SMRŠŤ PŘÍPRAVNÝCH DUELŮ

SMRŠŤ PŘÍPRAVNÝCH DUELŮ

Nymburské hráčky čeká v následujících dnech smršť přípravných zápasů. Kromě českých soupeřek, se kterými se pak utkají v Bonver ŽBL, odcestuje již kompletní tým na turnaj do polské Wroclawi.

První utkání je v plánu už zítra, v první školní den na Královce proti VŠ Praha, odveta přivede Vysokoškolačky do Nymburka ve čtvrtek 3.9. od 15:30. Hned o den později změří Nymburk síly se Slovankou (15:00) a v pondělí přijede boleslavský soupeř ještě jednou (17:00). Do všech těchto utkání nastoupí tým bez tří hráček Kuster, Kajdacsi a Taylor. Ty přijedou až za týden v pondělí 7.září.

 

První zápas v kompletním složení by měl nymburský divák vidět 9.září, kdy přijede do Nymburka ostravský tým. Pak čekají na hráčky dva zápasy na turnaji v Polsku, patnáctého souboj s Hradcem a za necelý týden poté první ligové utkání proti Karlovým Varům.

 

Před startem přípravných zápasů jsme se trenéra Daniela Kurucze zeptali na pár otázek.

 

Většina trenérů říká, že mu v přípravných zápasech o výsledky moc nejde. Je vůbec možné, aby někdo nechtěl zvítězit?

Těžko říct, nemůžu mluvit za jiné trenéry, ale za náš tým říkám, že chceme vítězit v každém zápase. Pochopitelně si v přípravě potřebuji vyzkoušet různé taktické varianty, různé sestavy a hráčky dostanou každá přibližně stejně minut.  Tyhle zkoušky je potřeba v přípravě provést, a to i za cenu, že se zápas nevyhrajeme. Alespoň se pozná, co na toho kterého soupeře hrát nebudeme (úsměv).

 

Jak se v přípravných zápasech projevuje, že nejde o výsledek?

Ono o výsledek vždycky tak trochu jde, ale nestavím ho na nejvyšší příčku hodnocení zápasu…  V přípravných utkáních hrají vždycky všechny hráčky.  V některých fázích utkání se hraje zónová obrana, i když zrovna není moc účinná. Jindy stáhnu jednoho podkošového hráče, aby se holky naučily, jak hrát, když se pak v sezoně klíčový pivot vyfauluje. A podobně by se daly jmenovat další taktické varianty.

 

Při jakém poměru výhra : prohra  budete ještě spokojený, a kdy se začnete zabývat nad tím, zda není něco v nepořádku?

Z osmi přípravných zápasů chceme vyhrát osm. (úsměv)… Ne, teď vážně. Bude mě zajímat především předváděná hra, souhra týmu i individuální výkony jednotlivkyň. Rádi bychom vyhráli všechny domácí zápasy (VŠ, 2x Slovanka a Ostrava), abychom vytvořili z Tyršáku nedobytnou tvrz. Zápas s Hradcem venku (15.9.) bude určitě těžký, zápas na VŠ (1.9.) zase náš první a v ještě neúplné sestavě. Sílu polských týmů na turnaji ve Wroclawi neumím přesně odhadnout, ale určitě to budou kvalitní týmy.

 

Jak trenér nachází rovnováhu si vyzkoušet nějaké nové nečekané akce, které mají v sezoně přinést překvapení, aby přesto neprozradil soupeři nic ze své kuchyně?

Tak to je otázka, kterou řeším každou přípravu už přes dvacet let (smích). Akce hrajeme, ale nemluvíme o nich.. a hrajeme je malinko jinak.. Víc neprozradím...

 

Preferujete v přípravných zápasech spíše těžké soupeře, které sice prověří kvalitu týmu, ale možné prohry nemusí blahodárně působit na psychiku týmu nebo spíše snadné soupeře?

Mám rád takové vlny. Ideálně nejprve lehčí soupeři, potom těžší a nakonec zase lehčí.  Ale vzhledem k tomu, že rozdíl mezi ŽBL a ostatními soutěžemi je opravdu velký, nemám zas tak široký výběr, s kým a kdy hrát. Je také podstatné, jaké je rozlosování prvních kol ligy. My letos nebudeme mít prakticky žádného slabšího soupeře - loni jsme např. začínali turnajem v Nové Pace, kde jsme byli jediným ligovým týmem. Nic takového "na zahřátí" letos neabsolvujeme, příprava je kratší, avšak o to intenzivnější. Během 15 dnů odehrajeme 8 zápasů s týmy ŽBL anebo polské ligy.

 

Které hráčky, kromě základního kádru, budete chtít do přípravných zápasů zapojit?

Kromě základní dvanáctky (podle čísel: Skokanová, Hamplová, Kuster, Rybová, Kajdacsi, Bartáková, Egle, Bortelová, Šípová, Huňková, Verlíková a Taylor) zapojím určitě Alenu Klokočníkovou (hostování z Jablonce) a také vyzkoušíme děvčata, co k nám přišla ze Sadské a na soustředění předváděla slušné výkony - Káju Žampovou, Míšu Mocovou a možná i Kačku Kulíškovou, pokud se jí uzdraví koleno. Tyhle hráčky budou hrát za B-tým druhou ligu (Kulíšková i dorost U19), ale já je chci bedlivě sledovat, zda budou moci do ŽBL nakouknou už letos.

 

Lze vůbec trénovat souhra týmu, když budou chybět 3 hráčky, se kterými se asi počítá do základní sestavy?

Ano, rozhodně. Když bude celý tým znát naše systémy perfektně, nové hráčky se to po příjezdu snadněji naučí. Navíc Tee Taylor tady hrála loni a Kuster a Kajdacsi mají dost zkušeností na to, aby hru týmu během 10 dnů navnímaly a pochopily. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se s námi připravovali třeba již měsíc, ale letos to nebylo technicky ani finančně možné. Takže to budeme muset zvládnout takto.

 

Na který zápas se nejvíce těšíte?

Těším se na turnaj do Polska - neznámí soupeři, jiný styl hry. Budeme mít větší možnost si všechno zkoušet naplno. Navíc tým bude pospolu celé dva dny, holky si na sebe zvyknou i mimo kurt, což určitě povede k utužení party a zapadnutí nových hráček do týmu. Tam už budeme kompletní!

 
vloženo: 31.08.2015 16:21 / přečteno: 30220x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.