PRVNÍ DEN STOPROCENTNĚ

PRVNÍ DEN STOPROCENTNĚ

V sobotu jsme v Trutnově odehráli první den turnaje o Pohár města a v obou zápasech proti Ružomberku i Sokolu Hradec Králové jsme vyhráli.

Utkání proti přednímu slovenskému týmu, který bude letos hrát EuroCup, jsme nezačali ideálně. Ale protože ani Ružomberok se nemohl střelecky chytit, byl stav v 5.minutě stále teprve 3:6. Po našem time outu se poprvé prosadila Krystal Vaughn, ovšem do vedení nás dostala až střela Petry Bakajsové o dvě minuty později. Pak se do listiny střelců zapisovaly postupně další hráčky a průběžné vedení jsme dotáhli až na 17:10 do konce čtvrtiny. Do dvouciferného vedení jsme se dostali po třech minutách druhé čtvrtiny, když za dva body skórovala nová posila Žaneta Dušková (23:12). Po time outu trenéra Ružomberoku se jeho svěřenkyně prezentovaly košem s faulem, ale do konce poločasu jsme si stále drželi náskok kolem deseti bodů. „V úvodu jsme zápas utrhli dobrým nasazením v obraně. Potěšila mě svým výkonem Monika Hamplová, která se opět vrátila do sestavy,“ poznamenal k prvnímu poločasu trenér Kurucz.

 

Na počátku třetí čtvrtiny jsme zcela ovládli dění na palubovce. Období začala trojkou Tarasová a pak jsme dalších šest minut přikládali mocně pod kotel. Rozdíl se zastavil až na 23 bodech (52:29). „Dobře jsme četli útok soupeře, ucpali jsme vnitřní prostor a Ružomberok se netrefoval z dálky,“ popsal tento úsek zápasu trenér Kurucz. Pak ale trenér vystřídal rychle tři hráčky za sebou. „Je to přípravný zápas, a je třeba vyzkoušet různé sestavy,“ podotkl k střídání Dan Kurucz. Slovy středověkého lékařství, trochu svému týmu „pustil žílou.“ Ružomberok se vzpamatoval a rychle dotahoval. „Dostal jsme zpětnou vazbu, že taková sestava zatím zcela ideálně nefunguje,“ dodal Kurucz. Soupeř do konce 30.minuty snížil ztrátu z 23 na 11 bodů.

 

V poslední čtvrtině se soupeř nejprve přiblížil na 7 bodů. Toto nebezpečí odmítla čtyřmi body v řadě Linskens, ale Ružomberok se minutu a 11 sekund před koncem přiblížil na šest bodů. O dalších deset sekund později Tarasová trojkou definitivně uklidnila své spoluhráčky a nápor odrazila.

 

Body: Diawakana a Bartánusová 14, Brown 10, Campbell 8, Yatskovets 7, Jánoščíková 4, Moravčíková 2 - Vaughn 17, Chomenčuk 10, Linskens 9, Tarasava 8, Hamplová 7, Mircová 6, Gallasová 4, Huňková 3, Dušková a Bakajsová 2, z pole: 57/23:57/26, z toho trojky: 10/3: 13/4, TH: 13/10:17/12, doskoky: 25:23, fauly: 20:17, čtvrtiny: 10:17, 15:20, 16:15, 18:16

 


Druhý zápas proti Sokolu Hradec Králové měl jiný průběh než první utkání proti Ružomberku. Tentokrát byl první poločas vyrovnaný a dokonce skončil remízou 36:36. Druhý poločas jsme vyhráli 47:33. „Ve druhé půli jsme zlepšili útočný doskok. Jednak jsme tím získali nějakou druhou šanci a hlavně jsme zamezili Hradci zakládat rychlé protiútoky, kterými nás dusil v prvním poločase,“ naznačil hlavní důvod obratu trenér Kurucz.

 

Zápas začal dvěma trojkami, po jedné na každé straně, a po třech minutách byl průběžný stav 11:3. Sokol v následujícím průběhu přidal další dvě trojky a dotáhl se až na rozdíl jednoho bodu. To však nebyla jediná nepříznivá zpráva první čtvrtiny. Tou daleko horší bylo zranění Elišky Mircové, která při doskoku špatně šlápla, a zápas pro ni skončil. Následné vyšetření v nemocnici alespoň neprokázalo žádnou zlomeninu, ale i tak to vypadá na čtrnáct dní bez basketbalu.

 

Na začátku druhé čtvrtiny se Hradec dostal do vedení. Byl to však hodně kuriózní koš. Co se stalo popisuje trenér Kurucz: „Přicházeli jsme na hřiště a ještě než jsme byli připraveni na hru, rozhodčí Hrůša podal míč soupeři a začalo se hrát. Jinak než košem nemohl útok pět na nula nemohl skončit. To jsem ještě nikdy neviděl. Považuji to za nefér jednání i jako neúctu k hráčům a trenérům.“ Obsluha technického zápisu ani nestačila spustit čas, takže tento koš, kterým se Hradec ujal vedení, přišel 0 sekund od zahájení čtvrtiny. V tomto hracím období se Hradec držel ve vedení, maximálně však o čtyři body. Díky našim nejlepším hráčkách zápasu Vaughn a Tarasové jsme nakonec vyrovnali.

 

V prvních třech minutách druhého poločasu jsme skórovali jen my. Pět bodů dala Chomenčuk a dva Vaughn, což přimělo trenérku Ptáčkovou k time outu. Nový impulz pro tým přinesl čtyři body Hradce. Pak ale Alena Huňková a Kyara Linskens dostaly svůj tým do desetibodového vedení 50:40. Psala se 26.minuta. Kolem deseti bodů rozdílu se udržovalo skóre až do konce třetí čtvrtiny. Zpočátku čtvrté čtvrtiny se Sokol dokázal přiblížit na 6 bodů, ale přesně v polovině poslední čtvrtiny byl znovu dvojnásobný. V závěru jsme si už svoje vedení hlídali, dovolili jsme soupeři už jen jednou snížit na devět bodů.

 

„V utkání si vedla výborně Krystal Vaughn se střelbou z pole 14/10, také Alena Huňková s trojkami 4/3. Pod košem kralovala Kyara Linskens. Byla hodně tvrdá, získala cenné míče a nejméně pětkrát blokem zabránila skórovat. Na rozehrávce musela velkou porci minut strávit Tarasová a dařilo se ji. Také zařazení Petry Bakajsové na obranu Lenky Šípové se ukázalo jako dobrý tah, kterého se Petra zhostila výborně,“ pochválil individuality trenér Kurucz.

 

Body: Vaughn 22, Tarasová 19, Linskens 16, Huňková a Chomenčuk 11, Bakajsová a Dušková 2 - Kuthanová 17, Ovsíková 12, Březinová 9, Bartoňová 8, Hrušková 7, Matušková a Čepelková 6, Šípová 4, střelba za 2body: 48/24: 45/20, trojky: 13/6:21/7, TH: 19/17:8/8, doskoky: 40:28, ztráty: 12:12, čtvrtiny: 22:21, 14:15, 21:12, 26:21

  
 
vloženo: 17.09.2017 09:15 / přečteno: 27606x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.