NA HORKOU MAĎARSKOU PŮDU

NA HORKOU MAĎARSKOU PŮDU

V úterý hodinu před východem Slunce se deset hráček DSK Basketball Nymburk naskládalo s asistentem Jiřím Havranem do autobusu Míly Heřmanského a odjelo do maďarského Szekszárdu odehrát další zápas Eurocupu žen.

Cesta i dojezd do hotelu byly bez problémů. Jsme ubytováni kousek na jih od Szekszárdu ve vinařství Bodri. Hotel v přírodě u vinic by byl určitě na dovolenou příjemným místem. Cesta do haly netrvá autobusem více než 15 minut.

 

Bohužel jsme do Maďarska neodjeli kompletní. Nedělní trénink se stal osudným pro dvě naše hráčky Míšu Krejzovou a Elišku Mircovou, které se zranily a do Maďarska proto neodjely. Trenér Kurucz pak přistoupil v Brně.  

 

Aktuálně jsme ve skupině H na prvním místě, když jsme v minulých 14 dnech odehráli dva úspěšné duely s Ružomberokem a Celje. Případná třetí výhra nás tak může výrazně přiblížit k postupu do dalších bojů. Jenže soupeřem nám bude čtvrtý tým tabulky maďarské nejvyšší soutěže Atomerömü Szekszárd. Tým, který se do soutěže dostal jako neúspěšný kvalifikant o Euroligu žen a tudíž se dá předpokládat, že jeho soupiska bude připravena tak, aby obstála i v nejvyšší evropské soutěži. Titulárním partnerem je atomová elektrárna Paks, která leží nedaleko na sever od města.

 

Náš středeční soupeř v ECW nejprve na úvod doma rozstřílel slovinské Celje 90:56, když ke svému úspěchu udělal rázný krok už v prvním poločase. Po první čtvrtině 20:8 přidal druhou 28:15 a pětadvacetibodovou ztrátu už Celje nemělo šanci dohnat. Domácí tým si pomohl 12 trojkami s úspěšností 44% a solidní úspěšnost 50% měl i z dvojkové vzdálenosti (40/20). Přesto, že Szekszárd výrazně vedl, tři hráčky základní sestavy Eldebrink, Studen a Geberen odehrály více jak 32 minut a čtvrtá hráčka ze starting five McCall strávila na palubovce 29 minut. Výše citované hráčky nastřílely více než dvě třetiny všech bodů (62).

 

Před začátkem ECW se zdálo se, že maďarský tým, jako neúspěšný kvalifikant, je vysoký favorit. Jenže hned ve druhém kole si vylámal zuby na slovenském týmu z Ružomberoku. Především jim u Váhu zvlhl prach do trojkového děla. Na tři trojky potřebovaly hráčky Szekszárdu 23 pokusů a bodově se prosadila pouze McCall, autorka dvaceti bodů. Ostatní hráčky se nedostaly přes deset bodů. To na slovenské straně ji eliminovala Ellenberg-Wiley také dvaceti body, ale 17 přihodila „naše“ Egle Šikšniute a 11 Ukrajinka Jackovec. Také v Ružomberoku byly nejvytíženějšími stejné hráčky jako doma proti Celje. Tentokrát nejvíce McCall 33,5 minuty, zbývající tři odehrály kolem 29 minut. Po celý zápas byly domácí hráčky ve vedení, nejvýše o 13 ve třetí čtvrtině. Přesto každou čtvrtinu vyhrály domácí hráčky pouze těsně (o -2, -3, -1, -1). Maďarkám se v průběhu utkání povedlo jen dvakrát vyrovnat. Celkové skóre pak bylo na konci 65:58.

 

Většinu týmu Atomerömü tvoří Maďarky, v základní sestavě se však pravidelně objevuje Američanka McCall, Švédka Eldebrink, Australanka Bishop a Srbka Jovanović. Především Švédka není neznámou v českých luzích a hájích. V sezoně 2010-11 hrála za Žabiny a o rok později za ZVVZ USK Praha. S USK vyhrála český titul a na svém kontě má i francouzský titul z Tarbes. Zajímavé je i její rodinné zázemí. Její otec Kenth Eldebrink je bývalý švédský atlet a bronzový olympijský medailista v hodu oštěpem na olympiádě v Los Angeles, strýc Anders Eldebrink pak švédský hokejista a bronzový olympijský medailista na olympiádě v Calgary. Její dvojče Elin i starší sestra Sofie jsou také basketbalistky.

V maďarské lize to mají zatím hráčky Szekszardu 5-2 a jsou v tabulce na 4.místě. Po pěti výhrách v řadě, narazily doma na euroligovou Šoproň. Byť prohrály, nebyl to žádný debakl (56:67). Jenže v neděli nestačily ani na ZTE NKK Zalaegersber a prohrály o 8 bodů 67:75. Když k tomu přidáme prohru v Ružomberku, mají za sebou tři prohry v řadě.

 

Mají krizi a bude to pro nás dobře nebo budou chtít Maďarsky nepříznivý osud posledních dnů změnit? Uvidíme zítra od 18:30. 

 
vloženo: 06.11.2018 22:22 / přečteno: 26212x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.