MAĎARSKY UŽ NEROZUMÍM

MAĎARSKY UŽ NEROZUMÍM

Před zápasem, který začíná dnes v 18:30 jsme se ještě spojili s trenérem Kuruczem a zeptali jsme se ho na soupeře, jak je výhodný pro nás systém ECW, proč je maďarský ženský basket jako celek dál než v Česku, či zda neměl nikdy u Dunaje problém se svým maďarským jménem. Odpovědi najdete v článku.

Co povede k úspěchu v zápase?

Především výborná obrana jejich "centrálního mozku týmu", Švédky Fridy Eldebrink. Tu kdyby se podařilo eliminovat, bylo by to půl úspěchu. Dále je třeba nedovolit soupeřkám založit dlouhou přihrávkou rychlý protiútok. V tom jsou výborné, obzvlášť Studer a Gereben. To souvisí s třetí klíčovou oblastí - s důsledným doskakováním.


Na co jste v přípravě apelovat nejvíce?

Především na dodržování stanovených principů v obraně. Posuny musí být strojově přesné. A na komunikaci při řešení clon.


Pokud byste srovnal loňský a letošní výběr Szekszárdu, který je lepší?

Je velmi podobný, řekl bych ještě o něco silnější! Dost hráček zůstalo, např. již zmiňované Studer a Gereben, ale třeba Theodorean, která nás loni dost pozlobila a podkošové hráčky Mansare a Američanka McCall. Nezapomínám na pivotku co ráda střílí za tři, tedy Reku Bálint. Hodně se zlepšila podkošová Kiss. Vedle toho sice ztratili vynikající Teju Oblak (koupilo ji USK Praha), ale na její post získali velezkušenou Fridu Eldebrink! No a je tu ještě Nevena Jovanovič a Abby Bishop, které by už mohly proti nám nastoupit. Ne, že bych si to přál...


Má tento výběr nějaký charakteristický rys?

Ano, je to dlouhá přihrávka do rychlého protiútoku a pohyb hráček bez míče. A trojkařku na pivotu - Reku Bálint.


Které hráčky a čím patří k tahounkám týmu?

Zkušená Frida Eldebrink a podkošová McCall. To jsou největší hvězdy. Výborně se ale prosazují i mladé hráčky Studer, Gereben, Theodorean...


Překvapila Vás hodně prohra Maďarek s Ružomberkom?

Ano, překvapila. A hodně. Ruža zřejmě cítila, že po porážce od nás prostě musí vyhrát. Viděl jsem video z toho zápasu, hodně pomohli diváci zápas vyhecovat. Rozhodla zcela tragická střelba Maďarek za tři body. Nevím, zda tak špatnou střelbu z dálky mohou ještě zopakovat, ale doufám, že ano (úsměv)


Výsledek v Ružomberku nám spíše pomohl nebo uškodil?

Těžko říct. Kdyby vyhráli Maďarky, začala by se oddělovat "postupová" dvojice. Ale to by bylo ještě hodně obrazně řečeno, po dvou kolech. Takhle je to zase otevřené. Kdybychom v Maďarsku ale vyhráli, bylo by to hodně dobré.


Jak to může zapůsobit na soupeře – bude se za cenu sebeobětování snažit výpadek nahradit nebo jsou tím vrátka možného úspěchu více pootevřena?

Maďarky spadly pod Tatrami ze smrku na zem a my zase vidíme, že jsou k poražení. Tohle by mohlo být velké plus pro nás. Bude to velký boj, myslím, že do toho dají všechno. Ale věřím, že moje holky taky.


Systém zápasů je trochu nerovnoměrný - první doma a pak tři venku a poslední dva zase doma. Je pro nás výhodný, nebo by bylo lepší zápasy doma-venku střídat?

Mně to takhle vyhovuje. Končit doma, tolik necestovat v závěru základní části a hrát před Vánoci doma. To jsou podle mě největší výhody. Pochopitelně za stavu 2:0 to i člověk vidí trochu jinak.


Máte maďarské jméno. Myslíte, že by Vám to mohlo pomoci?

Ano, táta byl Maďar, ale zemřel příliš brzy a já maďarštinu už úplně zapomněl. Myslím, že se nebude opakovat situace z loňska, kdy jsme měli po zápase rozhovor pro maďarskou televizi a komentátor pořád něco říkal maďarsky a já nic a pak jsem asi po půl minutě zjistil, že mluví na mě. Jinak ale tam nějaké geny zůstaly, v Maďarsku se cítím dobře. Myslím, že rozumím jejich mentalitě.


Můžete ses námi podělit o příběh z vaší návštěvy jaderné elektrárny Paks?

Není to tak dlouho, co jsem ze své pozice v zaměstnání navštívil elektrárnu v Paks a při rozhovoru s místními manažery jsme se dostali i na basketbal. Ptali se mě, zda to tady znám a já jim říkal, že jsem tu byl v minulém roce na zápase a že Szekszárd bude naším soupeřem i v letošním ročníku ECW. Zkoušel jsem jim v legraci navrhnout, zda by jim třeba nepozdrželi jako hlavní partner klubu platby, že by třeba byly nesoustředěné a nám by se tady lépe hrálo. Nato jsem zjistil, že dcera nejvyššího šéfa elektrárny bývala hráčkou Szekszárdu. Všichni jsme se tomu od plic zasmáli a věnovali se našim úkolům.


Proč je podle Vás na tom ženský basketbal v Maďarsku lépe než u nás?

Nevím přesně, ale je to asi o propagaci a marketingu. Jednak, když se podíváte, tak Maďaři vedle jízdy na koni milují míčové sporty obecně. A daleko více se věnují právě té propagaci sportu. Píše se o tom v novinách, je to v televizi. Na zápase přijde klidně 1.000 lidí. Hrdostí místních firem je podporovat sport. Myslím, že u nás se obecně ženský sport podceňuje a to především v médiích a především v České televizi, která je dlouhodobě maskulinní. Rád bych s tím něco jako člen výboru ČBF dělal, ale je to velmi těžké.

 
vloženo: 07.11.2018 14:56 / přečteno: 27181x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.