PŘEDSTAVUJEME DANA KURUCZE

PŘEDSTAVUJEME DANA KURUCZE

Šestačtyřicetiletý rodák z Brandýsa nad Labem ing. Daniel Kurucz je historicky prvním trenérem, který povede basketbalistky Nymburka zákoutími nejvyšší české ligy.

Aktuálně generální ředitel Českých drah je bývalým aktivním basketbalistou, který nastupoval za týmy Spoje Praha, Brandýs n.L., Bohemians Praha, Slavie IPS Praha (do roku 2000). V době nedávné ještě působil v týmu TJ Bažanti Pankrác. Pokud vám snad připadá pojmenování Bažanti až příliš nápadné jednomu z propagátorů basketbalu v České televizi Jakubu Bažantovi, vězte, že podobnost není čistě náhodná, ale záměrná. Komentátor České televize je duší tohoto týmu hrajícího pražský přebor.

 

S trenérskou praxí začal Daniel Kurucz poměrně brzy. Už v roce 1987 trénoval v klubu Spoje Praha a od roku 1995 byl šéftrenérem mládeže USK Praha. Po krátkém působení v mužském týmu BK Chomutov, se stal trenérem dívek nově vzniklého klubu DSK Karlín.

 

„Holky, které jsem v dorostu trénoval, si založily vlastní klub DSK Karlín a přišly za mnou, abych je trénoval. Začínali jsme v pražském přeboru, postupovali až do extraligy. Tři roky jsme ji udrželi, ale moc se to nikam nevyvíjelo, protože jsem na to už nebyl schopný sehnat dost peněz. Extraligu už vám nikdo jen z lásky hrát nebude,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Hospodářské noviny Dan Kurucz.

 

Krom trenérských klubových povinností se Dan Kurucz věnoval i dorostenecké reprezentaci. V letech 1996 až 1999 byl trenérem národního výběru U16, se kterým se zúčastnil ME 1999 kadetek.

 

Krom toho jste mohli hlas Daniela Kurucze slyšet na televizním programu Sport 1, kde působí jako basketbalový expert a spolukomentuje zejména přenosy z NBA.

 

Na závěr jsme položili trenéru Kuruczovi tři otázky po ose: hráč – trenér – klub.

 
Kdo je vaším oblíbeným hráčem?

Je jich několik. Jako rozehrávač jsem vždycky nejvíc obdivoval Earvina "Magica" Johnsona. Konečně jeho plakát mám pořád doma v tělocvičně. Nezapomenutelný byl také Clyde "the Glide" Drexler. Ze současných zámořských hráčů zaslouží můj obdiv Tim Duncan. Pro svoji rozvahu, spolehlivost, bojovnost - a to vše již po třetí dekádu. Z Evropanů jsou to určitě Pau Gasol a Tony Parker. Vždycky se mi taky líbil David Blu (Blutenthal). V řadách českých hráčů mám mnoho přátel, příkladem férového chlapa je určitě můj kamarád Jirka Zídek.

 
Kdo je vaším trenérským vzorem?

Měl jsem rád Nikolaje Ordnunga. A nesmím zapomenout na Milana Šedivého, od něhož jsem se toho za svého působení v USK dost naučil. Opravdu se mi líbí koučování Grega Popoviche - věří svým hráčům, umí je motivovat a zároveň ví třeba i kdy je pošetřit. Majitelům San Antonia se také osvědčila sázka na stabilitu na trenérském postu. Nevím teď přesně, ale myslím že Popovich je koučem Spurs už nejmíň 15 let. Také trenéři mužů Nymburka byli a jsou výbornými odborníky, ať už Mulli Katzurin, Ronen Ginzburg nebo Kestutis Kemzura. Se současným koučem Kemzurou jsme se rychle spřátelili.

 
Který je váš oblíbený klub?

No tak samozřejmě Basketball Nymburk, to je přece jasné, ne??  S prezidentem Mirkem Janstou nás spojuje už léta láska k té naší oranžové kouli a všemu kolem ní.   

V NBA dlouhodobě přeju Houston Rockets, protože jsem kdysi do Houstonu létával pracovně a viděl docela dost jejich zápasů. A taky tam hrál Clyde Drexler.  Za éry Pata Ewinga jsem přál i New York Knicks  a samozřejmě San Antoniu. Líbí se mi, že dávají příležitost hráčům z mnoha zemí. A že tuhle "mulitkulturu" Greg Popovich hravě zvládne ukočírovat.

Pokud jde o Euroligu, je mým favoritem Maccabi Tel Aviv. A obecně Litevci. Tak malý národ a tak úspěšný. Basket je pro ně vším a když navíc hrál Jirka Zídek v Žalgirisu, byla pro mě volba snadná.



Daniel Kurucz

Ing. Dan Kurucz, MBA  *1968 Brandýs nad Labem

ženatý,
manželka Stáňa (býv. basketbalistka),
děti David a Klárka
 
Vzdělání:
1991 VŠE Praha - obchodní fakulta
2000 - FTVS UK Praha - trenérská škola - basketball
2000 - INSEP Paris (F) - trenérský kurs FIBA

2008 - ČVUT Praha a Sheffield Hallam (GB) - řízení průmyslových podniků

2010 - IMG Lausanne - management nadnárodní koncernů a korporací

 
Praxe:

V roce 1991 pracoval v logistické divizi firmy Lagermax. V letech 1997 až 1999 byl zaměstnán ve firmě Fujifilm, následně jako výrobní a provozní ředitel ve firmě Carborundum. Od roku 2003 působil jako generální ředitel a divizní ředitel ve švédské firmě Sandvik.

V roce 2008 absolvoval studium MBA na ČVUT Praha a Sheffield Hallam University.

V únoru 2011 stanul v čele Divize speciální chemie v Agrofertu, zároveň byl členem představenstva holdingu.

Od května 2013 byl výkonným ředitelem pro provoz a techniku ČD, v říjnu 2013 se stal náměstkem pro ekonomiku a techniku. Generálním ředitelem Českých drah byl zvolen 21. února 2014.

 
vloženo: 05.10.2014 01:57 / přečteno: 35122x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.