FIBA EUROCUP WOMEN

FIBA EUROCUP WOMEN

Na nymburské hráčky čeká premiérový formát Eurocupu, který podobně jako u mužů přidá do druhé části bojů týmy vypadnuvší z Euroligy. Podívejme se v následujícím článku na systém soutěže, soupeře i seznam účastníků.

Aktuálně jsou známy všechny přihlášené kluby i úprava formátu soutěže, která přihraje podobně jako u mužů do soutěže týmy z Euroligy. Budou to čtyři družstva, která se ve skupinách základní části ELW umístí na pátém a šestém místě. Družstva ELW na sedmém a osmém místě v pouti pohárovou Evropou končí. Podrobnější popis formátu ECW najdete níže. 

  

Co říká na nový formát soutěže náš trenér Daniel Kurucz: „Systém je určitě zajímavý, osm skupin po čtyřech týmech a následná kola play-off znamenají, že nymburští diváci uvidí nejméně tři opravdu výjimečně kvalitní zápasy s předními evropskými celky. První dva týmy z každé skupiny postupují - my jsme pro losování nasazeni ve třetím koši ze čtyř, což znamená, že postup ze skupiny by byl pro funkcionáře FIBA spíše překvapením. To, že se průběžně zapojí týmy z 5. a 6. místa Euroligy trochu připomíná fotbalovou Champions League a Evropskou ligu UEFA. Myslím si, že je to dobrý nápad a zajímavá konfrontace s nejbohatšími evropskými kluby. Samozřejmě to dělá již tak těžký Eurocup ještě těžším.“  

 

Eurocupové týmy jsou rozděleny do dvou regionálních konferencí, v oficiálních dokumentech ECW označených 1 a 2, my jsme si je podle světových stran rozdělili na západ a východ. Jejich seznam najdete na konci článku včetně umístění daného klubu v loňské domácí soutěži. Ve východní konferenci budou mít převahu ruské a turecké týmy. Každá země pošle do boje 5 družstev. Dva budou ze Švédska a po jednom ze Slovenska, Bulharska a Běloruska. Šestnáctým týmem bude buď lotyšský nebo rakouský tým. V konferenci, která nás zajímá více bude mít převahu Maďarsko se čtyřmi týmy, tři poskytne Francie. Tři týmy může mít i Česko, za předpokladu nepostupu Žabin do ELW. Dva týmy pošle Itálie a po jednom Německo, Belgie, Portugalsko a případně Španělsko (pokud v kvalifikaci o ELW uspějí Žabiny) a z kvalifikace o ECW postoupí buď nizozemský nebo švýcarský celek.

 

Na složení konferencí a možné soupeře jsme se ještě zeptali trenéra Daniela Kurucze.

Našel jste oblíbené týmy, které byste si přál do skupiny?

Určitě bych raději atraktivní týmy ze západní Evropy než z Ruska, Turecka nebo Izraele, už kvůli cestování a také kvůli současné bezpečnostní situaci… Ekonomicky nejvýhodněji by se jevila skupina s Žabinami, Miskolcem a švýcarským Fribourgem, kam se dá všude zajet automobily. Zajímavé a pro diváky i sponzory atraktivní by bylo dostat například francouzský Nantes Reze, německého mistra Wasserburg a italskou Neapol. Jenže to by byla pro nás asi opravdu těžká skupina. Ještě složitější by byla také jižanská skupina s Gironou (Španělsko), Uniao Sportiva (Portugalsko) a k tomu třeba PAEC Pecs (Maďarsko). Teoretická představa skupiny: Sparta&K Moskva, Besiktas Istanbul a např. TTT Riga je opravdu děsivá, ale vzhledem k tomu, že jsou to týmy z druhé konference, ani k ní dojít nemůže (úsměv). Nechme se překvapit při sobotním losování v Mnichově.

 

Žabiny by byly ekonomicky nejvýhodnější, přál byste si je do skupiny?

Ano, z hlediska ekonomiky by byly Žabiny ve skupině fajn, protože bychom jeli do Brna vlakem a nemuseli řešit ani ubytování. Na druhou stranu si Žabiny užijeme v lize nejméně dvakrát, ale třeba také sedmkrát, takže bych z hlediska atraktivity pro naše nymburské publikum raději volil zahraničního soupeře.

 

Kvalifikace

Základní skupinu bude hrát 32 týmů. Přihlásilo se ale 33 družstev a navíc o účast v Eurolize usiluje 17 týmů, kterých může být jen šestnáct. To si vynutilo kvalifikační předkolo v ELW. Hrát bude BK Žabiny Brno se španělským mistrem z Girony. Vítěz bude statovat v ELW a poražený bude nasazen do koše číslo 1 pro ECW. Kvalifikace se tedy nevyhne dvěma dvojicím z týmů pro Eurocup. V konferenci východ to bude TTT Riga (LAT) versus Flying Foxes Vídeň (AUT), v naší konferenci holandský Orange Blizzards a švýcarský vicemistr Elfic Fribourg Basket. Vítězové budou zařazeny do koše číslo čtyři. Kvalifikace se bude hrát systémem dvou zápasů a podle předběžného kalendáře v termínu 8. a 15.října 2015.

