MÁME MEČBOL

MÁME MEČBOL

V Hradci jsme učinili důležitý krok k rychlému ukončení série o bronzové medaile. Po vítězství 79:61 už nám zbývá zvítězit v jednom utkání a po bronzu z Českého poháru si na krk pověsíme bronzové medaile i ze ŽBL.

Hradecké Lvice postrádaly kromě Březinové ještě dvě rozehrávačky Bartoňovou a Matuškovou. Obě sklátila nemoc, a tak se na palubovku dostala Katka Zavázalová, která v minulém utkání v Nymburce nehrála a do role středního rozehrávače se posunula Kristýna Minarovičová. „Myslím, že to pro Hradec nebylo tak velké oslabení, jak se mohlo na první pohled zdát. Jednak Zavázalová zahrála dobře a za druhé Minarovičová měla oproti Chloe výškovou výhodu,“ zamyslel se po utkání nad marodkou soupeře trenér Dan Kurucz. „Jejich absence nebyla tou hlavní příčinou, protože hráčky, které je v sestavě nahradily, svoji úlohu zvládly dobře,“ vyjádřila se stejně i trenérka Hradce Romana Ptáčková.

 

Situaci prořídlé sestavy naše hráčky nebraly na lehkou váhu. Určitě si mnohé vzpomněly na minulý zápas v Hradci, kdy jsme my nastoupili v osmi, a přesto jsme o deset vyhráli. Do zápasu jsme vstoupili koncentrovaně v obraně a vytvořili tak na domácí hráčky tlak. Ty tak musely zvládnout jednak tlak psychický ze zápasu. Věděly, že pokud chtějí mít naději na medaili, musí náš páteční direkt vrátit. Také byly pod fyzickým tlakem naší obrany. „Příčina porážky byla dnes jasná. Měli jsme velice špatnou úspěšnost střelby. S takovou střelbou bychom nevyhráli ani se slabšími soupeři natož s Nymburkem,“ musela uznat Ptáčková.

 

Její slova o (ne)úspěšnosti střelby potvrdily i statistiky. Za první poločas se Hradec dokázal zvednout jen 22% úspěšnosti z pole. To znamená, že úspěšná byla skoro každá pátá střela. Nejnepovedenějším obdobím pro Hradec bylo prvních 15 minut zápasu, kdy domácí dali jsme 12 bodů a museli překousnout dvacetibodové manko. Vzhledem k průběhu prvního zápasu série, kdy nejvíce škodily naše pivotky, se obrana více zaměřovala na Sašu i Kiki. Ovšem z toho těžily naše hráčky na perimetru, které měly více prostoru a také dostávaly přihrávky ke skórování.

 

„Hradec jsme porazili hradeckou zbraní – střelbou trojek. Přesně nevím, kolik jsme jich dali, ale bylo jich hodně,“ řekl bezprostředně po utkání trenér Kurucz. Po třech a půl minutách trefila Alena Huňková svou první střelou z perimetru koš a jak to u Ály bývá, dostala chuť pokus zopakovat. Hned z druhého útoku druhou trojkou navýšila už náš náskok na deset bodů. Do konce utkání proměnila nakonec Alena z deseti pokusů šest trojek a získala titul střeleckého lídra zápasu.

 

Ovšem Ála nebyla osamocená. Další trojky dala Kiki, Karel (Karolina Šotolová), Baky, Eli a Chloe, všechny po jedné. Dohromady jsme na 11 trojek spotřebovali jen 22 pokusů. Domácí na čtyři vypálili osmnáctkrát.   

 

Domácí obrana by potřebovala naklonovat. „Když nás nenechali volně střílet za tři body, zase byly volné naše pivotky,“ doplnil náš kouč. Například Kiki Linskens, autorku 16 bodů a šesti doskoků, vybral „computer“ jako nejužitečnější hráčku po sečtení všech pozitiv a negativ. Nejvíce +/- bodů ve statistice získala Chloe Wells (+29).

 

Jak už jsme naznačili v úvodu, Hradec mnoho šancí myslet na ucházející výsledek nedostal. Ve vedení byl jen krátce na začátku a po necelých dvou minutách, kdy jsme se trochu prali se ztrátami. V dalším průběhu bylo ztracených míčů méně, Ála poslala dva pozdravy z dálek a po uplynutí čtyř minut prohrávali domácí o deset. S tím jsme se nespokojili a ještě v prvních pěti minutách druhé čtvrtiny jsme náskok vyhnali na maximum 21 bodů. Kromě perimetrové střelby, rozhodovaly rychlé protiútoky po ztrátách soupeře a střelecká marnost domácích. Teprve posledních pět minut prvního poločasu byly domácí hráčky konkurenceschopné.

 

Třetí čtvrtinu táhla hradecký tým za zlepšeným výkonem Ovsíková, která se během prvních pár minut dokázala prosadit celkem čtyřikrát a svým třináctým bodem v utkání snižovala na 38:52. Což o to, propad se zastavil, ale manko dolů také nešlo. Vyrovnané bylo i konečné skóre třetí čtvrtiny.

 

Do poslední části hry šly Lvice se 14bodovou ztrátou. Naděje na obrat zhasly hned v první minutě, kdy jsme dali dva rychlé koše. Hradecký tým poté bojoval, ale vždy když se prosadil, tak jsme dokázali rychle odpovědět. Za zmínku stojí dva slepené koše Zavázalové a poté hned Kuthanové, která snižovala na 61:74, ale to už bylo příliš pozdě. Poslední koš v utkání střelila symbolicky za tři body naše kapitánka, která svoji šestou trojkou uzavřela bodový účet utkání na 61:79.

 

Body: Ovsíková 15, Kuthanová 11, Zavázalová 9, Minarovičová a Bura 7, Effangová a Rosenbaumová 6 - Huňková 19, Linskens 16, Wells 11, Vaughn 10, Mircová 9, Chomenčuk 6, Bakajsová 5, Šotolová 3, střelba za 2 body: 53/19 : 39/19, trojky: 18/4 : 22/11, TH: 12/11 : 9/8, doskoky: 38 : 41, fauly: 16:16, ztráty: 9:16, čtvrtiny: 11:20, 17:24, 16:14, 17:21

 
vloženo: 25.04.2018 06:04 / přečteno: 25256x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.