím se tak trochu podobá nám. Ragusa také skvěle brání a je velmi těžké ji dát koš. Na druhou stranu má i trochu menší počet nastřílených bodů než Nantes nebo Namur. Je to prostě parta tvrdých válečnic z jihu země. Ragusa teď hraje ve vynikající formě - vítězí jak v italské lize, tak v Eurocupu. V Nantes vyhrála o dvacet bodů!

 

Co je nejsilnější zbraní protivníka?

Výborná rozehrávka s dobrou střelou a síla pod košem! Navíc se v úvodu sezony moc nedařilo dalším hráčkám, ale teď se chytla Consolini a je v posledních zápasech nejlepší střelkyní Ragusy. A k tomu se již daří i pivotmance Formica, velké bojovnici na doskoku.

 

Budeme mít opět výraznou výškovou převahu pod košem?

Právě, že nikoliv. Levoruká senegalka se španělským pasem Ndour má 198 cm a  velmi silová Američanka se španělským pasem Nicholls má 193 cm. To dává průměr 195,5 cm, tedy stejně jako průměr dvou našich nejvyšších Sashi a Elly.  A Formica je stejně velká jako Taissia. K tomu Consolini má na křídle 186 cm a připomíná tak trochu Jess. Podle aktuální informace však soupeř přijel bez Nicholls, tak uvidíme, jak to s jejich herním stylem bude vypadat.

 

V minulém utkání nám dala N’dour tři trojky. Budete se na její hru více zaměřovat?   

Opravdu se jí proti nám za tři dařilo. Byla trochu taktika ji nechat na perimetru samotnou a věřit že nedá a krýt spíše její nájezd. Nakonec nám dala trojky tři, ale zase z nájezdů jen 5 košů, a my zápas vyhráli. Možná budeme trošku blíže, až bude stát na perimetru, ale taktika na ni se asi příliš měnit nebude.

 

V minulém zápase s Handicapem Brno jsme vyhráli i s 27 ztrátami. Jak by se toto číslo odrazilo na výsledku s Ragusou?

Kdybychom měli 27 ztrát s Ragusou, prohráli bychom o 20-25 bodů. Nebylo by co řešit.  Ragusa střílí velmi dobře trestné hody a s jistotou promění i rychlý protiútok. Prostě trestá chyby.  Jenže my tolik ztrát mít nebudeme, už jsme si je snad z Brnem vybrali na pět zápasů dopředu. (smích).

 

Postup mají oba týmy jistý. Jak velkou motivací snaha o výhru v zápase?

Vždycky chceš vyhrát, to je jasné, ať se ukáže, kdo je nejlepší! Z matematického hlediska jde i o nasazení v play-off - vítěz bere soupeře, který se umístil v jiné skupině na 2. místě a nikoliv na prvním. K tomu se začíná venku a rozhodující zápas se hraje doma. Přece jenom je rozdíl narazit třeba na Galatasaray Istanbul anebo na Keltern. Kromě basketbalových věcí jsou tu i další důležitosti. Na prvních místech ve skupinách se umístí hned tři turecké kluby a letět do Istanbulu (Galatasaray, Yakin Dogu), potažmo ještě potom do Ankary (Abdullah Gul Kayseri) by se nám v dnešní době zas tak moc nechtělo.

 

Oba dva týmy hrají dobře v obraně, odpovídal tomu i první zápas. Domníváte se, že se máme opět těšit na taktický souboj obran?

Ano. Myslím, že rozhodně ano. Budeme se vzájemně držet na uzdě. Proto může každý koš, každá nevynucená ztráta, každý zbytečný faul rozhodnout zápas. Bude to bitva. Ale férová bitva, žádné zákeřnosti, které máme možnost občas vidět v naší kotlině. Možná se mýlím a skončí to 90:90 (smích).

 

Blíží se konec roku, je to předposlední zápas. Jaký máte plány na to, aby naše hráčky nemyslely na Ježíška a plně se soustředily na zápas?

Soustředí se. Vědí, o co se hraje a do Turecka se jim z hlediska bezpečnosti opravdu moc nechce. Navíc z prvního místa to vypadá, že máme šanci jet hrát do Benátek, anebo třeba do Pecse, kde letos hrají „naše" Egle a Jess. Hned po zápase máme malé vánoční posezení a tak se na něj všichni těšíme. To ale až po zápase. Věřím, že si na své přijdou i diváci. Máme pro ně překvapení.

 
 
 
vloženo: 15.12.2016 06:20 / přečteno: 31590x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.