 

Našich žen, 45.týmu žebříčku evropských klubů, se tedy kvalifikace netýká. Což potěšilo trenéra Kurucze: „Oddechl jsem si hodně, protože vypadnout v kvalifikaci by mohlo znamenat i ztrátu některých hráček na českou ligu. K nasazení nám pomohl jednak úspěch v ŽBL (4.místo) a hlavně postup do Final Four Středoevropské ligy CEWL, jehož jste mohli být očitými svědky letos v dubnu v Nymburce.“  

 
Základní skupina

V základní skupině je na plánu 6 zápasů systémem doma – venku. První kolo otevře boje 29.října a další dvě jsou v plánu na 5. a 12.listopadu. Pak se soutěž na 14 dní přeruší z důvodů odehrání 1.části kvalifikace na ME 2017 v Praze a Hradci Králové (český tým nestartuje, jako pořadatel má účast zajištěnu – ostatní týmy včetně úřadujících mistrů hrát budou). Odvety jsou na programu 3., 10. a 17.prosince. Na konci kvalifikace bude stanoveno pořadí nejlepších šestnácti týmů základní skupiny.

 
Vyřazovací boje

Od druhého kola se budou další zápasy ECW hrát již systémem vyřazovacích bojů na dvě utkání, kde při rovnosti bodů rozhoduje bodové skóre. Začíná se na palubovce hůře umístěného týmu.

V prvním kole vyřazovacích zápasů se vytvoří dvojice týmů po základní části podle klíče 1-16, 2-15, … 8-9. Termíny 7./14.1.2016. Osm týmů ve druhém kole bude stejným způsobem zredukováno na čtyři s tím, že vítěz 1-16 hraje s vítězem 8-9, atd. Termíny zápasů jsou 28.1/4.2.2016 a po nich následuje druhé reprezentační okno a národní poháry.

 

Právě další třetí kolo (čtvrtfinále) přivede do systému ECW ke čtyřem družstvům z osmifinále další čtyři týmy z Euroligy. Nasazení do dvojic bude dáno losem. Zápasy čtvrtfinále se odehrají 8./11.března 2016. Do semifinále postoupí vítězové čtvrtfinále a o postup do finále si zahrají opět ve dvou zápasech v jednom týdnu (22./25.3.2016). Finále je na programu těsně před dubnovým Final Four Euroligy a to v termínu 6./13.4.2016.

 

za pomlčkou najdete jejich umístění v minulém ročníku domácí ligy

Východní konference
Koš 1

Sparta&K Moscow Region (RUS) – 4.místo

WBC Dynamo Moscow (RUS)  - 5.místo

Istanbul Üniversitesi  (TUR) – 4.místo

Chevakata Vologda (RUS) – 6.místo

 
Koš 2

Besiktas Istanbul (TUR) – 6.místo

Dunav 8806 Ruse (BUL) - mistr

Udominate (SWE) - mistr

Tsmoki-Minsk (BLR) - mistr

 
Koš 3

Ordu Sportif Faaliyetler AS (TUR) – 7.místo

WBC Jenisej Krasnojarsk Territory  (RUS) – 7.místo

NP SC Energia (RUS) – 8.místo

Adana ASKI (TUR) – 5.místo

 
Koš 4

Edirne Belediye Edirnespor  (TUR) – 8.místo

Piešťanské Čajky (SVK) - vicemistr

Lulea BBK (SWE) - vicemistr

Vítěz kvalifikace: TTT Riga (LAT) – mistr  vs. Flying Foxes Vídeň (AUT) – mistr

 
Západní konference
Koš 1

Poražený z kvalifikace EL - BK Žabiny Brno (CZE) 6.místo – Spar Citylift Girona (ESP) - mistr

Uni Györ (HUN) – 4.místo - poražený semifinalista

Nantes Reze Basket (FRA) – 8.místo

Basket Landes (FRA) – 4.místo

 
Koš 2

PEAC Pecs (HUN) – 2.místo - poražený semifinalista

TSV 1880 Wasserburg (GER) - mistr

Belfius Namur Capitale (BEL) - vicemistr

Aluinvent DVTK Miskolc (HUN) - vicemistr

 
Koš 3

Basketball Nymburk (CZE) – 4.místo

PINKK Pecsi 424 (HUN) – 5.místo

Union Angers  (FRA) – 5.místo

Valosun KP Brno (CZE) – 5.místo

 
Koš 4

Umana Reyer Venezia (ITA) – 4.místo poražený semifinalista

Dike Basket Napoli  (ITA) – 6.místo ale poražený semifinalista

Clube Uniao Sportiva (POR) - mistr

Vítěz kvalifikace - Orange Blizzards (NED) vs. Elfic Fribourg Basket (SUI) - vicemistr

 
vloženo: 02.07.2015 23:38 / přečteno: 35431x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.