ŠÍPOVÁ: PŘÍPRAVA UTEKLA RYCHLE

ŠÍPOVÁ: PŘÍPRAVA UTEKLA RYCHLE

Čtvrtečním tréninkem v podstatě skončilo přípravné období. Po pátečním volnu, které bylo jediné za posledních 14 dní, už začne nový ročník ŽBL.

Ani ne pět týdnů trvala příprava našich basketbalistek na další sezonu v nejvyšší české soutěži. „Vzhledem k dřívějšímu začátku soutěže byla letos příprava o dost kratší než minulý rok, a tak musela být intenzivnější. Za patnáct dní jsme odehráli devět přípravných zápasů,“ sečetl trenér Kurucz. „Bylo to hodně náročné. Odehrát tolik přípravných zápasů v tak málo dnech ale bylo docela dobré, protože bychom jinak na sehrání neměli tolik času,“ přivítala porci utkání Veronika Bortelová, které se však délka přípravy zdála krátká: „Mohla možná být o čtrnáct dní delší,“ přála by si naše kapitánka. „Bylo fajn, že si každý dost zahrál a vše se vše obešlo bez větších zranění,“ kvitovala s povděkem počet zápasů Lenka Šípová, pro kterou bylo tolik možností se sehrát v novém prostředí jen ku prospěchu věci.

 Lenka Šípová

Z devíti zápasů jsme však vyhráli jen dva. „Ano, musím přiznat, že jsem v přípravě očekával víc vítězství. Na druhou stranu jsme prakticky nikdy nebyli kompletní. Až na poslední zápas v Hradci... a ten jsme vyhráli,“ potěšilo kouče Kurucze. Výsledky podle Veroniky Bortelové však nejsou všechno: „Příprava neukazuje vždy plnou sílu družstva. Ukazuje to, na čem máme zapracovat a z čeho si vzít poučení. Některé zápasy byly hodně kostrbaté a jiné zase vypadaly dobře.“ Lenka Šípová přesně vystihla význam takových zápasů: „Přípravná utkání jsou tu od toho, abychom se více herně poznaly a sehrály.“

 

I přes některá zakolísání se kvalita hry našeho týmu postupem času zlepšovala. Po čtyřech prohraných zápasech jsme porazili s přehledem Ostravu, odehráli jsme dva výborné zápasy v Polsku a v tom úplně posledním, už v plné sestavě, jsme porazili loňského vicemistra z Hradce Králové. „Dneska to byl asi nejlepší náš zápas,“ řekla bezprostředně po utkání s Hradcem Véra Bortelová. „Ještě více se budu radovat, až takové vítězství zopakujeme v lize,“ usmívala se Lenka Šípová.

 
Veronika Bortelová

Letošní příprava nebyla jiná jen počtem a kadencí přípravných utkání. Tým absolvoval také pětidenní soustředění ve Starých Splavech. „Přípravný kemp byl určitě velkým pozitivem pro zapracování nových Češek do týmu (Lenka Šípová a Lenka Bartáková). Na soustředění jsme měli sparringa v podobě týmu ze Sadské, kde jsme "objevili" některé mladé hráčky (ročník 1994-1998) s potenciálem do budoucnosti. Jedna z nich, Míša Mocová s námi dokonce absolvovala těžký turnaj v Polsku, kde odehrála dva zápasy. Do prvních přípravných utkání nahlédla též Kája Žampová a určitě by si zahrála i Kačka Kulíšková, nebýt jejího nešťastného zranění kolene. Perspektivně se též jevila například Daniela Hlaváčová a některé další hráčky mě oslovily svým přístupem například Lenka Hojková,“ všiml si Dan Kurucz.

 

Náš trenér v úvodu přípravy nejpozitivněji hodnotil fakt, že všechny stabilní hráčky Áčka přišly po létě dobře kondičně připraveny. Bylo znát, že na sobě přes léto kondičně hodně pracovaly. „Vedle tradičních lídrů typu Véry Bortelové nebo Moniky Hamplové bylo vidět, že na sobě kondičně dost zapracovala Alena Huňková nebo Veronika Rybová,“ ocenil Kurucz.

 

Do hladké přípravy bohužel lehce zasáhla drobná zranění nebo chvilkové indispozice. Na počátku se šetřila Lenka Šípová, v Polsku nemohla hrát naplno Tee Taylor. Na týden se dostala mimo hru i Veronika Bortelová a její nepřítomnost na palubovce byla znát. „Na druhou stranu tato nepříjemná situace zase umožnila, že se dobře na postu jedna rozehrála Lenka Bartáková,“ našel klady trenér Kurucz.

 
Alexandra Chomenčuk

Ještě větší komplikaci přineslo zranění pivotky Kajdacsi před příletem do Česka. Silný turnaj v Polsku ukázal, že ještě jednu pivotku nutně potřebujeme. „Ze tří zápasů na turnaji v Polsku jsme dva odehráli skvěle, ale nevyhráli. A třeba i díky tomu, že se Egle Šikšniute dost rychle vyfaulovala a my neměli přirozenou náhradu. Proto jsme po usilovných jednáních podepsali Sašu Chomenčuk,“ vysvětlil trenér Kurucz.

 

Přípravné období je už tedy věcí minulou a v neděli od půl třetí nás čeká první soupeř. V KV Aréně změříme síly s BA Karlovy Vary a pak už je na programu ve středu 23.září od 19:00 hodin první domácí zápas proti VŠ Praha, kterému máme z přípravy co oplácet. „Celá příprava utekla rychle… ale teď už jsem zvědavá, jak dopadne první kolo ŽBL,“ řekla nedočkavě Lenka Šípová. „Na sezonu se v týmu všichni moc těšíme a věříme, že bude úspěšná,“ vyjádřil odhodlání trenér Kurucz. 

 
vloženo: 18.09.2015 08:23 / přečteno: 27928x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.